Lassú menetelés a pokol felé

Perzsi.•  2022. március 18. 16:06  •  olvasva: 220

Perzsi.novella (?)


Lassú menetelés a pokol felé.

*

Fejét ölébe hajtva,száraz könnyeket hullajtva ült a háztömb előtti lépcsőn. Fizikai fájdalmat érzett. Bőrét csípte a levegő. A levegő rosszindulattal teli  csípőssége. Ó, Uram! Miért? Miért tűnik úgy, hogy magunkra hagytál minket? Bess kérdően, mégis haragos szemmel nézett az ég felé. S ekkor mintha megállt volna az idő... Fehéres-sárgás, nem evilági színű fénycsóva vetült a lába elé. Látni nem látott, de érzett valakit. -Szia Bess!- szólalt meg Ő. Hallottalak. Mindig, mióta megszülettél. Azért jöttem, hogy teljesítsem a kérésedet.  Ugyanis unlak titeket. Ti mindent jobban tudtok, jobban csinálnátok, mint én. Most mit csodálkozol? Azt hitted az én megértésem, türelmem végtelen? Hát tévedtél. Tied a kormánybot egészen addig, míg nem könyörögsz azért,  hogy visszavegyem. Nem lesz könnyű dolgod, mert ti emberek bolondok vagytok. Ám megígérem, ha sikerül olyat tenned, rendelkezned, ami mint egy lego, passzol a nagy egésszel, akkor azt megtartom. Veled együtt. Bessnek ideje sem volt szólni, Ő huss, eltűnt.

*

Megőrülök!-fogta a fejét két könnyzápor között. Hogy kell kikapcsolni  a hangokat? Minden fohászt, szitkot,kívánságot mindent, de mindent hallok!

Bess fel s alá rohangált a szobában. Végül sikerült leülnie a gép elé. Lássuk csak, a legégetőbb kérdés most a háború megszüntetése. Nem be, hanem meg.Mióta ember él a földön, mindig volt háború. Mit ember! Eddig minden élőlény mely itt helyt foglalt, mind háborúzott. Mindig ugyanazért. Hatalomért, pénzért. Életek nem számítottak. Az nyert, aki fondorlatosabb volt, nem a leggazdagabb. Aki trójai faló mintájára szétterjeszkedett, hogy aztán elhitesse a világgal, hogy ő nélkülözhetetlen, hogy kiváltságos, okos és érdemes őt követni. Becsület, élet, tisztesség, szavahihetőség, megbízhatóság... ugyan már! Esetleg papíron, hogy jól mutasson. Mert az írott szó biztosíték.(hihi) Hogy mégsem úgy történik minden, ahogyan le van írva? Kit zavar? Az a fontos, mit hitetünk el az emberekkel. Bess látta, itt nagy a gond.Betiltom a háborút. Nem, nem tiltom. A tiltás ellenkezést vált ki szinte mindenkiből. Megkérem őket. Nosza, írt is gyorsan minden kormánynak, legyenek kedvesek nem háborúzni. Aláirás:Bess az istenhelyettes. Körberöhögték.Akkor befenyített. Már tiltott. Cserébe megfenyegették. Nem tudtak, de nem is akartak háború nélkül élni. Hiszen önként jelentkeznek most is. Zsoldosok, jó pénzért. Pénzért? Pénzért ölni bárkit? Lélektelenül rálőni a másikra? Mindegy ki az... Csak az arcát ne kelljen látni... vagy akár azt is. Azt is? Akkor nem is a pénzért... Tehát be kell szüntetni a pénzt is. De mi legyen a génekkel? Az öldöklési hajlammal? S mi legyen azokkal akik az amúgy évtizedek alatt elcsitított géneket gyűlöletkampánnyal tudatosan, módszeresen életben tartottak s tartanak?Mi legyen a nyerészkedőkkel? Bess már kezdte megérteni, hogy elkapkodta a dolgot. Egy esélyt látott a kiútra. Elrendelte a széleskörű tájékoztatást. Az igazság tájékoztatását. Így esett meg, hogy a médiában csak minden téren tiszta hírek , és emberek kerülhettek be. Bemutatásra kerültek, s ezáltal ellehetetlenedtek a korruptak, a csalók, a rossz szándékúak. Az emberek világszerte látták mit tettek eddig velük a háttérből. S ezt nem akarták többé. Lassan, de egyre gyorsuló ütemben vetették ki maguk közül a korpát. Kezdtek érzékennyé válni. Vágyták, akarták a jót. Építettek.Szó szerint sugározták a jót.Minden téren. A követendőt. 

