A Poet és a "hírnév"

Perzsi.•  2020. május 7. 11:11  •  olvasva: 191

Lassan 6 éve vagyok itt tag. Nagyjából tudom, hogy a címben rejlő kérdésre mi a válasz. Mégis, tőletek várom, várnám a véleményeket, ti hogy látjátok. Lehet e innen "feljebb" ugrani, ha igen, hová, miért, stb.

Követtem itt olyan tagokat, akik versei újságokban, magazinokban, médiában megjelentek, elhangzottak. Némelyiknek nagy ára volt. Számomra. Ugyanis több írótól azt kérték, innen törölje a verseit, ha máshol bármilyen formában viszont akarja látni. Interneten meg lehet találni, ha keresi az ember, de az már más. Ez itt egy közösség, és amúgy is, 2014-ben már ugyan volt fb fiókom, de olyannyira nem szerettem, (utáltam), hogy ott nem is kerestem az "eltűnteket". Mára megbékéltem  nagyjából az fb-vel, de azt látom, az oda feltöltött versek útját, talán maga az Isten sem tudja követni. Hányódnak, átíródnak, szétdarabolják őket, képeslapra teszik, stb.

Egyszerre ad , de sajnos el is vesz az fb...értéket .. a versektől.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Perzsi.2020. május 26. 11:25

@Lonely_Wolf: Köszönöm, majd jelezd kérlek :-)

Lonely_Wolf2020. május 26. 10:04

@Perzsi.:
Meglehet, hogy majd néha kivételt teszek és fog felkerülni még 1-1, váratlanul. :)

Perzsi.2020. május 25. 15:15

@Törölt tag: Köszönöm . Szeretem a nyomtatott emléket. azaz a könyvet. Állítólag 30 ezer ft-ért már lehet könyv formába kiadatni, azt nem tudom, ez hány db könyvet jelent. De nem keménykötésű, nem papírfedeles, nincs tervezett borítója, (ami nem lenne gond,. mert egy általam készített fotó, vagy egyébb alkotás képe lenne a könyvborítón) és sorolhatnám. Olyan majdnem sima géppapírra kinyomtatott, összeragasztott valami. Azt sem tudom, hogy van e olyan cég, mely nagyon kevés példányszámban is vállalná. Kb 5, maximum 10 darabra gondoltam. Ha tőlem függne, nekem elég lenne a 3 db is. :-) Az oldalszám is kevés lenne, mivel gondolatban visszatekerve verseimet, mai fejjel kb 20-25 van csak olyan, melyet engednék publikálni. De nem törlöm őket, mert alattuk vannak a hozzászólások. Hozzászólás= maga az ember, vagy egy része a lelkének. Nem kidobandó. Nálam.

Perzsi.2020. május 25. 15:08

@Lonely_Wolf: Nem az oldalon fennlévőkre gondoltam. Azokat amiket akkor töröltél, újból felteszed majd? Ha úgyis megvannak, miért ne, engem érdekelnének . :-)

Lonely_Wolf2020. május 25. 13:18

@Perzsi.:
Tévedés.
Itt az oldalon is van fenn még pár versem.
Valamint az összes eddig írt versem megvan a gépen, digitális formában,valamint a kézzel írott változatok, skiccek is megvannak.
Valamint kötetben is van összefoglalva. :)

Törölt tag2020. május 25. 13:04

Törölt hozzászólás.

Perzsi.2020. május 25. 11:20

@Törölt tag: Én nem akarok pénzt csinálni belőle, de szerintem vevő sem lenne rá. A mai időkben amúgy is kevesen adnak pénzt szellemi termékekre. Még az igazán jóknak is nehéz. Kiadatni saját költségen, az meg olyan kínos. Nekem biztosan. Mintha magamat sztárolnám. Még a családomat sem érdekli mit írok, akkor minek nyomtassam ki?

