Poet fejlesztési hét - negyedik nap

Poet•  2009. április 9. 13:04

A mai napon kevésbé látványos, ám mégis fontos fejlesztések történnek az oldal motorjában. Egy kicsit technikai jellegű leírás következik, de remélem, hogy azért érthetőre sikerül. :)

A legtöbb honlap általában megosztott tárhely szervereken fut, amely azt jelenti, hogy egy-egy szerver több száz honlap kiszolgálásáért felelős. A Poet-en naponta átlagosan 50 000 oldalletöltés történik, társoldalán a Citatumon pedig napi 140 000 (azaz másodpercenként átlagosan 2, nappal több, éjszaka kevesebb). A sok látogató jelentősen leterheli az oldalakat futtató szervert, ezért a megosztott rendszer számukra nem megfelelő, helyette egy virtuális privát szerveren (VPS) futnak, ahol csak néhány más honlappal kell közösködniük. A terhelés azonban így is nagy, de programozói munkával csökkenthető.

A terheléscsökkentés egyik módja a gyorsítótárazás, amelynek lényege, hogy ahelyett, hogy minden oldalletöltéskor meg kellene keresnie a szervernek a 120 000 hozzászólás közül a legutóbbi néhányat, ami az adott oldalon meg kell jelenítenie, a gyakran látogatott oldalaknál ezt csak egyszer kérjük le, és az eredményt elmentjük. Amikor valaki megnézi az oldalt, az elmentett változat fog megjelenni neki, így nem terheli felesleges lekérésekkel az adatbázist. Ha valaki hozzászól, újra elmentjük a hozzászólásokat, így a következő látogató is az aktuálisakat fogja látni.

Ez a rendszer már működött pédául a fórum esetében, de az utóbbi hetekben történt galibák miatt átmenetileg ki lett kapcsolva. A mai napra ennek megjavítását, valamint más helyeken való alkalmazását tűztük ki célul.

Nem biztos, hogy az oldal sebességében ettől bárki számára is érezhető gyorsulás következik be, reméljük azonban, hogy a fejlesztések segítésével hosszabb távon, a növekvő adatbázisméret és látogatószám mellett is tartani tudjuk a jelenlegi, általában megfelelő kiszolgálási sebességet.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!