Szonett vagy nem

Perzsi.•  2020. május 15. 18:35  •  olvasva: 341

Egy  festményről kell verset írni. Ez egy szonett. Vagy mégsem? Döntsétek el ti. A kép a vers alján látható linkre kattintva érhető el.


Tengerkék rejtek.

Tengerek mélye csodás kincset rejt,
ősvilágot, régmúlt idők jelét,
felszíni ember gazdagságot sejt,
s nem érti, miért átkozzák nevét.

Világok alusszák mély álmukat,
hullámoknak énekelnek mesét,
homok alá rejtik leányukat,
szépségükről sok piktor írt regét.

Emberi kapzsiság határtalan,
védőpajzs szemeknek láthatatlan,
titokburok óv csodavilágot.

Érinthetetlen titokvilágban,
sötétség honol, megbonthatatlan,
szirének vigyázzák történetük.

 

https://femina.hu/ezo/viz-alatti-varosok/

 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Perzsi.2020. május 18. 09:15

@Mikijozsa: köszönöm szépen a linket.

Mikijozsa2020. május 17. 18:58

@Perzsi.: https://www.facebook.com/photo.php?fbid=562885294593641&set=gm.620956545167666&type=3&theater&ifg=1

Perzsi.2020. május 17. 17:50

@Mikijozsa: Nem értek a politikához, így szerencsére nem értem, milyen voksról van szó. Ne haragudj Mikibá, tényleg nem értem.

Mikijozsa2020. május 17. 13:42

@Perzsi.: már nem érdekes, állítólag a kínaiak a mésztelepre voksoltak :)

Perzsi.2020. május 17. 13:06

@skary: Igen, Atlantiszról írtam. A kép miatt , vagy kép nélkül is kitaláltad volna?

skary2020. május 17. 10:30

@Perzsi.: most kivételesen esik..s így a vízalatti város :)

Perzsi.2020. május 17. 10:21

@Mikijozsa: Ha a blogodról törölték, rákérdeznék Mártontól. Nekem egy egyszerű blogbejegyzésem tűnt el, szőrén- szálán. Mikor rövid idő alatt már 27 - en látták, 3 hsz volt. Sz egyik hsz a tied volt. Egy fòrumból hoztam át s blogomba egy verset, sajátomst, és a fórum linkjét. Cirka fél óra múlva eltűnt. Írtam Mártonnak. Azt válaszolts, a blogba nem nyúlhat bele moderátor. Kérdezz rá.

Perzsi.2020. május 17. 10:16

@Mikijozsa: Az ICCC a baj szerintem. Politikának, kritikának számít.

Mikijozsa2020. május 16. 21:59

@Edeke: dehogy mehet, egyre nagyobb a kontroll alatt leszünk szerintem, ez az izé is hogy amiben vírus van, azt is megbélyegzik, ez is jogtalan cselekedet hol a híres nyugati demokrácia álszent jogállamiság ,eus meg egyéb hazugságok

Edeke2020. május 16. 21:19

@Mikijozsa: Blogról? A Saját blogodról? Én azt hittem ide mehet keményebb tartalom.

Mikijozsa2020. május 16. 21:16

@Edeke: a blogról törölték

Edeke2020. május 16. 21:15

@Mikijozsa: hol nem ment át?

Mersinho2020. május 16. 21:01

@Perzsi.: Igen írtam, de az még régebben volt... .)

Mikijozsa2020. május 16. 20:54

mi lehet a baj?

Mikijozsa2020. május 16. 20:53

ez például nem volt szonett, ugyanis letörölték mert nem ütötte a mércét, szerintetek mi lehet a vaj?

kívül napvilág kívül holdvilág
váltják egymást tudom s lassan megértem
az isten fényét pazarolja ránk
é az ő sötétségéről lekéstem

átvilágít mint egy mártírt az ég
szívják vérünket- fiúnk elrabolják
titkolják előlük az UCCC törvényt
sérül a gyerek jog elvették anyját

ott kint napvilágra került a hír
bent a tévé is hazudik mert bűnös
mind aki abból hozzánk szól, gonosz

maholnap térden kúszva kell járni
mert ez a vírus 1 méter fölött üldöz
csússzál- mássz mert ki gerinctelen - okos

Perzsi.2020. május 16. 17:05

@Mersinho: Remélem érted a sok hiba ellenére, amit most asztali gépről látok. Ha nem, írj, és én lefordítom saját magam. Sorry...