Perzsi.2020. május 25. 11:17

@Törölt tag: Bár Mikibának írtál, hozzászólok. A tv valóban árt, árthat,. Leszoktatja az embereket a gondolkodásról. Ha mégsem, jelentősen igyekszik befolyásolni az egyén gondolatait. Nehéz tőle elvonatkoztatni, kiszűrni mi az igaz, mi nem. És elidegeníti egymástól a családokat, ahol is inkább tévéznek, mintsem beszélgessenek, vagy szabadban legyenek. Talán a magányos, nehezen mozgó időseknek jó csak. És épp az a réteg az, akik viszonylag nagy létszámukkal befolyásolnak egy-egy szavazást. (is). Pedig lehetne áldás is a tévé. Ha a "szórakoztató" (nem bugyuta nyálas, csöpögős, vagy lövöldözős filmre gondolok)filmeket visszacsökkentenék a 50-60 as évek limitjére, ha természetfilmeket adnának, ismeretterjesztőt, vetélkedőt, művészeti, stb. Szóval értéket. Annyi jó fesztivál, felvonulás, érdekes helyi események, szokások, falunapok, versenyek vannak világszerte, amikről max a netről tudunk De sokaknak nincs netük.
Szóval több valós életbeli esemény., és lényegesen kevesebb hülyeség, akciófilm, terror kellene. Mert a tv-nak "köszönhetően" az agresszió is megnőtt a föédön. Szerencsére családomban egyáltalán nem tévéznek a lemenőim, a másik része pedig talán napi 1 órát. Nincs is idejük munka mellett rá.

Perzsi.2020. május 25. 10:57

@Lonely_Wolf: Köszönöm soraidat. :-) És a bizalmadat is. Nem is kellenek nevek. A lényeg, hogy jól érezted magadat. :-) Ezt az élményt már senki nem veheti el tőled. Lassan 2 hónapja beszéltem egy férfival, ő is kiemelt 3 évet az életéből egy munka kapcsán. Bizony, elgondolkodom, hogy miért jut néha ilyen kevés a jóból. De oka van, mint mindenkinél.Persze írásilag én is szeretnék fejlődni, talán fejlődtem is az elmúlt 6 évben, mióta itt vagyok. Szeretem a kötött verseket is, de úgy érzem, a rövidebb, max 12 soros, (inkább 4 sor) versekben jobban ki tudom fejezni az érzéseim, gondolataim. Érdekes, mert szeretek írni, beszélni, és mégis a rövid vers, a szabad vers az, ami megfogott. Könnyűnek tűnhet, pedig nem az. Sajnálom, hogy törölted a verseidet, gondolom a gépeden sincs elmentve, vagy füzetbe leírva. Tényleg sajnálom. Talán, ha akkori poetos tagok lementették, megosztották, vissza tudnád keresni őket.

Lonely_Wolf2020. május 25. 09:18

@Perzsi.:
Néha, legalábbis régebben tettem fel ide is pár verset, de inkább csak mutatóba, mintsem komoly céllal.
És az előző poszt folyományaként már írtam, hogy lehet fejlődni, haladni, de rettenetesen illetlen is voltam.
Mert egy másik (függetlenül, hogy már nem létező) oldalt említettem, de a kérdés a Poetre vonatkozott.
Nos, ide 2008-ban jöttem.
Új hely, minden új.
Akkor is sokáig a blogírás volt terítéken, eléggé sokat írtam. De, úgy látszik, rossz szokásom, de azokat is teljesen töröltem.
Utána már leszoktattam magam erről, de azért 2008-2014 közötti sávot teljesen töröltem.
Ám, nem ez a lényeges, hanem, hogy itt is van fejlődési lehetőség.
Megérkezésem után 3 évvel, kaptam egy remek lehetőséget és egy fantasztikus csapat tagja lehettem az oldalnak. Nem csupán tag, de sikeresen betekintést nyertem a színfalak mögé, tagja lehettem a Poet szerkesztőségi csoportnak. :)
Fantasztikus időszak volt, rengeteg élménnyel, rengeteg fantasztikus művel találkoztam.
Ennek az egyetemi vizsgáim, pontosabban a záróvizsgák a legutolsó évben és az azt követő gyakorlatok vetettek véget, de a mai napig előkelő helyet foglal el nálam ama periódus.
Neveket nem mondok, mert nem tudom, hogy szabad-e, valamint, hogy még mindig azon emberek vannak-e abban a pozícióban, akikkel anno én együtt dolgoztam. :)

Törölt tag2020. május 24. 17:58

Törölt hozzászólás.

