Tükröződés a sziklán 3.

MotoszkaDaniel•  2021. május 20. 01:23  •  olvasva: 147

Rútnak gúnyolja a rossz nyelv, pedig nem az. Láttad már a partjait? Vezet a távcső. Itt senki nem lök bele a vízbe, mialatt tűnődsz. Édesen fodrozódik a tó, mert csak ritkán hullámzik. Autó erre nem jár, de nem is ez ennek a tájnak a sokatmondó és átható szelleme. Talán a jövőben járható lesz járművel, mert mintha e hegy oldalában széles út épülne. Pipacsokkal van szegélyezve? Szép!


A pap alakja itt, államok határán megáldja a tavat? Fehér csillogásban úszik a vize. A neje virágokat rak csokorba.


Zerge vonalai a túlsó, messzi sziklán? (Kezem ügyébe kerül némi túró a nejemtől. Most ne! de elfogadom. Jó, édes és ízletesen van cukrozva. Finom!) Majd később, ha hív a napóra. Nincsen nálam semmilyen kantár.


Aranyásó dolgozó keze barátkozik az árnyékkal. A hasadékból érkezett, ahonnan vad folyásban érkezik meg ide a patak. A partok hozzák neki a híreket, hogy értékes érmék vannak az egyik erdőben. A tetőn haladva felfelé, arc int felém s betűt illetve szót formál. Talán régebbi időkből: a tó neve lenne?


Szép nádast nem látok, de ez nem az alföld széle. Nézelődni s felderíteni jöttem, nem károgni. Még egy betűt dobnak ki a fák, akarom mondani az ide evező lágy áramlatok. A negyedik betűt, ugye én kell adjam hozzá!? De most mászok.


A méretes tó hozzám szelídül, felértem a zord sziklák tetejére. Nem nézek le. A tériszony utálja, ha óvatosan lépkedem. A feleségem meg azt, hogyha fecsegek. Az Ő kedvéért szeljük át a túlsó hegyek nagy ligetét, ott nőnek való; lényegesen járhatóbb a terep s nincs megtévesztő zerge (kinevet engem, de én nem sértődöm be). Jól gondolhatja, mert ott elfekvő Őz alakjába vannak burkolva a szájamat elámító fennsíkok (Csak ámulatomban lejjebb ne zuhanjak, aztán kong a fejemre az érkező toboz. Nem túl egészséges e szirteken megbotlani vagy rossz helyre lépni. Az biztos, hogy nyájas és tereli pihenésre a szemed, mindig szemezz a kövekkel!). Még azt is állítja az asszony, hogy pislog. Ez nem szebb vidék, nyíltabb. De imádja a csizmáinkat!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!