Tettedért jutalmul (Novella)

Perzsi.•  2021. augusztus 6. 11:09  •  olvasva: 249



Szőkésbarna haja, tengerzöld szeme mágnesként vonzotta a tekinteteket. Az apró, vékony kis Márknak olyan kisugárzása volt már most, 9 éves korában is, mint kevés felnőttnek.A  figyelem, az érdeklődés középpontjában állt többnyire.Áradt belőle az erő, a bölcsesség. Tekintete azt üzente:már felnőtt. Most azonban más miatt nézték. Az évnyitó ünnepségen csakúgy, mint minden ünnepségen az osztálysorban elöl állt. Így mindenki láthatta , hogy a jobb karja végig be van gipszelve. Kíváncsian méregették, találgattak. Márk ebből semmit nem vett észre. Üveges tekintettel nézte a tömegben azt a két embert, akik elkísérték őt az ünnepségre. A piros bĺúzos, mosolygó nőt, és a közönyös , hórihorgas férfit. Apját nem látta a tömegben, igaz nem is kereste.Szoktatta magát a hiányához...

*

Azon a sorsfordító, ominózus nap délutánján Márk izgatottan készülődött az énekkari próbára.Örült, hogy apja kivételesen nem gördít akadályt az útjába. Hányszor, de hányszor elmondta a fiának, hogy nem férfihoz illő a kornyikálás. Hogy válasszon inkább valami sportot, mint anno ő, a dzsúdót.Kis nyámnyila!-vágta fia fejéhez minden adandó alkalommal. Kis anyámasszony... , de itt elharapta a folytatást. Ketten éltek a lakásban, anyja még csecsemőkorában elhagyta Márko t.Béla targoncásként dolgozott egy nagyvállalatnál,napi 12 órában, kevés  ideje maradt a fiára. Már az is kegynek számított, hogy egyáltalán  engedélyezték neki a folyamatos nappali műszakot.Az állandó monoton életvitel, az elhagyatottság, a felelősség, felőrölték az idegrendszerét. Mosolytalan emberré vált, aki hétvégeken a pohár fenekére is nézett. 

-A kis klubhelyiség nem volt messze tőlük, két háztömbnyit kellett csak sétálnia.Fontos volt neki ez a próba. A város legjobb énekkarosai jártak ide, egy rádiófelvételre próbáltak, készültek. A nyári szünetben nehezebb volt megszervezni a próbákat, de akinek számított ez a lehetőség, az mind ott volt.Nem akart elkésni.  Félig futva tette meg az utat. A bokros részen majdnem hasra esett, annyira igyekezett.Megdöbbenve állt meg. Egy embert látott a bokrok között feküdni, akinek a lába a járdára lógott. Nem mozdult. Márk körülnézett, de rajta kívül csak két ember volt az utcán. Jóval messzebb tőle, a postánál ácsorogtak.Lehajolt a fekvő emberhez. Bűzös lehelet csapta meg az orrát. Ez a szag ismerős volt. Az alkohol förtelmes bűze, s valami más, csípős, szúrós  szagot is érzett.Legszívesebben elfutott volna. Mégis, gépies mozdulatokkal, óvatosan megmozdította a férfit.Hiába szólongatta, keltegette, a férfi nem reagált. Ahogyan a suliban tanították, stabil oldalfekvésbe tette a magatehetetlen testet. Mire végzett, csatakokban ömlött róla a víz. Összeszedte magát, s a posta felé futott, segítséget hívni.A mentők hamar megérkeztek. Miközben ellátták a férfit, a mentőtiszt elbeszélgetett Márkkal. Megdicsérte, s megígérte neki, hogy egyszer belülről is megnézheti alaposabban a mentőautót, a felszerelést.

A próbáról elkésett. Már vége volt, mire odaért. Természetesen megértették, miután elmesélte, mi történt.Tetszik amit tettél!-szólt hozzá egy copfos kislány, akit gyakran látott a próbákon.Annyira belemerültek a beszélgetésbe, hogy észre sem vették, majdnem 8 óra van.

