Hinni a templomban kell!(Novella)

Perzsi.•  2021. július 22. 23:31  •  olvasva: 368

Csilla alig látta a könnyeitől a fényképet. Gyűrött volt és kopott, most már könnyáztatta is.Egy gyönyörű férfit ábrázolt. Azt a férfit, akit ő elvakultan szeretett. Élete első szerelme volt. Azt hitte, sosem fogja tudni nem szeretni. Tévedett.

A kertkapu halkan nyikordult meg. Szinte csak lehelte magából azt a kicsi hangot, ami tudatta a lánnyal, hogy a fiú a szomszédban hazaért. Az éj kellős közepén lopakodott a házba. Nem volt már kamasz, de még felnőtt sem. Éjfélre ígérte magát, hajnali 3 óra lett belőle. Hiába na, hajtotta a vére. Otthon illedelmes fiúnak tűnt, miközben a valóságban félelmetes ragadozó volt.Akit akart, azt megszerezte magának. Tehette, tette is. Impozáns külsejének, erős termetének, angyalian tiszta szemének kevesen tudtak s akartak ellenállni. Csillát féltékenység mardosta. Biztosan megint nőnél, nővel volt. Nem tudott elaludni. Reggel karikás szemekkel ment a konyhába. Apja, aki tudta, hogy szerelmes Áronba, gúnyosan förmedt rá. Ne vágj ilyen világfájdalom képet! Nem tudta kezelni lánya érzelmeit, s úgy gondolta, jót tesz, ha igyekszik kiverni  Csilla fejéből a fiút. Kint a kertben rengeteg munka volt. Mindkét fiatal megfogta a munka végét. Áron természetesen észrevette a lány vonzalmát, de mindig elkerülte őt. Fájt ez Csillának,. Évek kellettek hozzá míg úgy ahogy , csillapodott a fájdalom. El sosem múlt. Sok sok évvel később találkozott a férfival. Mindketten alaposan megváltoztak. Más, nagyon más lett a férfi. Ugye tudod, hogy annak idején tetszettél nekem?Hogy sokat gondoltam rád?-kérdezte Áron. Nem, nem tudtam.- felelte Csilla elképedve. Talalkozzunk jó?Beszélgetünk, aztán majd alakul valahogy. Talán egy kis etyepetye is belefér majd. -vigyorgott magabiztosan a férfi. A nő ereiben megfagyott a vér. Nem az ajánlattól leginkább, hanem saját magától. Attól, hogy képes lett volna engedni. Napokig tépelődött. A be nem teljesült szerelem képessé tette volna arra, hogy minden józan ész ellenére belemenjen egy méltatlan helyzetbe. A szíve és az esze harcolt.



Hogy nem történt semmi, nem csak rajta múlott. A férfi ismét eltűnt. Úgy, mint régen. Csilla pedig nézte azt a gyönyörű arcot a képen, s nem értette, hogy lehet ilyen kristálytiszta szeme egy kalandornak.Egy kalandornak, akit ő Istennek látott és hitt. S ekkor felcsendült a fejében rég elhunyt apja kedvenc mondása:"Hinni a templomban kell!"

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Perzsi.2021. július 24. 17:14

@S.MikoAgnes: Köszönöm Ágnes, remélem itt minden rendben lesz. Szép hétvégét kívánok.

S.MikoAgnes2021. július 24. 12:58

Sajnálom, hogy tegnap, mire beírtam a következő véleményem és éppen elküldtem volna, megszűnt az internet kapcsolat. Most ideteszem:
Egymás véleményének véleményezéséről talán máshol kéne vitát nyitni.
Erzsike novellája a téma!!!!!!
Örülök, hogy így zártad le a "csörtét."

Perzsi.2021. július 24. 08:10

@okeanus: Kérlek, ha kedved támad Dezsőnek válaszolni, ne itt tedd meg. Már csak azért se, mert mert ez a személyes blogom, s azért se, mert Dezsőnek már itt nincs módja válaszolni rá, tehát semmiképpen nem lenne fair. (Nem, nem csak az itteni párbeszédetek miatt, csak ma olvastam olyant, ami miatt úgy döntöttem, ide nem írhat)

Perzsi.2021. július 24. 07:56

@DanyiDenesDezso: Kedves Dezső! Kérem mellőzze a blogomban a privát levelezést. Az önök személyes adok kapok játékának itt nincs helye. Mellesleg ahogyan lent is olvashatja Lászlo hozzászólását, az előző hsz -e ugyanarról szólt. A bigott szó szerintem nem sértőbb, mint az ön Matériál Pisták jelzője. A továbbiakban erre az rszmecserére ott van a Társalgó fórum.
Üdvözlettel:Erzsébet

DanyiDenesDezso2021. július 24. 06:04

@okeanus:
Kedves, Tisztelt Angeli Tanár Úr!