Mikijozsa2020. május 24. 15:21

@Törölt tag: az az igazság -egyre kevesebb az olvasó, ha megtekintjük egy ifjú hétköznapjai abból állnak ideje 25 százaléka telefonozás, 5 százaléka szükségletek, tisztálkodás, kaja, 20 százalék alvás 50 százalék tanulás ami egyébként sok sok videónézésből videókészítésből áll

Törölt tag2020. május 24. 13:13

Törölt hozzászólás.

Perzsi.2020. május 24. 12:08

@Edeke: Az utolsö mondatod a kulcs. Köszönöm.:-)

Perzsi.2020. május 24. 12:07

@Lonely_Wolf: Köszönöm, hogy ezt negosztottad velem, velünk. Azokra a törölt versekre kíváncsi lennék.:-) Nem magam miatt kérdeztem ezt, én nem akarok népszerű lenni. Ha jobban írnék, akkor sem. Az én példám: senki nem hitte, hogy egy kerek mondaton kívül bármit is le tudok írni. Aztán egy régi ismerős ajánlotta a poetot. Jöttem, írtam, pocsék volt némi humorral fűszerezve. De a régi barát figyelőköre kedvesen biztatott. Elmondtam a családnak, akik zokon vették, hogy saját nevem alatt írok. Az visszavetett, de újra idetaláltam.Itt is van ranglista. Meglepő módon nem a végén kullogtam. De mikor rájöttem, másokat mennyire megváltoztatott a szívvadászat, kiszálltam. Azóta titokban szivezek, és senkinek nem írom le, ha adtam is. A volt poetosok hiányoznak. Akik tudnak írni, de innen törölniük kellett verseiket, hogy máshol érvényesülni tudjanak. Én dugdosom a helyeket, ahol még elérhető vagyok. Azokat elsősorban a face ismerőseimnek szánom, akik kérésemre nem osztják a linkeket. De mivel nyilvános már ismeretlenek is rátaláltak. Nem gond, mivel lassú folyamat ez.

Edeke2020. május 23. 20:59

..az nem poetfüggő. Aki tehetséges, és persze szerencsés, az feljebb jut a Poet nélkül is. Akiben meg nincs ambíció, avagy vágy a hírösségre, az a Poeton is megtalálja amit keres.

Lonely_Wolf2020. május 23. 20:34

Hmm, nem teljesen idevágó, de azért hasonló:
Egy helyen lenni, alkotni, élni a közösségi életet, valaminek a részévé válni mindig jó dolog. Szerintem.
És hogy lehet-e fejlődni?
Nos, ennek egy része csak rajtad áll, ahogyan az is, hogy az azzal járó hírnév merre visz el.
Én csak a sajátomról beszélek, csak érintőlegesen, hogy érzékeltessem a mondanivalómat.
Régesrég, az az oldal azóta már nem létezik, de akkor még éppen csak megalakult, amikor a tagja lettem.
Az amatőr művészek honlapja, akkor röviden csak úgy hívtuk: AMH.
Akkoriban az írásnak a versírás formáját űztem hevesen. Naponta töltöttem fel a verseimet és kb minden kategóriában írtam a saját, szubjektív véleményeket, sokszor laikusként, hogy egy-egy alkotás mit mondd, jelent(het) a számomra.
Ott létezett olyan, hogy ranglista.
Az alkotásokat pontozni (is) lehetett, -5 és +5 pont között. Nem volt kötelező, opcionális volt emlékeim szerint, de lehet, hogy tévedek és kellett adni.
A lényeg nem az.
Hanem az, hogy nem egyből, évek alatt, de több kategóriában is kiemelkedtem, első helyre kerültem.
Akkortájt már többszáz versem volt fenn az oldalon, régóta "vezettem" a vers szekciót.A mondanivalóm mérvadó volt sokak számára.
Majd pár év után megalakult ebből az oldalból kinőve egy internetes újság forma is, ami rovatokból és cikkekből állt.
Én példának okáért a vers szekciónak lettem a rovatvezetője, szerkesztője.
De akkor sem éreztem azt, hogy elvitt volna a hírnév. Nyilván valamit hagyott rajtam, de nem éreztem a nyomást, a kényszert, hogy meg kell felelnem a "névnek", ami mögöttem, rám épült az alkotásaim nyomán.
És pont úgy, ahogyan felépítettem, éppúgy "tettem le". Az összes versemet töröltem az oldalról, évek után.
No, nem azért, mert kellett vagy muszáj volt. Hanem, mert így döntöttem. :)
Átengedtem a toplistát másoknak.
Attól persze még maradtam az oldalon és zajlott az élet, meg voltak változások, de azok már más történetek. :)

