Oroz a motyó 4.

MotoszkaDaniel•  2021. május 21. 14:54  •  olvasva: 141

A felhők mérgesek, de ökleikből nem potyogtatnak. A távcső párás távolt csámcsog, érkező hajó tépázott zászlókkal balra. Üvölt az ágyúja, de az az orr előtt ellő messzire jobbra.

Legénysége fáradt, a kapitány ittas. Kardok pihennek húzásra készen a tokban. Küzdelem ropogása s lépések rohanása a padlón, a hajó elfoglalva.

A hölgyek szablyája s szoknyája rohan, markolatban gyalogolva a harcba befogva. Csörgő pisszenésekkel a pince megnyitva. A kajütök rumot lötyögtetnek, a férfiak segítenek az áthordásban. Kóstolnak a lányokkal. A legkacérabb nő kopog a kapitánynál, rohanhat - e a kormányhoz?

Szegény hajó! A kapitány beteg s idős. A napokban eltemetik, a rakománya megmentve. Női kalap, igényes kabát és felső valamint dísz a hajhoz. Már készen is van a kapitány asszony! A száraz zivatar nedves melege vált, az új bárkán fiatal nők kardoznak, a gyakorlást nyílt folyosón ivó kalózok nézik.

A kisasszony a kormánytól átüvölt a kapitánynak, hogy rúgjon a kerék lapátjába. Tűzhányó hányhatja a tüzet. Evezzenek el a szűnő felhők alatt. A harcias nő rúzsozza erős vonásokban tengő ajkát, pisztolyt tölt talált töltényekkel s néz hátra: követi - e Őt a tenger napozására a napsütésben a másik kapitány?

Felhő a sziget felett, már megfürödhetett a hegy a lávában. Az óceán árnyékain suttognak csak e távoli árnyak. Nem kell ennyi vitorla, párosával vissza vond!

Veti a vizet mind a két lopakodó, átjáró emberek rajta, a felhőkből kezeivel tárja a nap magának a teret. A hordó rumokat viszik a másik hajóra le. Egy nőt az őj hajón a hónapokban előléptetnek. Fegyvere lehet, kendőt viselhet s árbócra ugráltathat embereket.

A sarokig felhajóznak. Üresebb, mint egy egér háza. Élelem nincsen, de minden használható. Egy szekrénynyi bortól roskadozik kajüt mögött a rakodó. Az esztendő végén kendő mellé újabb lányt köszönt kapitányként az avató.

A lány a fő szoba fiókjában székbe ülve naplóra lel, ez egy szőke s hosszú szakállú férfié volt? A kicsi szekrényből sötétkék sapka bukdácsol ki apró sárga szegélyezéssel. A maszatos tükört megtörli és feltéve szép fejére, nem is olyan rossz! De kié lehetett ez a szerényebb méretű, vagány sityak!? A kardot markolja s a hajóra feljutva immáron, ül a kormányhoz: három vezető élcelődik a vízben.

Térképet elő, van erre valami kirabolható? Ha nem, akkor pihenő s menjünk el a déli vizekre.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!