Övegh Zoltán

MotoszkaDaniel•  2022. december 26. 14:51

Lefelé hajtani tilos

Fent a test a gázlón és a léptek miért kíván lemenni? Pusztán csak formai kíváncsiságból, de hogy kerül egy létra a töltés oldalához? Az előbb még korlát sem lézengett itt. legyen vele egy próba a talpakon, ennek nem egyforma mindegyik foka a rét zöld arcához?


Mászni lefelé és nem zörögnek a fokok, igaz ez nem kanyon. Akad itt kóbor gaz, szürke s hűvös árnyékát kereső fű illetve beljebb maga az erdő lohol. Igen, de ez a szem itt rajtam lézengve embereket keres. Autó van, de az elhagyatott és a kiégett test nem elfüstölt e szénás meg különc szavannán illetve ennyire magányos a színe.


Olyan selymesen eszi a lábat a növényzet és az egyetlen zene a kicsi szellő hárfája. E földút felezővonalából zaj tér magához s kér utat morgás nélkül. Vicsorgás azonban néz ide a lépések fölé, hová lehet menni e tájban? Ez nem leteperni akar, hanem csak területet őriz e vasfogú tigris?


Meg lehet simogatni? Talán majd legközelebb, inkább görnyedés felfelé a gázlón és embereket keresni az alvásra készülő félhomályban. Vetkőzik a pongyolájába s ez gyűlő köd? A ragadozót odalent hagytam, az csak e tájékot őrizheti. Engem nem követ, odalent már a téli ligettel szemez.


Én és a kezem meg a lábam felkecmeregtünk ennek az oldalsíkságnak illetve szőrméjében lengedező pusztának a tetejére. S most e töltésen addig kell talpalni, míg civilizációt nem szimatol a szemem. A szél testének zaja eltűnt, gyaloglás tovább a keményebbre vasalt talajon. Fényre hiába kószál keresésre a szem, mert alkonyathoz korán van.


(álom)

MotoszkaDaniel•  2022. december 26. 01:16

A lisztes segéd gombócot varázsol

Szülőktől búcsúzó diákok, de csak ez alkalom erejéig. A sötétség szépségébe.

A télapó hazájában a télapólány végzett és a növendékek közül a télapó új mikulásnőtisztet kíván választani. Nem mondja, hogy önkéntjelentkező karlendítésére vár. Felhívja mindössze a figyelmet, hogy tudni kell vezetni és ugyanakkor nem időre menő feladat teljesítéséről van szó. Sára nyújtózik egyet, a srácok meg a többi lány közül senki részéről nincs megnyilvánulás. A télapó körbenéz és vár. Sára feláll, hogy Ő esetleg? A télapó azt mondja, fiúra gondolt. A részéről viszont nincs kitétel az iránt, hogy a nem határozná meg a kiválasztás kimenetelét. Egy aláírással a kisasszony lenne szíves igazolni, hogy Ő vonja magával a négykerekű szánt a bevásárlások alatt? Csak egy kézjegy, semmi több. És mégvalami. Kettő segédet a télapó választ melléje. Egyet ha van kedve, Ő maga választhat (s ezek harmadikos tanulók az érdemeik tükrében választva eme estére). Sára feláll, befonja a karjait és így dekoltázsából düllednek ki a bájai. Körbenéz a választékon, melyik angyalivadék lenne a számára megfelelő? Pfúj, alig akad e srácok között jóképű vagy szép szemű (gondolja magában). Talál egy úgy néz ki megfelelőt, így a mikulásöltözéken tűr egyet lejjebbre (Szép vagy szexis az a pirosas melltartó a néhol elvesző pántokkal? Mindjárt kiderül, de biztosan szép). Bele kell kezdeni abba a csókba, e srácnak szép a szeme s nem vastag az ajka és nem nagyképűen néz. Az angyal elfogadja a csókot. Habár még idő, amíg ezen illat öleléséből magához tér.


A krampuszokat kirabolják és a rendőrség megérkezve kártalanít, még néhány elkövetőt üldöznek (nagy részüket elkapták). A krampuszok kerítik kézre a maradék gazakat. A télapó megérkezve a tárcájáért nyúl, hogy az elrabolt tárgyakért fizetni kíván (hiszen azok kellenek a gyerekeknek). A rendőr nézi a mikulás tárcáját, hogy ezt mind ki tudja fizetni? A télapó a szemüvege alatt mondja, hogy az ő pénztárcája feneketlen. A gyerekekért mindent, nem tudta a zsandár? Igazolványt kér a rendőrtiszt, nagyon vicces (a város télapója meg egyéb hivatalos adatokat olvas). A szolgálaton kívüli krampuszok segítenek a rendőrségnek kifaggatni az elkövetőket, hogy ki a megbízó?


