Kidőlt ivók pultján 2.

MotoszkaDaniel•  2021. október 30. 17:30  •  olvasva: 140

Cirmos farka cirkál, a vendégek talpa elől vadássza a rágcsálót. A délelőtt járja az utcákat, szóval szedje a lábát az egérke. A bot sűrűn koppan, a macska fülei meg borotvaélesek. Gyertyák adják a világot a lányoknak, tőlük jobbra bozontos apóka van belefeledkezve a bögréjébe. A raktárban alszik az arany, de az sosem szomjas. A rőt szakállú maga elé csap, töltsenek a számára utoljára rumot! A két matróna csak enni kér, lépésben majszolják garatukra a legfeljebb szikvizet.


A fiatal rúzs ébredezik magához s sört kér? Fekvő kardját húzza zubbonyához. A sarokba gőz gyalogol s valakivel sakkozik. Egy malátakört lenyomhatott, mert az asztal végében sörösüveg tétlen mosolyog. Forog az arca, de evés után józanodási szünet következő lépés előtt. Vár a tábla, az ajak belebotlik egy másikba. A pincérnő távozik egy tállal s fejezik be az ajkak percek múltán a mértékletes simulást, mert e legény a sakkpartner. Az elme újabb edzése jön, megakadt viszont a szeme a társa pilláin.


Nyíló ajtó s sarkantyús férfiak. Árnyék simogatja az égő viaszt. Elkopognak a pultig, a fegyvert s töltényövet kecses kezek emelik a fogas csuklójára. Szabad asztalt gurít nekik a délelőtt enni. Most még látnak, a szomszéd lábak felett és borok mögött ifjú fiúra komótosan mászik rá egy hölgy vígaszért. A pityóka simítja a kedvet, a srác talán fél óra múltán jókedvnyi kortyokkal beszélve újfent csak bort kér. Szállítja ki a kocsmáros asszony, közeleg részükről a távozás? A fiatalúr erszényéért nyúl és fizet, aztán mindketten kortyolnak. A bódulat szava mindig őszinte, fordul a csinos ajakért. Na, még egy nagy 'mártózást'? A bábuk lépkednek, csakhamar odafigyel tekintetük.


Hordók dörögnek a raktárba, az inasok állnak fel helyre görgetni. Megcsapolják őket a délelőttben? A kupak csavarodhat vissza, borosüvegeket a cselédek helyezik polcra s néhányat visznek ki a pult alá. Fiatalasszonyok settenkedése áru fogadásához, ez a likőrök mosolygása. A főnök odafent vízszintesben, mert keverte mással is a rumot? Az emeleten lehet aprót szédelegve a lépéseknek falat kergetni mértékkel, lent marconák köröznek s az ittasaknak odakint a helye vagy szintén padlástérben.


Csak nem dalra fakad néhány felszolgáló? Gitár a kezekben a csapos előtt, egy csibész a doboknál s dallamok csendülnek. Délutántól nincs tinibár. A nők énekelnek, a csintalan szemű a dobolásért üt és utolsó éneknél a csajokat megelőzendő ő is dalt szövegel. Állnak fel az illatok, csattannak a puszik. A fény délutánba szűrődik és e másik műszakra több ital áll a házhoz. Előtte azonban a kapu zár. A finom illattal átitatva ülő asztaloktól mindenki felállt? A kocsmáros fordíthatja kulcsát a zárban.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!