Sajnálatomra nem olvashattam tegnap reggeli becses hsz-od, de nem nehéz elképzelni tartalmát ezek után, ha kifogást emeltek a Poet őrei talán stílusa, vagy sértő eszméi/kifejezésmódja miatt.
Privátban esetleg elküldhetnéd nekem, mert annak ellenére kíváncsi vagyok rá, hogy többször tisztáztuk egymás között eltérő ideológiánk sarkalatos tételeit, amik eddig még nem zárták ki az egészséges, építő eszmecsere egymásra kölcsönösen gyakorolt jótékony hatásait.

- Vagy csúnyábbat vetemedtél mondani rám, mint én merészeltem annak idején mekkgondolatlanul Rád, kedves sors-, baj-, és honfi-társam?... Azt hittem, megbocsátottad rég nekem,… és azt, hogy én az Istenben hiszek, nem az istentelenben?... Isten által pedig az Életben látok fantáziát inkább, mint a halálban… Az Életen nem csak a földi vegetációt értem - mint a materialisták, - hanem a Megváltó Istenfiút, aki önmagára vette ezt a megkülönböztető címet a Biblia szerint: „Én vagyok a feltámadás és az élet: aki hisz énbennem, ha meghal is, él; és aki csak él és hisz bennem, soha meg nem hal. Hiszed-é ezt?” Ha még, vagy már nem, drága Angelim, még van időd, hiheted mindhalálig. (János ev. 11:25)

De ugyanebben az evangéliumban 3 fejezettel odébb megtoldja a Messiás saját, előbbi kijelentését: „Én vagyok az út, az igazság és az élet; senki se mehet az Atyához, csak én általam.” (János ev. 14:6) Azt meg tudod Te is, ugye, melyik Atyára értette ezt Jézus?... Neeem… neeem a római, se a bizánci pópára!... s nem is a történelem véresebbnél véresebb, többi, politikai atyaisten-bohócára gondolt a Názáreti… hanem Izrael Szentjére, az Örökkévaló Teremtőre, akit JHVH: négybetűs Istenként említ a zsidó-keresztyény Szentírás több mint 7000-szer.

Szerintem Te ezt jobban tudod tőlem! - legföljebb nem hiszel benne - mert Te sokkal tanultabb, értelmiségibb személy vagy tőlem, ami kiderül abból is minduntalan, hogy Neked nincs szükséged ilyen szellemi mankóra, mint a magamfajta béna hívőknek: holmi… hitre!…

Olykor el is mélázok ezen, miért szeretlek én Téged, amikor úton-útfélen csak gucsmolódol bárgyú vallási bigottságomon, alacsony iskoláimon, meg ütődöttekre jellemző, folytonosan derűs jókedvemen?... Szerintem is igazad lesz, én egy javíthatatlan, mindig reménykedő, szegény bolond vagyok…

De mi a rrrákot csináljak magammal, ha belőlem csak ennyire telik?...
Tanítsál többre, jobbra, hisz Te vagy a tudományokkal fölkent s lepapírozott tanár!... én meg csak a múlt héten egyik macskámat elvesztő, fájdalmasan miááá-koló szamár!…

Segítsééég!!...

Perzsi.2021. július 23. 12:46

@Krisztinka: Köszönöm. :-)

Perzsi.2021. július 23. 12:43

@Mikijozsa: Még az is elképzelhető. Ki tudja, hogyan működik ez a világ ma. És hogy meddig működik még így, ebben a formában? Olyan jó lenne már végre, ha béke és nyugalom lenne, s újra oda tudnánk figyelni egymásra. Úgy igazán.

