Napkelte Agria felett 2.

MotoszkaDaniel•  2020. június 28. 12:23  •  olvasva: 181

A holdat ez nem fogja megállítani, a tüzes gömb vállamat melegítve mögöttem várakozik. Tűz motorja jelez a bíbornak, hogy kelhet az ágyából. Hárman nyitják oldalt a házat, a legmagasabb csúcs tartaná a holdat. Az viszont elhagyta a delet. A bíbor elfekszik a boltozaton, szabad teret kíván adni a gömbnek? Tetőteraszokon élednek a fenyők és várniuk kell, amíg a padlásokon a szemek nyílnak, hogy fogadják a tűz sugarait.

Fogy a tündöklő fehér teréből, de a legmagasabb torony tartja őt és postagalamb száll el keresztje alatt. Úgy látom, a galamb sas árnyat fedezett fel a holdunk krátereiben s szeretné azt megnézni. Bár sirály lehetnék, seregély vagy sólyom, hogy vele együtt oda szállhassak.

 

A csőr baráti rikító önmaga tekint le onnan fentről, hogy megbizonyosodjék róla, a kelés megindult s tényleg sütkérezhet a fehér tündöklése a meleget adó sugarak tüzében?

 

Élednek a fenyvesek s konstatálják, a sétáló gömb mokaszinján mászik a magas teraszokon és az ablakok motorjához érkezik az erőt adó fény. Ami talán ad estére világot?

 

A csúcsok királya szól kisebb testvéreinek, hogy fütyüljenek a legkisebbnek. Ez három fivér s egy nővér. A húg sárga zászlajával jelzi, köszöni a keltést. Akkor is, ha a tűz gömbje forró kezével lerántotta róla takaróját.

A két ifjabb fivér központi órája sárgállik, gyűjtik a napsugarat húguknak, ki készül kikelni az ágyból. A csúcs testvériség mögött a lodzsák, erkélyek és teraszok még alszanak. A legidősebb fivér nézi nekik a terepet, mikor érdemes felcsörlőzni a redőnyt. A felvonók horkolnak, mit elnyel a fal. Legfeljebb szú percegése észleli a hajnalt.

 

A bíbor hullámzásba kezd, mi megpiszkálja a húg orrát, ki éppen tükörben nézegeti magát s illattal kívánja tiszteletét leróni a szintén keléséhez készülődő gömb előtt. A pirkadat órái ezek, a bíbornak elnyeri tetszését ez az illat és tartós, stagnáló hullámzást ad a hegyek városának. Hajlonganak a fenyők, az elülső bordó alattvalók az első, legidősebb testvér lábánál guggolva nyitják szemeiket. A kelés percei következnek s szeretnék majd begyűjteni a meleget.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!