Zion

MotoszkaDaniel•  2021. december 27. 15:33  •  olvasva: 190

 

Nincs város, nem köszöntik többé tornyok az eget. A kiválasztott megvívott a gépekkel és ő sem lát a felhőkbe. A béke megszületett, de sokan nem érték ezt meg. A gonosz a mocsok bugyraiból lázad, de Neo erejéhez nem ér fel.

Elrepül, elment minden remény. Trinity, vérzel és fáradsz. Mégis a kitikkadt csapat után futsz a biztos halálba. Neo a Mátrixban nem is ismert nálad bátrabb embert.

A női vécében ragadt egy cinkos férfi, egykor szerettem. Most is megcsalt, arcomban érzem rajta másik nő illatát. Zárjátok rá az ajtót, majd a lányok kinyitják.

Valamikor szilárdan hittem azt a mindent, ami körbevesz minket. Engem nem érdekel a szerelem, de fontosnak tartom és másnak is az lehet. Ennyi év nem mehetett veszendőbe! Pedig a harc elbukott s a Mátrix győzött, de Neo döntött így. A gépek feladták s ülnek a trónon. Mi kevesebbet nyertünk, ők viszont többet vesztettek!

Hiányoznak a társak, a harcosok. A gépek mindig tudnak majd élni érzelem nélkül, menjünk ki a napfényre. Neo nem az életét, a tudatát adta a békéért. Anya, mire készülsz? Nem lehet hatszor végighánykolódni ugyanazon az autópályán s a tengeren túlon, a hegyekből szabadult Neo. Értünk!

Kezdem megérteni, de több mint rendkívül nehéz. A gépeknek igazuk volt, azonban Smith ügynök sem léphet hatszor ugyanabba a folyóba. Az egyik rokonának az elképzelések mellett más tervei vannak. Neo, rohanj Trinity-ért s egyben fedezékbe! Valaki a holtak óceánján túlról is harcba száll a poraiba eltiport Zionért!

Nincsen remény, csak mosoly. De azért mindig érdemes felkelni. Az építész csóválja a fejét, de ekkora intelligencia ezt csípőből megérti. Kétszer dobhat a kockával, harmadikkal a mi életünkben már nem. Trinity s a többiek, barátaim. Neo! Kapaszkodjatok, új Mátrix születik!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

ezaz2021. december 29. 07:36

ZION : Zenész Ifjúsági OtthoN Pécs - a címről ez jutott eszembe.
a mátrixot sajna nem láttam. a rezüméd jónak tűnik.

liketorn2021. december 27. 19:25

Elhiszem, hogy nehéz, nem vagy az az áldozat-típus :D Ez a homályos disztópia is bőven fedi, akármilyen lett, azért elolvasom. Mit szeretnél cserébe? Én írtam első hozzászólásokhoz 'hangulatpárt' mindig.

MotoszkaDaniel2021. december 27. 18:17

@liketorn: Próbáltam kedvezni neked. Készen van, de nehéz volt! A számítógépes rendszerek viselkedési jellemvonásait,az algoritmusokat a film által felvonultatott ábrázolással szembeállítani a lázadókkal, hát nem volt egyszerű.
Komolyan: Egy nőt könnyebben felszedek, minthogy Mátrixos fejtegetéseket írjak versben. Csak az ember általában szereti a kihívásokat, mert akkor kap valamit cserébe. :)
Szerintem minden elme szereti a bárminemű ajándékozásokat. Juttatásokat.

Teszem majd fel.

liketorn2021. december 27. 17:59

@MotoszkaDaniel: Hja, kompromisszumokat kell kötni, de ez nem von le a művészeti értékből, úgyhogy ártatlan. Nem is illik a füstös-ködös ábrázolt világba. (Attól még megvan.) A Mátrix meg sikerszülemény, egyszer van az életben. És nem horror, ja :)

MotoszkaDaniel2021. december 27. 17:35

@liketorn: Szerinted ilyenre kíváncsi valaki is a poeten? Örülök, ha az általam felvonultatott összefüggéseket megérti valaki s ezt felengedik élesben az oldalra :) Filozofikus szörnyképeket nehezebb versbe írni és ezt a játékot egyszer már eljátszottam horror köntösbe öltöztetve itt a poeten. Azonnal elutasították. Volt ez tavasszal és le kellett 'butítanom' a képeket. Az általad megemlítettről lehet írni és jogos észrevétel, csak az mélyebb burok; a mai világban csak elbeszélésként lehetne. De én a közönség elé kívánom tárni! :)

'Neo választott egy ajtót a Mátrix öt előtt. Na, ez milyen lesz?' (Elkezdtem gyártani sorokat). Azt írja az elemzés, csakis az egyik Wachowski testvéren múlik, lesz-e Mátrix 5.

liketorn2021. december 27. 16:43

@MotoszkaDaniel: Az én észrevételem: a Mátrix ennyi embert tartva, mágikus szörnyszülött már, úgy mint Jézust, áldozati bárányt kíván, ha lehet, szakrálisat, ha lehet, Kiválasztottat. Mint egy vámpír. Érdekes hogy erről még nem írtál!

MotoszkaDaniel2021. december 27. 16:38

@liketorn: Köszönöm szépen, ez piszkozat! Csak, hogy a végleges változatig lássátok a vázát.

Külön a számodra: Az nem elég, hogy a számomra rokonszenves menő szövegeket elkaptam, ami számomra a mindent jelentette a huszadik században. Értelmeztem őket, mert érteni akartam, hogy mi történik. A kétes világ kicsi győzelme a reménytelenség kapujában, ahonnan kiszökik a jókedv és mégis harcra buzdítja a karaktereket az élet. A gépeknek meg közben más érdekeik vannak s a köztük lévő 'testvéri' hidegháborút is igyekeztem megérteni a gondolatok megvalósításához. Elárulok egy kulisszatitkot: A Mátrix 4-ből is merítettem hozzá, de a fő célpont: A Mátrix-Újratöltve volt, hogy ott értsem meg a legmélyebben. 100 %-ig a szálakat. A normált és az érzelmi, a szerelmi szálakat is.
Emlékszem: Tegnap pont beszélgettem magammal. Hogyha nem lesz Mátrix 5., ebből nem lesz harmadik mű, mert Zion sorsa ezt illetően bizony zárt és bizonyos értelemben a vereségben nyitva. (A Mátrix a Half Life számítógépes játék elvont kivonata az én értelmezésemben. Ezért testvérek, mert mind a kettő az agytekervényeket mozgatja meg :) )

liketorn2021. december 27. 16:07

A Mátrixbeli képeket nagyon jól elkaptad, bárhogy is...

liketorn2021. december 27. 16:05

Az aurában, a felhő csücskében szelek gyűlnek, készül a változás, az újabb elváltozás. Nincsen még kész szó rá, de hát rohan a világ. Új testrészeink nőttek, vagy csonkolásunk történt? :)