Perzsi.2020. május 16. 13:21

@Mersinho: Elnézést előre.. megengedem magsmnak, hogy azt írjam neked; ne hisztizz. :-) Kit érdekel? Ezt kérdezed. Pl engem, de ha neked ez nem elég Más Én sem kedvelem a kötöttséget, sehol. De mivel olvastam csodás szonetteket, és régen írtam is párat, így most újból. Főleg, mett Edeke hívott egy fórumba. Amúgy bocsi, de az egyik blogidba azt írtad, , hogy szonettet olvadol, és ki fogod próbálni ezt a formát. Nem görgettem visdza a blogjaidat, ez a ftánya memóriám már megint. Ugye? :-)))

Perzsi.2020. május 16. 13:14

@Rozella: Köszönöm szépen Rozella. Egyetértek. Igyekszem sokat olvasni. Nagy szívfájdalmam, higy ezt már többnyire csak elektronikus úton tudom megtenni, itt lehet nagyítani a betűket. (Zöld és szürkehályog, + diabetes mellitus, szemüveg kizárva) Lassan eljön a hangos versek , könyvek ideje,nálam. Ami azt illeti, engem nem zavse, ha sokar írsz, ellenkezőleg. Úgy gondolom, akir nem érdekel, be sem néz ide, vagy átgörget 1-1 hsz-n. Kíváncsi vagyok, lennék még, mit nem írtál le, mi maradt benned. A formára visszatérve. Célom, hogy a tőlem telhető legjobbat hozzam ki belőle, ha máskor is írok szonettet. Engem is zavar a félmunka. Sajnos van egy kényszerem, miszerint minden versem végét elszúrom, vagy belerondítok valahogy. Kivéve az aprókat. A rövid verseknél nincs ilyen kényszerem. Sejtem miért teszem, és iparkodom leszokni róla. Bármikor benézel hozzám, mindig örömmel látlak.

Rozella2020. május 16. 10:59

@Perzsi.: Erzsike, mostanában nekem nem áll szándékomban képekre szonettet írni, van elég más feladat és kihívás az életemben..:) de örülök, ha kicsit segíthettem. Amit én jó szívvel ajánlani tudok annak, aki fejlődni akar, az az, hogy olvasson sokat!! Klasszikust és kortársakat is, mert tanulni, fejlődni ezáltal nagyon sokat lehet. Aki csak ír, abban a szent meggyőződésben, hogy minden alkotása egy-egy remekmű, annak az lesz az eredménye, amit néhány önjelölt költő-zseninél van szerencsénk megtapasztalni sok fórumon és itt a poeten is. Egyetértek azzal, hogy a tartalom sokkal fontosabb, mint a forma, de csakis együtt érvényesülnek és nem szabad elfeljteni, hogy minden tartalmat ellaposíthat, tönkretehet, hatástalaníthat a nem neki megfelelő, vagy igénytelen forma. A többi mondandóm e téma kapcsán, mint saját vélemény, itt túl hosszú volna egy hsz-ben, egyszer talán megírom a saját blogomban, hogy itt ne terheljek vele senkit!

Szép napot és további örömteli alkotást kívánok! :)

Mersinho2020. május 16. 09:53

Mint én már mondtam nem szeretem a szonetteket, én utálom, ha megvagyok kötve, a való életben is, hát még ha a szórákozásomban, na d e mindegy, kit is érdekli....