Sára pillanatra visszatér a gyárba krampusznézőbe bő dekoltázsban és mielőtt a körmükre nézve vezetékesen felcsörgeti a részlegeket, a TURBO BOY figurák hogyan állnak? Rendelés érkezett, hogy némely gyermek azt kér. A figurák a járás mellett némi repülésre képesek a beszéd mellett, szóval a távirányítók is működjenek. Tűzfújást nem tudnak, de turbó tűzben ég a testük beszéd közben. A télapólány az irodába visszazuhanva a jó híreket hallva lehuppan és ezúttal nála van csörgés. A télapó az, hogy a rénszarvasszán indulhat - e? Hát Sára azt hallotta a krampuszoktól, hogy néhány formaságon kívül minden rendben és a csomagolások pár perce van hátra. Akkor viszont hupp autóba és tartsanak majd a célállomásra. Nem kell az egész óra, a krampuszok csörögnek egymás után Sárára (hogy a figurák javítva, csomagolva és mikulás zacskóba való csomagolásuk folyik. Indulhatnak.). Van némi zsebpénz a télapólánynál a mikulástól, szóval csikorogva néhány üzletet meglátogatnak. A csomagok masniba ágyazva, felöltöztetve s a MIKULÁS szánjára ülhetnek a csapat angyalai, a krampuszokkal.

Kettő és fél óra, a rénszarvasok bírják az iramot? Nem úgy volt, hogy a télapó nem létezik? Azt mondja a TÉLAPÓ, ezt ne most. Az idei jó év volt számára és tudott időt szakítani a gyermekek számára. És a szán? Azt honnan szerezte? Ilyen sem létezik. Azt se most, mosolyog a télapó. A pénzre rá se kérdez Sára, hogy honnan van ennyi pénze.


A menet indulhat, négy fő pakoljon be az autóba. Öt helyre kell menni és Sára segédjei közül a krampuszok illetve az angyalok felváltva havat vagy havasesőt meg havazást is hoznak oda, ahol nincs elég hó. Nem sikerül minden házhoz egyforma csomagolásban átadni a TURBO BOY fickókat, fogytak a díszítő papírok és más iskolának is kellett a játékfigurákat befedő anyag. A gyerekek így is örülnek, no meg a hó szintén megteszi a hatását. Van, ahová még zenét is kapcsolnak (ha annyira olyan a hangulat). Mondjuk, a YELLO - JINGLE BELLS - ét?


Negyedóra van huszonegy óráig és Sárát hazaviszi a krampuszok távozása után az egyik angyalfiú. Pillanatra beugorva hozzájuk, ad valamit e télapólánynak. Ő se maradjon ajándék nélkül? Fekete feszülős blúz a méretes dekoltázzsal van Sárán, de a pántok maradjanak csak a pulóver alatt. A csókok lovaglásába kezd Sára, amit kezd elnyomni az érkező ropogó hang a kandallóból (még kap némi fehér bort). Közepesen mélyíti el, mert aranyos a srác (ám annyira nem tetszik neki. Óvatos ajaktámadások mosollyal meg sóhajokkal. Nem is kell ennél több, mert Sárának más tetszik illetve az osztályból másra hajt). Eztán távozik a házból, hogy célba vehesse a sajátját. Jó közel hozták, illetve van - e fiú lakja. Ő maga a télapólány néhány, úgy kettő házra gyalogol. Ezek már ismerős kerítések.


(Olvadó Aszfalt XCVII. 97. TÉLAPÓ 2.)

MotoszkaDaniel•  2022. december 23. 23:23

Alisca mocsarai

Tolna szelleme kísérti a gondolat kíváncsiságát? Nem inzultálnak sem a hegyek sem a dombok, tófolyás sem kristályozza a szemet. Eme bércek között elterülő völgyben távoli tavak sem folyják keresztbe itt semmilyen árterek partját. Hogy akkor mégis különleges e vidék, mely pofozott tükör homorjában kenterbe veri őt Baranya megfeszült karjának ere?

És most nem ezzel kell foglalkozni, mert az asztal mögül ülve tarkás félszorulós topfélében barna nyit be a beosztotthoz. A férfi kövesse, az ágyaknak e hotelben megvetettnek kell lennie. Csak el ne essenek ezek a lábak e szűk lépcsőkön, egyáltalán mi világít e lejtő folyosókon? És a szem még kanyarban is bérceket észlel itt, a Sötétvölgy közelében.