A summáruma ennek a nagyobb szösszenetnek az; legyen bármely oldal, és legyen bármekkora hírnév, csak rajtad áll, hogy mit kezdesz vele és mennyire fog megváltoztatni.
Senki máson, csak rajtad. :)

Perzsi.2020. május 7. 22:25

@kevelin: Engem megfojtana a "hírnév" Folyton úgy érezném, meg kell felelnem. Megint másoknak. Oda lenne a kikapcsolódás, az írás öröme. Nem vagyok zseni, ezt tudom jól, és hogy ne is legyek az, néha szándékosan "belerondítok"a saját írásaimba.Egy életre , sőt több életre elég volt a megfelelési kényszerből, elvárásokból.

Perzsi.2020. május 7. 22:20

@Törölt tag: Örülök, hogy benéztél, köszönöm. :-) Igen, ezt próbáltam finoman leírni. Miért kérik, hogy ne lrgyen neten írás? Nem magamra gondolok, hanem szokra, akik tudnak. Nem tartom jó ötletnek ezt az elszigeteltséget. Spk jó író vette le inen a verseit, eme kérés miatt. Hiányoznak. Az jó dolog, hogy van az írásodra, fordításodra igény. Ha gondolod, hobbi szinten, vagy gyakorlásként itt a Post-on is van egy fórum ahol fordításra várnak. Ha nem találod, majd holnap belinkelem. "Irigyellek", hogy te tudsz más nyelven is. Én max orvosi latint, az kötelező volt a suliban. A verseid itt jó helyen vsnnak, de a lánykádnak a bőrkötéses kiváló ötlet. Magamból indulok ki, én abno örültem volna, ha ilyent kapok. Még jó, hogy van kerestanyám, így legalább regényeket ksptam.

kevelin2020. május 7. 22:13

Eleinte engem is érdekelt az a híres hírnèv de már nem.Jobban èrzem magam ilyen kènyelmesen maradhatok saját magam., Ehhez megfelelő fórum a Poèt.Örülök neki ,hogy van.

Törölt tag2020. május 7. 20:22

Törölt hozzászólás.

Törölt tag2020. május 7. 20:04

Törölt hozzászólás.

Perzsi.2020. május 7. 14:20

@Mikijozsa: Sajnos igen Mikibá. Köszönöm, hogy olvastál.

Mikijozsa2020. május 7. 14:13

én is töprengtem ezen, hogy pl nekem vN egy 60 E forintos gépem és jön fel a nettre az akinek 5 millió forintos gépje van.... gondolkodtam, milyen esélyem van vele szembe, adatok megőrzése vírusok etcetera, etcetera - szóval mi úgy vagyunk a netten az ilyennel szemben, mint az a rolleres gyerek aki a musztáng gépkocsival versenyezni szeretne a jármű én :)

Perzsi.2020. május 7. 13:37

@skary: Micsoda?

skary2020. május 7. 12:23

nah most ez a kettő nem egészen összeegyeztethető :)

Az oldalon sütiket (cookie-kat) használunk egyes funkciók (úgy mint belépés vagy beállítások elmentése) biztosításához, valamint biztonsági okokból. Harmadik féltől származó sütiket használunk a megjelenő reklámok személyre szabása és statisztikai adatok gyűjtése érdekében. A sütikről részletes tájékoztató olvasható adatvédelmi tájékoztatónkban. A süti beállításokat lehetőség van személyre szabni ezen az oldalon vagy az "Elfogadom" gombra kattintva hozzájárulhatsz az összes süti használatához.Elfogadom