Perzsi.2020. május 16. 09:00

@Mikijozsa: Köszönöm szépen Mikibá. Igen, éretem ,azt hiszem, J.A miért írt rövid u betűt. Szeretem, mikor egy vrrs, "rejt" valamilyen üzenetet. Tudom, hogy a szótagszám is 10-11, de mint ajogyan @Edeke írta, nem törekszem a tökéletességre, inkább a belsőmre. Mégisörülök, jogy mindenki azt írta, hangulatilag átment. Ez fontos. Nekem. Próbálok majd olyan szonettet írni, ami tökéletesen megfelel, de nem lesz könnyű. Nem szeretem a túl szoros kötóttséget. Ezért kedvelem jobban máig a "tökéletlen" verseket.

Perzsi.2020. május 16. 08:52

@Edeke: Egyem a szíved, mindenben igazad van. Pont olyan vagyok, azt gondolom, úgy érzem, mint ahogyan te is. Fodor Ákos híres hsikuját sokáig nem értettem. Miért pont ez ez a leghíresebb. Azóta rájöttem, és csodálom őt. Hiányzik, de alkotásai itt maradtak. Szerencsére. A kérdést, szonett e vagy sem, miattad tettem fel. Te hívtál szonettet írni egy fórumba, gondoltam ismét megpróbálom, mert már rég írtam. Azután rájöttem, megkérdezem a többieket is
Jól tettem. Több szem többet lát. Azonban ahogyan írtad a szonettjeim úgyis olyanok lesznek, amilyen én vagyok. Az én tökéletlenségemmel, és azzal a kényszerrel együtt, hogy majd minden versembe belerondítok. Főleg a végén. Ezt az egyik blogomba épp pár napja írtam le. A poet és a karrier, azt hiszem abba, egy hsz- be. Köszönöm a véleményedet, figyelmedet Edeke.

Perzsi.2020. május 16. 08:42

@skary: Te olyan vagy, mint akit receptre írtak fel. Bejövök, elolvasom mit írtál, és már fülig ér a szám. :-) Köszönöm. ! :-)

Mikijozsa2020. május 16. 07:42

megjegyezném, én se akarok tökéletes szonetteket írni, József Atilla óta sok minden változott, változott a jambikus felfogás is, talán a legtöbb engedménye ennek a formának van , példa: a verssorok végein a mora már nem érvényes, mert az mindig hosszú, lásd József Attilánál is:
"Mint korhadt fűz görnyed szomoruan
Deres partján zajló, jeges pataknak.
Az épitők téglát téglára raknak,
Molnárok szíja suhogón suhan."
ez a szomorúan szó nem elírás, tudta jól, hogy az ú hosszú, mégis röviden írta le, mert úgy érezte, sorvégén az ...an hosszabban ejtett mint az ú., persze nyelvtanilag ezt még nem jelzi a helyesírás, de kinek van füle, hallja..., egyébként a szonettben 10 és 11 szótagosak a sorok, de lehet persze egyénileg változtatni, ha neked úgy kényelmesebb, nekem tetszett

Edeke2020. május 16. 06:45

@Perzsi.: félreértettél. Ha azt nézzük, "mértanilag" mi a szonett, tehát szótagszám, rímek etc a helyén vannak, akkor tudjuk, már mi a szonett?
Vagy, ha olvasunk, egy tökéletesen, a kritériumoknak megfelelő, de semmitmondó, ezerszer megírt dolgot, akkor az a szonett? Szerintem, ez egyénfüggő. Én sosem szerettem a kereteket. (abban a hitben ringatom magam, hogy lázadó vagyok, de az igazság az, hogy csak műveletlen, és lusta, azaz könnyebb úgy tenni, mintha nem érdekelne a dolog "tudományos" része, minthogy utánajárjak, megértsem, és alkalmazzam) De egy igaz: nekem a tartalom fontosabb, mint a verstani tökéletesség.
Egy példával illusztrálom. Mivel itt szonettről van szó, azt hiszem logikus, hogy egy haikut hozok.
Nem írom most le, hogy öthétöt, meg, hogy mi a deffiníciója a haikunak, ezt azt hiszem nagyjából tudjuk. Mégis számomra a legtökéletesebb haiku ez:

Fodor Ákos: Három negatív szó.