Perzsi.2021. július 23. 12:38

@okeanus: Nem kell ide moderátor. Nem Dezső írásának tartalmát dicsértem meg, mivel értelmezni sem igen tudtam, nehéz és számomra idegen okfejtésnek érzem. Azt köszöntem meg, hogy időt szánt az írásomra, és elolvasta. Aki meg engem bármely hithez meg tud téríteni, az ember a talpán. De ilyen még nem született. :-)

okeanus2021. július 23. 12:32

@Perzsi.:
Teljesen egyetértek, a tizparancsolatot ha mindenki betartaná talán jobb világ lenne...az is jobb,mint az erkölcsi érték-nélküliség.
Nem a parancsolatok betartása tesz valakit bigottá, hanem mert például annyira szük helyen mozognak a gondolatai, hogy egy szerelmi történetet szépen bemutató novella alá is hittérítő félmüvelt süketségeket irkál. Mert akinek kalapács feje van, az mindig szöget akar verni. - te meg megdicséred, miközben köze nem volt az írás lénygéhez, csak az öncélú hittérítéshez, - de ezt ugye a zseniális moderátorok nem vették észre.

okeanus2021. július 23. 12:19

@Perzsi.:

Hát látod ezt a vitát már le is folytatták helyettünk a maguk eszközeikkel a túlterjengő, túlképzett moderátorok. Ők majd eldöntik, hogy mi felel meg az elavult és szüklátőkörű szabányzatnak.
pl:"...ahogy a Matériál Pisták vizionálják"- ez ugye nem kirekesztő, megbélyegző
"Isten, aki teremtette a világot, és mindazt, ami abban van, mivel ő mennynek és földnek ura" - ez pedig nem ütközik a szabályzat passzusába: "Tilos az Isten létezésével vagy a hívők/hitetlenek megítélésével kapcsolatos vitát kezdeményező hozzászólások elhelyezése."
Sajnos a kritizálhatatlan moderátorok kritikán alluli müködése sem ütközik semmibe.

Mikijozsa2021. július 23. 11:25

még ott se, mert a pópa is csak egy hibrid :)

Krisztinka2021. július 23. 11:23

@Perzsi.: 💛

Perzsi.2021. július 23. 09:48

@S.MikoAgnes: Sajnos Ágnes egyre több fiatal pŕóbál a testével, szépségével érvényesülni. Többnyire nők. Engem az döbbent meg leginkább, ha egy férfi is így próbál meg érvényesülni. Akkor, ha ezt látom, taoasztalom, onnantól kezdve számomra már nem férfi. Ha nő igyekszik így érvényesülni, az sem ok számomra. A szépség nem csak relatív, de múlandó is. És genetikai adottság. Adott, kapta a Teremtőtől, a szüleitől, őseitől, de kötve hiszem, hogy a Teremtői cél azért alkotta szépre, hogy azzal visszaéljen. Hogy aztal előnyöket élvezten. Ez már inkább a másik, a sötét fél irányvonala. Tény, hogy kellemesebb egy szép emberre ránézni, de ha mellé az rögzül bennem, hogy ő csak emiatt élvez előnyöket, nem pedig az embersége, tényleges tudása miatt, akkor a szép számomra rúttá válik.

Perzsi.2021. július 23. 09:39

@okeanus: Bár Dezsőnek írtál, hozzászólnék véleményedhez. Számomra is meseszerűnek tűnik a Biblia, és gyanítom bele is firkáltak, de alaposan. Azonban a fő irányvonal, a 10 parancsolat szerintem követendő kellene hogy legyen. Nehéz betartani a mai világban, de nem lehetetlen. Szebb lenne a világ. És szerintem aki a Bibliai tanítások szerint él, még nem feltétlenül elvakult hívő, s nem bigott, csak helyesnek tart pár Isteni tanítást.

Perzsi.2021. július 23. 09:34

@kevelin: Köszönöm szépen! Ezt a novellát tegnap este írtam. Ha nem tudok aludni, néha kipatran egy egy téma a fejemből.

Perzsi.2021. július 23. 09:32

@DanyiDenesDezso: Kedves Dezső! Vagy Dénes?

Köszönöm a megtisztelő figyelmet, s a kimerítő gondolatsort, véleményt!
:-)

S.MikoAgnes2021. július 23. 08:38

Drága Erzsike!
Sajnos, sok fiatal már tizenéves korától visszaél az isteni jóképűségével, tetszetős testével és nem csak fiúk, de lányok is.
Tapasztalom évek óta közvetlenül, hisz korábban az iskolában, most a mellettünk lévő park-játszótérről akadnak "élményeim," akár akarom, akár nem. Némelyek ebbe úgy belejönnek, hogy felnőttként már tapasztalt kalandorokként folytatják. A másik oldal pedig a szeretetre éhes szeretetkoldus,
akinek aztán csak a könnyek és fájdalom marad......
Ismét egy remek írást olvashattam Tőled!!!!

