Magasparti gazda 2.

MotoszkaDaniel•  2022. augusztus 17. 19:56  •  olvasva: 61

Fenyvesek alatt bort érlelő gazdák. A szélnek nyit ablakot lejjebb a présház és mustot ízlelő földművesek a kezükben pohárral. A lány beszél a fiúhoz, az előbbi mosolyog s az utóbbi mászik az arcára csókért való hullámzásra. A nőt érdekli, szóval jöhet az ajkak ölelkezése érő szőlőlét vizsgálva a pincében.

Tüzel a gömb odakintről a földekre, minden boldog a majorságokon. Vajon milyen a sokkal lentebb elterülő tó? Cuppogó levelek és egymást ölelő mellények, megnézik a párok a tiszafát árnyékból? Az urak kezét kérik a hölgyek s vizsgálják guggolva, mennyire piros a paprika?


A tisztáson a fennsíkok nyári havában paraszt csábul el gazdasszony által ajkak tavára, madarak csicsergése zavarja legfeljebb ücsörgésüket a néhol szakadt padjukban. Napszámosok érkeznek bodza és málnaszörpért, dinnyék rogyadoznak kezeikben. A présház újra őröl, mert csörlő hang jön lentről. Legördült a hűsölő arcokról az érintés pillantása? Az újabb csapatnál uborka meg dió, zsákokat és szatyrokat elő a termés tárolókba helyezéséhez.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!