Nincs.
Semmi.
Baj.

Tehát. Ez szonett, ha te annak látod. És ha más másnak látja akkor nem az. Számít valamit?

skary2020. május 16. 06:25

mivan némókapitány :)

Perzsi.2020. május 15. 22:59

@Edeke: Tudom, hogy tudod. Ám ez számomra jelzésértékű. Magyarul, nem tetszik a szonett( féle) Ez nem baj Edeke, csak írd meg, neked higy tetszene, mi a hiba. Látod, Rozella leírta. Tőletek tanulok. Nem sértődöm, hiszen nem becsméreltek, cikiztrk, hanem jó szándékkal írjátok. Ez a szövegből lejön. És ennek örülök. Jobban, mint hinnétek. A hízelgő hsz-k, nem visznel előre. Lehet látni, érezni, ki ír igazat. Kinek tetszik valóban, ki csak udvarisságból írja. Én pl szoktam olyan verset dicsérni, mely nem tökéletes,de mégis az író lelkivilágát, pillanatnyi érzését adja vissza. Szóval cssk őszintén, és köszönöm!

Perzsi.2020. május 15. 22:50

@Rozella: Köszönöm szépen Rozella. Bevallom, igazad vsn. Mikor visszaolvastam publikálás után, az utolsó 2 versszakot inkább hsikufélének éreztem. A te verziód kiváló. Viszont egy ennél magasabb színvonalú szonetthez jobban passzolna, ugyanebben a témakörben. Szívesen olvasnám, ha megírnád. Sőt! Ha többen írnának ugyanerröl a képről szonettet, az lenne az igazán jó. Én meg gondolkodom 2 új zárón. A piktor az régen az írót jelentette, úgy emlékeztem. Lehet, nem írt regét, de írt. Vag y tévedek? Már fáradt vagxok, nem néztem meg googleban.

Rozella2020. május 15. 21:41

Az utolsó két tercina, és ezen belül is az utolsó sor nagyon sokat számít egy szonettnél /kicsit olyan, mint egy építményen a zárókő..:) ahhoz hogy passzoljon, az egész építményhez természetesen, könnyedén kell illeszkednie, de mégis súlya van! Itt ezt most nem érzem... Nem igazán szeretek mások verseibe ily módon beavatkozni, de mivel kérdeztél:
A sziréneket én pl. teljesen kihagynám, nem hiányoznak ide...:)
A teljes utolsó szakaszt megváltoztatnám, (de ez is csak egy rögtönzött variáns, hisz a te versed! :)

Az idő pillantásában még ott van
az eltűnt őserő kőalakokban,
hol álomból ébredő múltat látott.

Edeke2020. május 15. 21:05

Mi a szonett?

Perzsi.2020. május 15. 20:51

@Rozella: Nagyom köszönöm Rozella. Több szem, többet lát. Nekem is fura az utolsó sor. Ami azonban ennél fontosabb...tanulni. tőled, tőletek.. Te hogyan fejeznéd be az utolsó sort?-

Perzsi.2020. május 15. 20:45

@Eleonora: Köszönöm Eleonora, úgy örülök, hogy benéztél. Ilyenkor már nem számít, hogy szonett e vagy sem :-) Köszönöm. :-)

Rozella2020. május 15. 20:23

persze! megy ez neked! :) csak két apróság: a piktor többnyire nem ír regét, .. és az utolsó sor kilóg kicsit a rím miatt, de amúgy érzékletes leírás! :)

Eleonora2020. május 15. 20:20

Lehet, hogy nem szonett, de gyönyörű, és ez a lényeg!

Perzsi.2020. május 15. 19:55

@Edeke: Köszönöm . De szonett vagy sem?

Perzsi.2020. május 15. 19:55

@Edeke: Köszönöm . De szonett vagy sem?

Edeke2020. május 15. 19:53

Lájk