Övegh Zoltán

MotoszkaDaniel•  2022. november 23. 19:20

Nappali fonódások és szilárduló pókháló - Dekura

Adni a zenét a szoknya vadászának, erre lovagol rá a monitor is és mi a választék? Nem tudni, hogy ténylegesen visz - e valami kottát. Három mappával szemez, valamennyit mesél. Az Ő neve guruló katasztrófa s löki, de ezúttal nem ész nélkül a rizsát.


Dekoratív dekoltázs hajol be neki szőkében lépcsőház aljában a dohot a por alá küldve, a másik nőstény néz rá mindössze. A nyolclábú szövi az otthonát további nőkért, nem is kell, hogy nagyon lőjön a vadászat során. Talál magának zenét, amit vihet? Mesél, még mindig csak regél ide a szembe és azért nemcsak dumál a hullámokon.


Sétál a nyolclábú, dolgozva az otthonán. Ez a vereség győzelme a szélmalom harc felett és mosolyogva tapsol. Lányok s férfiak sem jönnek ide, de barátok igen e fegyverletétel bealkonyulásánál. Az életből meg a társadalomból nincs kirúgva a bulldózer, szálljon ringbe a hölgyek kegyeiért a következő bajnokságon.


(álom)

MotoszkaDaniel•  2022. november 20. 23:51

Felöltözve - A nő, mint olyan 2.

Miképpen forog az agy és cselekszik a test, ha egy napra hölgy lenne? Merre van a rúzs? Tükör előtt van a púder s a szemfesték? Oda ne égjen a tűzhelyen a hús!

Minden ruha megvan öltözés előtt? Ez itt még a jó meleg ágy, a takaró simít. Hajcsatot készenlétbe, a fülbevalók ott ülnek a tükör asztalnál s a fiók felett elöl? Ajtót becsukni, mert befújás jön a hajba lakkért e tükörben és tekintete levetkőzteti a férfi?


(A Sláger Fm oldalán volt egy ilyen kérdés: Hogyan képzelnénk azt, ha 24 órára csak de a másik nem tagjai lennénk? Így hát, én ezt megtettem és elképzeltem néhány versszakban, milyen lehet nőnek lenni? Még ha csak egy napra is :) )

MotoszkaDaniel•  2022. november 18. 20:24

Kacér pálca 3.

Mindössze a lélegzet figyelő keze ez. Lebomló egyenes és barna hajban figyel a kettő pánt, fekete pulóver alatt. Aki meg szeretné ezt kapni, beszélgessen a tarka szemekkel! A tanítás órája keretezi tekintetét az arcra. Négyzet kerete e szabályos orcáról a padra, hol akad penna, tolltartó és telefon meg jegyzet.


Még a jó idő széle hoz szelet az ablak nyitott szárnyából, a nap arca fésüli félszőkére e hajat? E fény bámulhat és a karokon kutat, melyek a mellkason a hasnál lapulnak. A száj fényét rúzsozza a szűrődő árnyék? A firhang megbeszéli az elhúzott függönnyel, hogy a pulóver felett az milyen színűvé váljék?
MotoszkaDaniel•  2022. november 18. 20:23

Kacér pálca 2.

A derék nebuló  köpenybe öltözik? Ha a lányokon nincs, az szabálytalan? A Szovjetunióban az lenne, de ezek itt Balkán ajkak. A szigor ereje nem a testet feszíti, hanem tanítja a lelket a tudásba öltözni.


Aztán mi a helyzet a jugó lányokkal? Itt vannak egészen közel a hátsó fertály alatt. E hasznos kék hacuka mindig befogásra felfogja a port s koszolódik kevésbé a ruha. E régebbi korban még marad a köpeny maga.
MotoszkaDaniel•  2022. november 18. 00:44

Ló masnival

Márton Katalin a lány után fiút is szül Roy-nak. Katalin ügynök ezenkívül Roy kérésére elutazik a Szovjetunióba.

Az afgán határnál van egy templom, festői környezetben és féldombokkal körbe véve. Tehát a domborzati viszonyok kissé kellemesek és ezt mi törhetné meg? Kettő apácának álcázott ügynököt megölnek ebben az apátságban, ezért Harry megfontolására odautazik Katalin húga (Márton Evelyn. Ő uralja a szelet és a homokot illetve harmadikként vákuumban is tud lélegezni). Éppen smárol diszkóban (miután megdugták), amikor Roy értesíti az ügynökasszonyt. A szállodai szobájában kettő repülőjegy várja és utazzon elmielőbb Afganisztánba. Az afgán határra, egy kisebb templom bajban van.