*

Fáradt volt. Várta, hogy Ő jelentkezzen, és megdicsérje. Nem jött. Teltek-múltak az évek, s az emberek jólétükben ki -kisiklottak. Ugyanúgy viselkedtek mint régen. Úgymond kis színt vittek a megszokott hétköznapokba. Ugyan már! Néhany kis kisiklás nem számít! Legalább emlékeztet minket arra, mit veszíthetünk!Elfelejtették, hogy sok kicsi sokra megy... S egyszer csak újra szürke lett az ég....

*

Sírva hivta Ő-t. 

Kérlek, nem bírom tovább!

-Itt vagyok. Rövid volt ez a pihenőm.

Úgy döntöttem, megtartalak. Bess meglepve kapta fel a fejét. De hiszen semmit nem sikerült megoldanom!-kiáltotta letörten. 

De igen. -válaszolta Ő. Bizonyára rájöttél, hogy minden körforgásban van. Ültök egy körhintán. S míg megtesztek egy kört saját magatok döntik el, hogy a következő körben hol fogtok elhelyezkedni. Ha csak ücsörögtél volna mikor kinevettek, mert békét kértél, majd parancsoltál, s nem tettél volna semmit, saját magad lökted volna lejebb. Lejebb, majd  a következő körben esetleg  megint lejebb. A semmittevés, a hárítás, hogy semmit nem tudtok tenni, ez maga a földi pokol. Rajtatok múlik minden.Az együttes halk suttogások hangorkánná tudnak duzzadni. A többi pedig az én dolgom. S most Istenhez "nem méltó " módon megyek s eszem egy körömpörköltet.

*

2022.03.18

Kép :pixabay:KELLEPICS

Kép az első hsz-ben

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Perzsi.2022. március 22. 13:12

@S.MikoAgnes: Hozzászóltam két blogodhoz, remélem megtalálod, mert neved megjelölésével tettem.

S.MikoAgnes2022. március 22. 12:46

Erzsikém! Teljes kavarodás lett a blogomon.
Kiegészítettem a Remélem, jövőre c. versem úgy, ahogy a főoldalra került,
de a hozzászólások a másik versnél jelennek meg. A köszöntő alattiak pedig eltűntek.
Nem értek a géphez. Ki tud segíteni?

Perzsi.2022. március 20. 12:43

@skary: Jogos!
Röviden összefoglalva csak most és csak neked: R
BTU

:-D

skary2022. március 20. 11:28

3 betűnél több :)

Perzsi.2022. március 20. 11:21

@S.MikoAgnes: Igen, most jártam a blogodnál. Én is írtam, de nem küldöm be pályázatra. (Ezüst holdfény) Rég jártam a verseimnél. Akkor nézek be oda, ha a rendszer hsz-t jelez. Az én "legolvasottabb " versem a karácsonyi káosz. Azt hiszem. 6000 körúli ilvasóval, de lehet keverem. Egy internetes rádió elvitte, kivitte. Hiába a jogi rész... Aztán azon változtattam, mert egy Vajdasági iskola youtube videót készített belőle, feltették a netre. S csak utána értesitettek engem. Így én alkalmazkodtam. Jelenleg is vannak verseim különböző, általam ismeretlen emberek blogjaiban. A jogi rész úgy tűnik, csak dísz a verseim mellett. Google mindent megmutat. S legyek happy, hogy ott a nevem. Ha nonprofit jelleggel osztják meg, nár nem szólok. Azért tényleg jól esne, ha megosztás előtt írnának nekem pár sort. Úgy érzem, így lenne fair. Ha pedig az engedélyem szükséges az utanközléshez, akkor pláne. Amilyen időket él ma a világ, szerintem ez lesz az utolsó, amit jogilag egyszer talán rendbeszednek. Úgy igazán.