 

(Kettő álom)

MotoszkaDaniel•  2022. december 23. 16:53

Szőrös szakáll pehelyben mesél - Téli dili 3.

Búgjon zajosan a kolomp, amíg a dér csengésre csiszolja a csengettyűt. Megdobbantjuk a csizmát? Nincsen hó sehol a talp alatt. Rázzuk meg az ősz bozontot, nem látni a havazást. Szállingózni ráér, ha a télapó tovasiklik más hegyekre a hósapkás dombok gyűrűjén.

 

A mikulás mikor borotválkozott utoljára? Rá is ér, mert sok helyen kell megkongatni ezt az ősz pehelyzetet az arcon kapaszkodva. A gyerekek arcára furcsa kifejezés ül, ha egy völgyet is meglátnak hó nélkül. Ha én itt most megbotlok ezen a jégen, ki visz ajándékot a gyerekeknek? Úgyhogy bakot tartanak a krampuszok, ha elcsúsznék s e mámoros - fátyolos csomagokat ki kell szekerezni a picuroknak.

 

Szólnak az angyal lányok meg fiúk, szíveskedjek visszafáradni a farakás mögül. Ők tartják ezt a rozoga testet. Mutogatják nekem, kerüljön - e bevetésre? Nem, tegyék el a hóláncot. A díszostort kérem szépen. Ha a hó ránk ömlik, nem látok semmit az útból. Mikulásbotot dob a bakra néhány csaj a krampuszoktól, az angyal hölgyek meg továbbítják azt előre. Na az még szép lett volna, ha elhagyom. Fiatal házaspárok elhiszik, hogy egy fizetett kis ficsúr úr vagyok. De a gyerkőcök enélkül meglátnak, az gond.

 

Megjegyezném a viszkető arctakarásom alatt, senki nem tette ezt szóvá. Akkor csak nem öregedtem meg annyira és most nézek hátra a nőkhöz - férfiakhoz, nyomhatom a gyeplőt a szarvasoknak. Csillagszórók a kezeikben, visszarendeződtek a nekem felépített bak tartásából. Csak magammal beszélgetek, e kezeik ügyében lévő csillagok előbb hasonlítanak aranyban fénylő s csillagzó rakétákra és szépek eme arany szikrázásában az ünnepekhez.

 

Ez hiányzott, belefagy a szán a zúzmarába. A krampusz és angyal sereg mögöttem meg mellettem felváltva nyugtat s int türelmes nyugalomra. És mit nem darál a dara? Hetvennyolc másodperc után mozdul a szekér minden talpa, halad mellettünk a táj. Hadd vigyek már a lurkóknak fenyőágakat, a segítőim állati motívumok faragta lámpáikkal settegnek itt e fenyők uralta mező árnyékában.

 

Ennyi elég lesz, ez egy bő zsáknyi. Azokból nekem meg csak nagy van. Nem romantikázunk, némely angyal és krampusz kézenfogva beszélget szemeikkel a fenyők előtt. Csak szép hangon rájuk szólok, én is voltam egyszer fiatal. Akkoriban nem fenyő előtt szédítette a télapó a lányt, hanem aranyba gyújtott gyertyával vezette azt a férfi a nőnek elő.

MotoszkaDaniel•  2022. december 23. 01:17

Csent pöröly a csillaghadosztálytól

A hajnal lába megtörli kezén a pirkadat ébredését, a reggel még nem kel fel s máris lapátok körbeforgó szédülése löki az ablakok üvegét. A kilincs ásít egyet, aztán kinéz erre a légi ricsajra. Zsandár repülőgépet mióta lát el uzival itt a szent fa közepében bármilyen csendőr? Darabokra szed egy vadászgépet negyed perc alatt. Léghegyen jár belvárosi, magastéri toronyházak erkélyei között. Nem túrabottal osztják a körmöst a rakoncátlankodókra. A zsandárok az égből néznek, belelátnak háromszáz méterről egy örömlány üzletelésébe és lehallgatják a közönyös polgárok hálószoba titkait még az éj ütésének leszállta előtt.

A rendnek szárnya van, éles füle és a pilóták szája is szalagra kerülhet. Megfordul a légirendőr önmaga körül? De az a madár járja a kétszázkilencvenöt lábon, hogy olyan a gondolat szintjén létezik. Másnak azonban más tervei vannak egy katonai helikopterrel, aminek az egyik ágyúja már szét van lőve. Nincsen hó, de a sínekre egyenlőre ezzel a technikával s az adatbank tud a járókelő lakcíméről.

(Blue Thunder - Astro Division KÉK VILLÁM 1983)