Vitorlát fúj az óceán 4.

MotoszkaDaniel•  2021. október 15. 20:07  •  olvasva: 125

Forgalmas a tenger és nem a cseppek szerelmétől. Kardok csapkodnak, az ágyúk dörögnek s dolgos karok fosztogatnak. Elhurcolt, áporodott arcú kapitányt lökdösnek a hajójáról toborzásra a torta söntésbe. Suhancok az ölükben lányokkal iszogatnak.


Óráika néző hullámok. A kalózok nem eveznek, zsákmányt kötöttek el s kérik a bíbor alkony hallgatását? A homok elfúj sok mintázatot, de gyakorta kerül surranók közé eltévedt lábnyom. Nem érdemes utána süvíteni, elhurcolt arcú kapitány tántorog és köhögi a személyleírást.


A vizek éjjelre sem csillapodnak, pedig ilyenkor a bálna is rabolna a cápától hajlékot. A halak alszanak, zsákmánytól duzzadó hajó fölött meg haladnak. Az egyik kezdő lehetett, mert csak egy kamra van tele. A másik hajón mhóbbak lehetnek, kettő cella gyomra nem korog.


Utóbbi fedélzetén történetekkel dekázó ásott szeműek néznek s kiáltanak fel, ez az öböl vége! Az orozott kacatok dőlnek, árbócról nincs kilátás viharra, ez csak a támadásban lévő szél. A kikötőben sompolygott az áramlat paplanja, a lepedő alatt sem préseli az örvényeket. Legfeljebb tenyérnyiben. Lovagoló áramlatok a tat talpára néznek. Felocsúdott kapitány szerzett közben egy teknőt, féláron?


Úszó szavak, még ha nem is beszélget velük. A vasmacska feloldva? A rablókat be nem érik. A szorosban nem látni a sziklák peremét, amidőn a nap elül. A lányok főznek s mosnak. Vásznat öltöztetnek befogásra. A bor mellé van már sör, rum meg alma.


Jönnek vissza fentről a fiúk, átveszik az üvegeket. A nők ösztönzik a férfiakat s rázzák fel a kapitányt, hogy nem kell várni reggelig. Markoljon vízre az orr és ők segítenek nézni a szép résnél a széleket. A csajoknak szabad inni? Nincs még hajnal, amikor is kidöngeti magát a flotta e példánya.


A hölgyek húzzák az üveget, nézelődnek. Esznek, aprót dülöngélnek. Végül fekszenek. Az urak cseverészést látnak a fülkékben, de aztán az is elhallgat. Hullámzó víz, nincsen támadó áramlat. A hajók messze léphettek már az elemelt vagyonnal, de elő kell kapni a távcső szemét!


Ásítva lépő hajnal a fedélzetre néz, a fehérnép falatozva macskákat küld a kajütökbe egerészni. A finom illatú csürhe mássza a rudakat. Tiszta levegőben nem kellene csempészni, messziről látszik valami. Ezek a reggel hajlatai, a rablók alhatnak.


Mozgásban a kormány kerékhez a lábak, lehúzódni a lapátokkal. A tüzet gyújtották táborhoz, de ezek nem készülődnek. Felosonni a kelő rét sziklájára? A szuronyokat a legénység vegye kézbe!


Ezektől alig kell visszavenni valamit, a lányok derítik fel a zugokat. A fiúk lopóznak a homokon, delelő magasságában kerülnek bekerítésre a kalózok. A csajok által masnit a csuklóikra s most a remény fejében vallatás itatva. A nők is kérdeznek lenge ruházatban és csókokkal a válaszok után, hogy merre horgonyzott le a veszélyesebb hajó?

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!