S.MikoAgnes2022. március 20. 09:55

Dehogy sértődtem meg!
Sőt, hálás vagyok a véleményedért.
Ez a pályázat számomra csupán egy másfajta lehetőség a megmutatkozásra .
A versek értékét nem is fejezi ki a lájkok száma.(eddig 28) Sosem tartottam "nagyra " a kis rigmusaim. Therápiás céllal kezdtem írni orvosom tanácsára. Ide is a férjem tette fel az első soraim, későbbit a Jár a mama,jár címűt közel 3000
Társ olvasta (224 szíves!) és csodák csodája egy pályázaton különdíjas is lett.
Rokkantságomban ezek az én éltetőim, Isten adta kis örömeim késői éveimre.
A Márciusi holdfényt ma feltettem a saját blogomra is.

Perzsi.2022. március 19. 12:44

@Krisztinka: :-)

Perzsi.2022. március 19. 12:42

@S.MikoAgnes: Kedves Ágnes!

A versed abban a pillanatban làttam,ahogyan beírtad a pàlyàzatok közé. Azért nem nyomtam rá tetsziket,mert nem tàmogatom ezt a fajta vélemènynyilvánítàst. Véleményem szerint még jobban eltàvolítja egymástól a tagokat. Elég megnyomni a gombot,ahelyett,hogy kommunikàlna,s tényleges írott véleményt adna a szerzőnek. A versed dallamos,és nagyon remélem nem sértődsz meg,de pont a jobb dallamossága miatt már akkor,ott,fejben másképp irtam volna egy sort. Szemnek ragyogón. A hóviràg utàn. Nagyon nincs ez így jól,hogy az ember nem tudja,kinek tehet javaslatot,s kinek nem. Amit arról a fiatalemberről írtál,nem találom. Az a szerencse,hogy megnyilvànult. Igy a későbbiekben nem lesz,nem lehet gondod vele. Bátran írd le neki a véleményedet arról,hogyan érintett az irománya. Ha pedig nem jutsz vele dűlőre,tiltsd le. Még mindig jobb,mint folyammatosan olvasni a kétszínűséget,vagy mást.

S.MikoAgnes2022. március 19. 11:09

Tudd meg, drága Erzsikém, az én lassú menetelésem itt folyik a pokol felé.
Több hozzászólási jog letiltásom van. Privátban kaptam már tavaly az egyik családjától pocskondiázó levelet is. Ugyanez a személy egy ideje sorra írja az istenítő kommentjeit a verseimhez, néha egyhez háromszor is. Nézd meg pl. a Mici VII:-nél....Szinte ua. a szövege másoknál is.
Tegnap, mert meg akartam kérdezni egy 2. verses "költőtől", hogy mit jelent bizonyos dolog, mert egyszerű egyenes gondolkodású józan paraszti eszemmel nem értem, erre a parasztság védelmében kaptam akkora kioktatást!!!
Mondván, hogy én Istenhívő létemre inkább ülnék le először gondolkodni,
mások sértegetése helyett! Én, a földből kinőtt földművesek gyermeke, aki kézzel túrja a magaságyát tavasztól lenyomorodott rokkantként és ésszel tervez, termel, aki mindig falun élt és él,-szóval, ő egyből átlátott rajtam, mert ilyen képességgel is rendelkezik. Azt is kinyilvánította, hogy magyarabb a magyaroknál, bár nem itt él.
Most jövök rá, hogy mindezt a saját blogomra kellett volna írnom. Bocs, most én terhellek, de mérges vagyok kissé..... kissé?
Még valami.
Az itt meghirdetett Költ. Napi pályázatra beküldött versére (ez van a főoldalon is) közel egy hónap alatt egyetlen lájkot sem kapott, én a szerény Márciusi holdfényben címümre
eddig 25-öt.
Egyébként ez óriási meglepetés és öröm számomra.
Ha lesz időd ,elolvasnád? Hálás köszönet, hogy meghallgattál.
Fantáziadús az írásod!!!!!

Krisztinka2022. március 19. 09:56

💛

Perzsi.2022. március 18. 16:06

https://www.facebook.com/101609401536140/posts/510221827341560/