Bőrgatya atya elkeseredett, mert megtalálják a legyilkolt apácákat s ugyan mit tehetne az egyház? Az indítékról is mi fogalmuk lenne? A bezárt Lacólilla kaszárnyából aktamunkára embereket küldenek szintén ide illetve innen még a legutóbbi kiképzésből fele - fele arányban lányokból fiúkból álló kommandós osztag érkezik. Értesíti az elöljárókat, hogy a sátán haragszik és az ördög bántja a testvéreket.

A Vámháztól Jordán Rebeka hadnagy érkezik férjével, Káci Ádám főhadnaggyal s ők kettő harcossal tudnak hozzájárulni az erősítéshez. Csak ők a védelemmel ellentétben a támadásért felelősek: Övegh Zsuzsanna s Kovách Boglárka.

Az apácákat Ádám közelharcra tanítja, egyetlen előírást kell betartania a Vámháznak és Lacólilla kaszárnyájának s ebből komoly nézeteltérés adódik. Aztán meg kell egyezni. Nyolctól tizennyolc óráig lehet oktatni a női papokat az úrvacsora végett illetve Bőrgatya atya felháborodik Márton Evelyn őmagán sokáig, majd bocsánatot kér kicsi egyházuk nevében. 

A hétvége szabad. Abba az apátság nem megy bele, hogy e napokon is harcműveletek folyjanak. A tisztelendő nővérek éjjelre katonai védelmet kapnak. Evelyn a kerítésen túlra kéreti át magát, amikor rászánja magát. Rebeka cicivíz elkészítését oktatja a papoknak (akik a vámház részéről szintén vámvidéki védelmet kapnak), amit a szerzetesnők vehetnek főleg igénybe.

Ádám, Rebeka meg Evelyn lép be az atyához, hogy tájékoztassák Őt a háttérről. Ki kell menni a levegőre és valami udvarfélét keresni. Bőrgatya atya hamutálcát szerez be, ablakot nyit. Az afgán felkelők nem ismerik el e kolostor létezését, ezért kellett annak a két apácának meghalnia.

Minden éjjel és kora reggel vadászgépekkel derítenek fel a felkelők, ezt kell felderítenie Boglárkának és Zsuzsannának (hogy miképpen lehet fellépni ellenük). Két papot megölnek az átszivárgó afgánok az apáca áldozatok után, a támadókat ártalmatlanná teszik Lacólilla kommandósai (csak hát későn. De hol jöhettek be ezek?). Kettő hónap telt el, nyár vége van. Ideje Evelynnek átszivárognia.

Boglárka és Zsuzsanna az apátságból kitagadott nőnek adja ki magát s apácaruhában jó ötlet nyomozni? Mind a kettejüket négyszer kefélik meg az útjukba kerülő afgánok, de kell az az információ cserébe! Négy ember meghalt! Kettő apáca, kettő pap.

A vámvidék emberei repülő autókban támadnak éjjel (Lacólilla olajbogyói nappal) és úgy elmaszkírozzák benne az utasokat. Az afgánok azt hiszik, hogy hullák ülnek benne. Evelyn utazik az egyiken és homokvihart gerjeszt, amint fel vannak derítve a gócok s dobathatnak le az adamantium bombák.

Négy csapat tag halálozik el a becsapódásokban a férfiak részéről és egy női holttestet találnak még a repülő autókból kivonuló csapatok Afganisztánban.

Hazatérve Bőrgatya atya mondja Evelynnek, hogy a bejárat melletti pince mögött az első napon rögtön talált egy jó ideje használaton kívüli járatot. Ritkásnak érezte a levegőt, ezért nem haladt benne sokáig.

Márton Evelyn a kommandós osztagnak szól Lacólilla részéről. Ha gondolják, most megint szerezhetnek gyakorlati tapasztalatot. Légzőmaszkot húznak a fiúk és lányok, aztán mehet a felderítő menet. Tartalék palackot nem visznek egyelőre. Milyen hosszú ez a vágat vagy alagút? És hová vezet? Ez most a lényeg (Irígylik Evelyn képességét, hogy légtelenített térben sem kellene neki segítség. Menne neki a légzés. Azt nem tudják, hogy meddig. Jó ideig, a többi maradjon titok s vesszen a homályba). 

Evelyn félritkás levegőt érez, mennyire mehet ez a dombok vágta felszín alá? Szól a csapatnak, hogy a járat innentől egy leágazással meredeken a mélybe visz. Ha innen tovább mennének, az a dombok közé ráncigálja a túl kíváncsi szemeket.


(KatonaCsizmában harmadik évad negyedik fejezet)