Csizmás Kandúr és egy hadirokkant története

PietroPio•  2019. május 13. 20:04


"Büszke lesz még egyszer maga arra, hogy határőr volt!". Emlékszem, ahogyan kb. 30 centiről az éppen akkor nem csontrészeg,  nem tudom már milyen nevű (olyan nagyon utált, kevésbé kedvelt) törzszászlós elvtárs, kiképző "tisztünk" Orosházán a képembe ordította ezeket a szavakat a második kiképzésemen (mert nekem olyan is volt, de az egy külön történet...) Remélem nem tart senki gonosznak azért mert nem lettem "szerelmes" valakibe aki egy gázálarccal elzárva a környezetemtől és a levegőhöz jutás legkisebb esélyétől kúszatott végig egy sáros focipályán, amikor éppen kedves akart lenni, de legalábbis amikor nem volt rossz hangulatban. Hát pont annyi esélyt adtam akkor annak, hogy ennek az embernek az idézett állítása igazsággá válik mint amennyi esélyt adtam volna kb. tíz napja arra, hogy a sógornőm lefutja a budapesti kis-maratont.

Pedig mind a kettő megtörtént!  Sőt, mind a kettő valószínűsége a maga korában egyenértékű volt a Fatimai Madonna kertemben való megjelenésének valószínűségével. Csak ezek mind tényekké is váltak. Utóbbinak innen is gratulálok.

Törzszászlós elvtárs pedig kegyetlenül igazat mondott! 
Sőt innen megkövetve Őt, azt is elismerem, hogy az életben többször is hasznát vettem néhány "kegyetlenkedésének". 

Aki olvasta egy korábbi, úgyszintén a határőrséghez kötődő írásomat  azt nem éri meglepetésként ez a mostani írásom sem. Bár ez nem a nagy rejtélyes vadon mélyén, hanem a Magyar Pusztavilág vadonjában történt.

Fehér László "Fegyverszemle Nagykanizsa 1984." című bejegyzése a HATÁRŐRÖK VOLTUNK FB-csoportban nagy vitát váltott ki a csoporttagok között.


Én mégis inkább arra lettem figyelmes, hogy a határőrök SURRANÓT viselnek. "Köztudott volt", hogy MI, határőrök csizmában nyomattuk és én ezt a csizmás kandúr szerepet a 80-as évek elejére és közepére visszanyúló emlékeim és tapasztalataim révén eddig biztosra is vettem.

 

Az FB-csoportból teljes újdonságként és talán kissé csalódásként is élem meg, hogy ez lehetett másként is.

Na, de hogyan kerül a csizma az asztalra (főleg, hogy nem a P.Mobilról írok) ? "Öreg-katonaként" és egyre rövidebb CENTIVEL a zsebünkben, mi azt csináltuk (talán  őrsparancsnokunk hallgatólagos,  félretekintős , megengedő támogatása mellett), hogy a csizma helyett a nyomsávra tavasszal, nyáron a rendszeresített tornacipőnkben vonultunk ki. Ez nálunk (Mezőhegyes) 17km-volt + be és esetleg kivonulás (de erről már túl sokszor írtam, tehát jól beégett bennem valahová) . Nos, "öregkatonaként" mi már mindent tudtunk, mi "okosabbak" voltunk mindenkinél, csak a hajnali fagyban sziklákká dermedt tavaszi mélyszántásnál nem, ami akkor éppen a nyomsáv melletti járőr utat is beszántotta.... Először csak fájt a talpam, aztán még jobban, meg még jobban, aztán már rá sem tudtam állni... a végén az Őrs Pk. bevitetett Orosházára, kórház, röntgen... Hoppácska! A talpcsontom törött volt és nem is kicsit..... Nem vicc! Ez a májusi leszerelés előtt 9 nappal történt. Begipszelt lábbal, mankóval szereltem le!

Nem sokkal később papírom lett róla, hogy "hadirokkant lettem !!!!" Soha nem kértem, nem is tudom, hogy történhetett meg. Esküszöm az akkor még mindenható Kádár elvtársra és még, ha kell a "Viktoriánusi" esküt is leteszem rá!

Leszerelés után pár héttel jött egy levél a KIEG-ről, "hogy szeretettel várnak" 8 napon belül(!), akasztás, főbelövés és kerékbetörés fenyeget, ha nem megyek. Volt is betoji, aztán persze rohantam is, ahogy azt a mankóim engedték. Ott meg elém dugtak egy határozatot, hogy írjam alá, hogy elfogadom azt ami abban megíradtatik... Még csak gondolni sem akartam arra mi lehet, ha nem írom alá, nemhogy arra, hogy vajon mi lehet abban... kiderült!  Harci feladat ellátása közben lesérült "ideiglenes 16%-os rokkanttá" nyilvánítottak egy évre!. Még valami havi (akkori fizetésekhez képest nem is kevés) nyugdíjat is fizettek... Aztán 88 nyár végén ismét berendeltek és visszapecsételték a katonakönyvembe az alkalmassági "A"-t, amit eredetileg is a 82 -ben a sorozás során kaptam... A talpamnak azóta semmi baja és rengeteget gyalogol, túrázik -velem együtt. 

 


Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

skary2019. május 14. 06:34

óh azok a "szép" katonaévek...jah másfél év...sokat nem ért ..de biztos :)
én egy reptéren voltam és környékén...nagymarhaságvoltaztuti :)