A lakásban szólt a tévé. Márk egyedül vacsorázott. Nem magyarázkodott, minek is tette volna, hisz apját úgysem érdekelte sosem, hogy merre jár. A kiosztott feladatokat elvégezte, ez volt a lényeg.A szobájába lépve bivalyerős kezek ragadták meg.Hol voltál? Mit képzelsz magadról? -üvöltötte az apja, majd egy lendülettel a fal felé hajította a fiát.Nem érzett fájdalmat. Annyira megijedt, hogy sokkot kapott.Összekucorodva, a földön ülve töltötte az éjszakát.Reggel, mikor a fürdőszobába ment, megnyugodva észlelte, apja nincs már otthon. Most már fájt a karja. Bekopogott a szomszédhoz, mert nem tudta, milyen fájdalomcsillapítót vehet be. Julcsi néni rögtön látta , hogy nagy a baj. Kihívta a mentőket. Az ismerős mentőtiszt érkezett ki.Megdöbbenve vizsgálta meg Márkot. Nyugtatgatta, fájdalmat csillapított, majd átkarolva a fiút, lekísérte a mentőautóhoz. Neki kevés meglepetést okozott már az élet, de az ilyen helyzetekre még mindig nem volt felkészülve. Nem is lesz. Útban a kórházhoz végig dicsérte Márkot. Elmondta neki, hogy megmentette annak a férfinak az életét. Ha akkor  otthagyja a  bokrok alatt azt az embert, akkor az ma már nem él.Hipoglikémiás volt, azért ájult el. Ha nincs ellenedre, megosztom a történetedet. Becsületedre válik.-szólt mosolyogva  a mentőtiszt.  A traumatológián megállapították, két helyen is elrepedt a karja. A vállánál, és a felkarcsontjánál.Begipszelték. Közben kikérdezték, hogyan sérült meg. Nem akart, nem tudott hazudni. Már nem. Mikor hazaért, apja egy futó pillantást vetett rá. Észrevette a gipszet, de semmit nem kérdezett.




Pár hét múlva,szombat reggel ,hosszas csöngetésre ébredtek. Egy piros blúzos nő, és egy hórihorgas férfi állt az ajtóban. A gyámügyi hivataltól jöttek.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Perzsi.2021. augusztus 16. 16:11

@Krisztinka: Köszönöm szépen.:-)

Krisztinka2021. augusztus 16. 11:59

@Perzsi.: 💛 ez is értékes kis novella🤗

Perzsi.2021. augusztus 7. 11:14

@P.M.: Igen Gita, jól látod. Én tudom miért ilyenre írtam a történetet. Több helyen merülhet fel kérdés az olvasóban, mint ahogyan Ágnes le is írta. Miért ment el az anya, kik azok az idegenek, miért féltékeny a fiára az apa, miért bántja őt, egyáltalán most először bántja?, miért szereti mégis a fia, végleg kiszedik a családból, stb. Még sok- sok kérdés... bennem legalábbis. Köszönöm, hogy olvastad!

P.M.2021. augusztus 7. 09:42

Köszönöm Perzsikém, hogy megírtad ezt a történetet.
tipikus, csöbörből, vödörbe a kissrác sorsa.
Ölellek szeretettel

Perzsi.2021. augusztus 6. 19:29

@kevelin: Igen, ezt senki nem érdemli. Szeretetért szeretet kellene,hogy járjon. Igen,járjon,mert mindenkinek joga van azt kérni,hogy őt is szereesék. És ez nem önzőség.

Perzsi.2021. augusztus 6. 19:27

@S.MikoAgnes: Drága Ágnes! Úgy örülök neked!:-) Köszönöm!

Perzsi.2021. augusztus 6. 19:26

@Mikijozsa: Igaz. Sajnos mára minden hivatal követ el túlkapásokat. Köszönöm,hogy olvastál.

kevelin2021. augusztus 6. 18:29

Sajnos sokszor nem azt kapja az ember amit érdemelne, történetedben egy aranyos kisfiú segítőkész _nem ezt érdemelné

S.MikoAgnes2021. augusztus 6. 15:12

"Üveges tekintettel nézte a tömegben azt a két embert, akik elkísérték őt az ünnepségre. A piros bĺúzos, mosolygó nőt, és a közönyös , hórihorgas férfit. Apját nem látta a tömegben, igaz nem is kereste. Szoktatta magát a hiányához..."

Ismét profi módon építetted fel a történeted!
Végig ez a három sor izgatott: Üveges tekintet...Kik az a két ember? Hol a fiú apja? Pláne az édesanyja! Milyen baleset érhette?
S főként vártam a címben jelzett tettet, mely jutalmat érdemelt...
Mindig érdekfeszítő, nem mindennapi a novellád, gratulálok szeretettel.

Mikijozsa2021. augusztus 6. 14:32

a gyámügy sokszor menthet gyermeket, (de nehogy túlzásba is essenek), mert az nem szülő aki durva a gyerekéhez, kérdőre kell vonni --- jókat írsz mint mindig