Övegh Zoltán

MotoszkaDaniel•  2022. október 28. 23:50

Mint akit kilógattak egy fáról

A lépés lépcsőjében lépcsőzik szenvedélyes léptékben. És nyitja az utat a fertőzésnek édes falábában? Fehér zászlóért kiált a gyomor s az nincs, de ostrom enyhülés igen. Kemény harcot csak erős védekezés visz diadalra.


Nem számít, meddig tart a fekvés bitófán. Amíg a szervezet támadás alatt áll, töredeznek a gallyak és szakadnak az ágak. Kész felüdülés, ha erre teszi tiszteletkör sétáját a szél. Amíg az árvíz szökőárban van, lemarja a partokat a dagály s gátak párkányán törtet.


(Még tart a betegség, tegnap óta van vírusos gyomorrontásom hasmenéssel. Már alakul és jobb.)

MotoszkaDaniel•  2022. október 28. 19:27

Aki nem jön a hegyre

Ronda egy vége van és nem viseli a bérc vérbe lepedőztetett rétje. Csalódott lelkek fetrengenek tetőtől gurulva addig, amíg a bordáik bírják. A lidérc órái jönnek? Innen vagy lezuhansz vagy botorkálsz tovább a sötétbe, harmadik eshetőség nincs vagy ima inkább.


Sok a nő, Mihály jobban szereti őket? Egy deka férfiút nem látni a hegytetőn s még az sem biztos, hogy ez a hegy teteje. Csak eléggé hasonlít egy tetőre. Innen senki nem akar pottyanni illetve gurulni, az a lepedő bizony sajnos veres.


(álom)

MotoszkaDaniel•  2022. október 28. 16:53

Pilányon

Kettő keréken küld el a nyúl muszogó foga, hogy tessék elhajtani a hegyek közé. Szép, kellemes délutáni napot ad hozzá az utak mindent átperzselő karja és adni át a szót a pedálnak. Olyanok ezek a csúcsok, mintha egész életüket ott töltötték volna a felhőkben a völgy őreként. Lassítson a fék, mert itt le kell szállni a lábnak.


Magyar asszony számít az érkezésemre? Biciklit a lépcsőhöz és mondja, szavalásra hangoljak e bércek között. Itt nem jártam én már egyszer? A csend bűnösen hallgat, a szél hasára pókozza a választ s nem közönyös.


Remélem, a nyuszi foga igazat darált a higgadt fogában, úgyhogy készülni szavalni e terem valamelyikében. A nyúl füle rángatja az agyam, magyarul hülyén érzem magam. S melyiket kell magamból kisziszegni? Bízom benne, részben lehet olvasni papírról.


(álom)

MotoszkaDaniel•  2022. október 25. 20:58

Kacér pálca

Ősz nyara előtt von szűkre a sötét, blúz visszavonulása ez vékonyból a vastagra. A hulló levél karja nem repes a feketéért, azonban e szkander a fonások gyűrődésében részben a színek árnyalatának enyhén csatározó izomkodása s lehet a pulóver szőrméje szőrös vagy kötött? Padokban silbakolva ez több, mint nem mindegy a diáknak. Az iskola köpenye nem védi már a ruházatot, de kell valami a szoknya illetve nadrág fölé.

MotoszkaDaniel•  2022. október 25. 16:15

A vér holdja

Mária kiégett, ajkáról égve zeng fel magában az ária. Az pedig kottában a holtak tiszteletére követi az egykor éltek szellemeit. Veres köpeny Marinak a hangulata. Ki nem rúgják a szövetségiektől, kilép és a vörösben izzó dűnéhez imát kortyol s pillán a megszáradt könnyei.


Antal kerék eloldása után az agy hullámai kártyáznak a pakliban, a sejtek keverik a lapokat. A vörös dűnéről tisztelgő bárányok bégetve ugrálnak az éj táborába a fák alá az izzáshoz cseperedni. Kolomp és karám nincsen, ezek a juhok szellemszénát falatoznak. E cserjék csak a vereslő éjszakában nőnek, a gyökérzet rajtuk lassan erősödik.


(Clarice Mary Starling második évad)