Támadás Jácint ellen

MotoszkaDaniel•  2021. december 16. 12:10  •  olvasva: 117

A lányok kifújják a lelküket és összeröffenni ülnek be egy apró szeszre. Tegnap áldozott le a tavasznak, így az öltözékük is nyári. Virágé kihívóan kivágott. Ágnes dekoltázsban úszik ingbe bújva a gombok lengésében, Erika szép övet visel kitett vállakkal. Ruhát próbálva van egy elkülönített rész és Erika a legfiatalabb feleségként melltartókat biggyeszt magára. Nem a nyakpántosak vannak a repertoárban, de ezek között olyan is akad. Az utcáról belátni e fülkébe, de ez egy falu. Így Erikának nem kell a fényt keresnie kapcsoló után bányászva a szemével, mert az szűrödik be.


Most beszélgetés jön és Ágnes számára van néhány kiegészítő, csak nem fehérnemű. Miután Ő is kijött, Virág bonyolít le egy telefont. A főnökséget hívja, hogy éppen hol vannak és pihenésen. Jenő rossz hírt közöl, a menedzserük elhunyt. Nem lehet tudni, pontosan mi történt. Lövés érte a lakásában, vizsgálják még a körülményeket. Most történt nemrégen.


Kisfiú és kislány veszi észre őket, a családdal vannak és hogy énekelnének-e? A Forgó lángok nem turnéznak, de a közeli művelődési házba átmenve (itt legfeljebb Tini Disco van) és oda a lányok bemennek. Felveszik azon ruháikat, melyeket még Kergetőző Szikra 'korukban' viseltek. Széket kapnak mind és hajtják ajkaikat dalokra. Kérdés nélkül egy órán át danol az ének, semmit nem kérnek ez alkalomért. Aprópénzt kapnak, ami falun jó összeg. A sok párszáz forint, amiből a végén azonban ezer feletti jön ki.


Eltöltenek itt pár napot a nézelődéssel meg mindennel. Utána érkeznek hozzájuk férjeik és van, akihez már a gyerekeik. A szabad nyár lengeti hintázó leveleit, a férfiak is beülnek ama presszóba. Csörög a telefon. Na, ki kapja fel? A lányokat keresik. Jácint meghalt.


A falu alapításának évfordulója válik esedékessé és a helység címerével ellátott melltartót kapnak (arra rávesznek egy kabátkát), a művelődési házban a közönség között járkálva szoknya van rajtuk éneklés közben. A könnyek érkeznek, a lassú dalokra pedig odapillant fekvésében haladó ágyán a nap. A gyászkoncertből befolyt érték jótékonysági célra kerül. 

A délután folyamán ezt megismétli a Forgó lángok, csak a középkorosztálynál valamennyivel idősebb hallgatóság előtt. A helyi zenekar zenél rájuk.

Gyászukban eltöltenek itt pár napot. Kinéznek a partra, egyik nap csak az ő dalaikat játszák a presszóban Jácint tiszteletére.


Énekeljenek még egyet! Felkapják a fejüket Erika, Virág és Ágnes. Miért? Rezső eljuttat számukra néhány dalszöveget, ami csak Jácint részére íródott. A művelődési házban székekre ülnek a Forgó lángok tagjai. Mikrofont a kézbe és árassza el hangjuk a helyiséget. Emberek vannak már itt és ezek a fiúk meg lányok, néhol férfiak és nők andalgásba kezdenek. Mind lassú nóták a felvonultatottak, a párok meg lengik táncukat. Ide is eljutott az együttes híre és együttérzésükben forognak táncban. Gördülnek a könnyek a szemekben, helyenként pislogások. Az új dalok hangszálait érzik át a falusiak.


Az esemény végén az önkormányzattól jön oda valaki a lányokhoz, hogy nyit hamarosan az egyik falunapjuk s a környékbelieknek a más falvakból is eléneklik ezt? Ugyanúgy befolyna jótékony célra Jácintért az ebből befolyó összeg.

Összegyűlt emberek és a csajok köré táncosok érkeznek. Rácsendül az ének és gyors dalból nem adnak elő. Így is megvan vagy kettő óra, bő kettő a fellépésük vagy a harmadik, pár nap és mennek az élet kerékvágásába. Előbb azonban a férfiak is legelnek szemeikkel a környéken.

Egy díszes kalap is jár a csajoknak. Ők szomorkás mosollyal küzdenek, de jár e napok illetve hetek után aláírt cédé és kazetta a falunak.


(Álom és John Lennon előtt tisztelegve. Nyolcadik évad)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!