Ny.Sz.III: 2. Radiotelevisione Italiana Presente

MotoszkaDaniel•  2018. június 24. 11:36

Rédai Enikő barátnőmet hazahozta a horda Itáliából. Nála gyűlünk össze. A kapuslány Barbit is odakéreti az élménybeszámolóhoz. Van nálam tanulnivaló, mert ki tudja? Két hét az két hét Olaszországban.

Mire Barbival odaérünk, a terasz be van rendezve. Balázs és Enikő lép ki hozzánk. Mindjárt jönnek. Nem kell rájuk sokat várni.  Matematikázom közben.

Barbinak zene van a fülén, én viszont hallom ahogyan becserkésződik a vadonkirály pörgőgép barátnőm mennye kapuja. A hangokból ítélve hiánya lehetett már. A szükség kivisz a mellékhelyiségbe. Szerintem mindjárt méltóztatnak kijönni, mert annyit látok féltárt ajtónál: hogy Enikőt cirógatja Balázs csóktengerrel. Pont akkor gombol egyet lejjebb az ingén.

Balázs észrevesz. Jelbeszéddel próbál valamit a tudtomra adni. Nyugtázó bólintással és mosollyal reagálok. Még kacsintással is megtoldom.  Majd megtudom a többit, hogy mi lehet ez.


Kijön a "szerelmespár". Enikő mutatja olasz fehérneműjét.. Jó, szép! Strandsortot visel a bugyelláris felett. Felülre nem is húz semmit ezen kívül. Csokibarnára érte őt a Csizmában 14 nap alatt a szünidő.

Ünnepi lakoma kezdetét veheti és Rédai kisasszony beszélőkéje is megindul.


Légkondicionált busszal utaztak volna, amiből semmi sem lett. A horvát hegyek éjszaka is gyönyörűek, ha busszal nézi őket a turista ha nem. Mutatóujjával emel ki most valamit mondandójában. Menet közben kellett az alvást lebonyolítaniuk és az bizony nem mindenkinek ment. Az egyik utas meg akkorát eresztett alsóneműjéből... igaz, hogy szagártalom mentes volt, viszont az egész busz felébredt rá. Jópár cafka pedig érthetően röhögőgörcsöt kapott.

Arra ébredt fel, az olasz vámőr "Bonjorno"val köszön. Még éjszaka van, de vécére kellett mennie.

Enikő fényképeket is mutat közben. Folytatja az élménybeszámolót.

Ilyen mellékhelyiség Magyarországon nincsen. Érzékelős és a mozgássérült részlegen csak akkor húzódik le a tartalom, ha az illető feláll róla. Tehát elvégezte a dolgát. Kérdésünkre válaszol. Ezt onnan tudja: annyian vették igénybe a klotyót, neki csak az jutott :) Jópárat keringőzött, mire rájött: csak ajtónyitársra indul be egy mechanizmus által a WC lehúzása. Megpirkadt és a fáradt csoportot olasz táblanevek, szavak köszöntötték.

Az első tulajdonképpeni állomás Venezia, azaz Velence volt. Ami rögtön felébresztette őket az amúgy is befülledt buszon, az a betóduló mediterrán meleg volt. Csak lírával lehetett fizetni. ha valaki esetleg vásárolni kívánt valamit. Nálunk ilyet nem látni és itt Rédai Enikő a gondolákról mesél. Aki ki óhajtotta próbálni, mehetett is vele egy kört. Vécézésre nem nagyon kellett időt szánni és itt elneveti magát kis kalandor barátnőm, mert a magukhoz vett folyadék átment izzadtságba. Mire a szállásra megérkeztek, az még jó pár óra volt.


Itália viszont gyönyörű! Az első ámulatot Velence okozta, de amit utána jött... Már az utazás alatt tudni lehetett, hogy a valószínű szállásunk helye Senigallia lesz. Egy hozzávetőlegesen Baja nagyságú város az olaszországi Ancona megyében Jómaga és a többiek valahogyan lekászálódtak a buszról. Igen, elérkezett a szállás elfoglalásának ideje. Megérkeztek Senigallia - ba.

Na most aki egy kukkot nem makogott olaszul, az szarban volt. Ugyanis itt angolul körülbelül tíz emberből egy, ha beszélt. Az első napokban magyar szót csak maguk közt hallottak, az összes többi italiana volt. Enikő olyan fáradt volt, a szállásra érkezéskor ruhástól az ágyba huppant és napnyugtakor tért magához. Pedig csörögtek mellette rendesen.


Hát annyira izgalmas a beszámoló, én is melltartóig vetkőzöm. Folytatódjon az a barnulás rajtam. Kényelembe helyezem magam. Barbi megdícsér, milyen szépen kezdek színt kapni. Hát ő is! Megnézzük egymást közelebbről. Megcsókol váratlanul, amit én viszonzok. Pár másodpercig simogatjuk egymás ajkait, aztán mosollyal befejezve Enikőtől elnézést kérünk. Folytassa!


Faházak voltak az apartmanok. Kora reggel félrehúzták a függönyt, kell - e kenyér? A meleg miatt az ajtót nyitva hagyták. Jöhetett a tusolás. Itt fürödni nem lehetett, csak a sós tengerben. Első alkalmakkor bénáztak, mert a zuhanyfülke helyett a vécében tisztálkodtak meg. Ott meg ugyebár hideg víz van csak. Meleg víz szolgáltatás csak a zuhanyozóban érhető el. Hát a barátnőm érhetően meglepődött, mi is egyik ámulatból esünk a másikba. Kérem szépen a klotyóban lévő hidegzuhannyal kell tisztába tennie ott az embernek nagy dolga véghez vitele után a hátsó felét. Hát az kurva jó, ijedeztek ott helyben. Sokan lezuhanyoztak a WC-ben a szarlében. Ugyanis a klotyó padlójába vájt lyukon át távozott a kimosott kaki a maradék esetlegesen a  popsiból! :-) A többi alkalommal természetesen ebből okulva Enikő kísérleti nyúl szerencsétlenkedése után és megkapva az információt, mindenkit forró fürdő várt. Harminc percig lehetett egyhuzamban igénybe venni a tartály adta meleg víz tust.

És akkor jött a strand, a homok és úszás olasz tengerparton. Na most azt kellett ebben a pár napban megszokniuk a vízközelben meglévő állandó uralkodó széljárás mellett , hogy ebben a másik égövhöz tartozó országban mindig hullámzik a vízfelület. Tehát vagy becsuktad a szádat vagy pofán talált a sós víz. Ha balszerencsés voltál, a rákok meg megpacsizták a lábadat.

Az olasz kenyér nekik finom volt, sajtjuk viszont ehetetlen.

Egyszer üdvrivalgás jött a főútról, valamelyik focicsapatuk nyert és ilyenkor Itália lenéz a pohár fenekére néhány autót meglovagolva.

A következő napokban megint ismertető jött: Róma, San Marino városállam és Vatikán szintén városállam megtekintése a két hét során.

Aki tudott is angolul közülük, megszívta. Magyar kilőve, olaszul nem tudtunk, angolul meg alig értett errefelé valaki is valamennyit.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!