Törölt hozzászólás2021. július 23. 08:23

Ezt a hozzászólást a szabályzat megsértése miatt törölték a Poet moderátorai.
A törlés oka: Tilos a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási hovatartozás, illetve nemi identitás alapján hátrányosan megkülönböztető, vagy azt indokolatlanul firtató hozzászólások elhelyezése. Tilos az Isten létezésével vagy a hívők/hitetlenek megítélésével kapcsolatos vitát kezdeményező hozzászólások elhelyezése.

kevelin2021. július 23. 06:31

HM .. mi nők ilyenek vagyunk,Érdekes egymástól független mindkettőnknél ugyanakkor ugyanaz a téma,egy hullámhosszon vagyunk.

DanyiDenesDezso2021. július 23. 06:26

Kedves Perzsike!

Hát pont ezért hihetünk egymásban - emberekben,- mert „mi, emberek vagyunk Isten Szellemének templomai”!... (a zsidó-keresztyény Biblia szerint, 1 Korinthus 3:16.)
Persze ezt még ily pontosan talán nem tudták a halandók, amikor megalkották ezt a hiányos bibliai ismeretekre épülő mondást, miszerint "Isten, aki teremtette a világot, és mindazt, ami abban van, mivel ő mennynek és földnek ura, kézzel csinált templomokban nem lakik." (Apostolok Cselekedetei 17:24) Tehát bárki jogosan beleláthatja bárkibe az ’istenit’, hiszen mi, emberek Istentől származunk gyárilag, nem a nem tudni mitől Ősrobbant Ősrothadásból, ahogy a Matériál Pisták vizionálják – sokkkot kapva a szerintük több millió éve történt Őskataklizma idáig ható horrorisztikus erejű zajától.
- Mert vagy megtalálja valaki egy másikban, vagy nem az ’istenit’… de ha megtalálja is, csalódhat ám orrvérzésig tőle, mert tököt, tökfejet ugyan még örököltünk Ádámtól, de tökéletességet sajnos már nem.

A Sátán és lázadó angyaltársai, a démonok is Isten teljes jogú fiainak születtek, mégis föllázadtak Atyjuk ellen szabad akaratukból kifolyólag, s ezért elbuktak mint Rottenbiller… magukkal rántva az egész korlátoltabb szellemű húsvér emberiséget is genetikai átöröklődésük folytán… Úgyhogy nem az ágyban kell ismerkedni, de még csak nem is összeállni 10 perc után, mint a forró tészta, vagy lovak a hidegben… mert sem a tészta, sem a lovak nem kaptak annyi észt Istentől, mint a főemlősök gyöngye, Ember, akinek fő-fő emlősi feladata lett a paradicsomi kiűzetés óta: megkülönböztetni a jót a rossztól – ami tulajdonképpen istenivé kötelezett el bennünket. (1 Mózes 3:22-23) Ez pedig nagy-nagy felelősséggel jár... ha tetszik nekünk, ha nem!

Persze nem mindenki veszi ezt az isteni stigmát komolyan, még élete árán sem… Ennek a végzetszerűségnek a feloldására találta ki Irgalmas Teremtő Atyánk a Megváltást, aminek föltétele a bűneink megbánása, és végleges elvetése hit által, ahogyan énekelték/szavalták vagy 1000 éve a meggyőzően gyönyörű Buránai Dalokban is, a bűn béklyóiktól szabadulni vágyó, gyónó elődeink:

Magam ellen, ami csak
volt, elmondtam, íme,
és kihánytam a gonosz
mérget, mely telíte.
Borzaszt régi életem
s új út vonz, új ige:
ember arcba lát csupán,
Isten meg a szívbe.

Bűneimet gyűlölöm;
vágyom az erényre,
töltse be új lelkem új
szellem égi fénye.
Tiszta tejre vágyik az
újszülöttek ínye:
szívem többé ne legyen
hiúság edénye.

(Carmina Burana: Gyónás, 22-23. versszak)

Bocsáss meg, ha milliméterekkel eltértem szépen leírt történeted óhatatlanul összegubancolódott fonalától!...