A halál neve: Csernobil

Perzsi.•  2021. április 26. 14:36  •  olvasva: 281

Igor rágyújtott, de szinte azonnal el is dobta a cigit. Furcsán, nehezen  vette a levegőt. 2 napja vezényelték a   Pripjaty folyó melletti  atomerőműhöz. Több teherautóval érkeztek, ,közel ezer társával együtt a térségbe. Őt vezényelték, parancsot kapott, ám szép számmal voltak olyan "munkafelvevők " is, akik a beígért négyszeres napidíj miatt jöttek. Sebtében összekapott pár személyes holmi, leginkább fénykép, öngyújtó, miegymás  lapult a legtöbb zsákban. Cigarettát lehetett hozni, meg fogkefét, de másnak nem nagyon volt értelme. Azt mondták, itt mindent megkapnak majd. Vldőruhát, higiéniai dolgokat. 4 órás turnusokban dologoztak, napi 2 alkalommal. Akik a civil lakosság evakuálását vezényelték le, őket kiváltságosnak titulálták. Igor nem hozzájuk került. Ő a törmeléket szállította el, az erőműtől nem messze kialakított területre. Ott megint mások , ki tudja mi okból átvizsgálták a törmeléket. Voltak, akik pedig a reaktorban tevékenykedtek. Igor nem tudta mit csinálnak pontosan, annyit mondtak nekik:kárfelszámolás. Nem ismert közülük senkit, Igaz fel sem ismerte volna egyiküket sem,hiszen védőruha volt rajtuk. Azonban már a 2. nap közepe felé észlelte, hogy egyre több mentőautó, és halottaskocsi áll a veszélyzóna szélénél.Zsigereiben érezte, itt nagyon nem stimmel valami. Kérdezni felesleges volt, és veszélyes is.

Nem tudta, az esti műszakot hogyan veszi fel. Erősen verejtékezett, belsője lángolt, bőre mégis fázott. Szása , aki a melette lévő tábori ágyon pihent, erősen köhögött.

Egy tiszt lépett a sátrukba. -Emberek! Ma három műszakot kellene teljesíteniük. Kértünk még embereket, de a vezetőség úgy döntött, maguk elbírják a 3 műszakot is. Amúgy meg ne felejtsék, ez emberi kötelességük is! Maguk a külvilág szemében hősök lesznek! -mondta az elöljáró, majd peckes léptekkel kisétált a sátorból.

-Da, da..súgta Szása Igornak. Láttam Kijevben, a háborúban hősi halált halt embereknek állított emlékművet.Szép szürke gránit, fekete és arany betűkkel vannak rajta a nevek. Én mégsem szeretnék egy ilyen oszlopra felkerülni, még névként sem.

Ez már nem kívánságműsor-mondta Igor. Ahogyan átléptük a zóna határát, a kapuk becsukódtak mögöttünk. Azt hiszem, végleg. Te nem láttad, hogy mennyi fekete halottszállító van itt? Már 2 napja szállítják el a tetemeket. Nem gondolom, hogy ennyien dolgoztak az erőműben. Nézz körül itt a sátorban, egyre többen már csak alig vonszolják magukat. És fegyveres őrők állnak nem csak a táboron kívül, de belül is a zónahatárnál.Mintha nem bíznának bennünk. Foglyok vagyunk.


-Igor kivonszolta magát a sátor elé. Kezében cigaretta. Nem gyújtott rá, csak pörgette az ujjai között. Duzzadt szemháján át az eget kémlelte. Nem látta a csillagokat, de odaképzelte. A Kis medve  volt a kedvence, egykori szerelmét is emiatt hívta Sarkcsillagomnak. 

-Már nagyon nehezen vette a levegőt. Ujjai közül kiesett a cigaretta, és Igor érezte, több lélegzete nem lesz. Lassan a földre csúszott. Utolsó gondolata örökké "Csernobil" fölött fog lebegni: A fogoly hősök, hős foglyok.

Utolsó leheletéért maga a sárkány jött el. S Igor lelke, Dragon szárnyán megpihenve hagyta el a föld légkörét, hogy a Kis Medve ölelő karjai között megpihenjen.


(A történet kitalált, bármilyen , a valósággal való egyezés a véletlen műve. Tisztelettel azok lelki üdvéért, akik önként, vagy parancsra váltak hőssé, ott Pripjatyban, 1986 tavaszán, és a későbbiekben.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Perzsi.2021. május 24. 18:24

@Edeke: :-)))))))))))

Edeke2021. május 24. 18:17

@Perzsi.: mit vesztesz vele? Max nem nyersz. Csináld meg, és küldd el. Ingyenes. Csak arra vigyázz, hogy az első hely az enyém, a többi, még szabad!!

Perzsi.2021. május 24. 17:54

@Edeke: Lehetne bővíteni. Az fb-n a többi írásomhoz képest 20x többen megtekintették. Számomra ez is egy rejtély.

Edeke2021. május 24. 17:49

Ehhez még úgy 500 karakter kellene....

https://novella.jcdecaux.hu/hu/novella_palyazati_felhivas.html

Perzsi.2021. április 27. 08:02

@kevelin: Tudom, sógornőm édesapja is ott folgozott, szerencsére sokáig élt.

kevelin2021. április 26. 17:30

Ès sok magyar gèpkocsivezető is a jó pènz remènyèben Tengizben dolgozhatott. Ők szinte mind beteg lett.

Perzsi.2021. április 26. 15:15

@S.MikoAgnes: Köszönöm kedves Ágnes a véleményedet! Tegnap volt az RTL klubon egy erről szóló film. Megrázó volt. S ma este, azt ATV-n lesz Vujity Tvrtko Csernobilban készített dokumentumfilmje, 22:15' órakor. Bár megrázó, érdemes megnézni. Mikor először be lett harangozva, azt hittem, nem fogom tudni végignézni.
Ez a film volt tegnap a tévében, szinkronizálva. Itt feliratos. https://www.youtube.com/watch?v=DH7QpJU_jIM

S.MikoAgnes2021. április 26. 14:50

Drága Erzsikém, valami nagyon megrázóan, szívszorítóan ,feledhetetlen erővel
ábrázoltad ebben az egy emberi sorsban,- Igoréban,- ezrek drámáját.
Hihetetlen, mit váltott ki belőlem drámai novellád. A hideg futkos rajtam,
teljesen a hatása alatt vagyok. Döbbenetes....