Kemény toll

MotoszkaDaniel•  2021. december 11. 13:04  •  olvasva: 108

Ősz köszönt be és a kellemes nyári fellépések után gondban vagyunk. Én, Zoltán: ötletelek, de nem jutok semmire. Jenő nyit be hozzám, hogy lássunk munkához hamarosan. Igen? miért? - kapom fel a fejem. Senki nem vállalja, hogy a lányoknak erősebb alapokra lezenéli a karácsonyi dalokat. Azt mondja Jenő, hogy megcsörrent előző héten a telefonja amit felvéve egy zenekar ide érkezik és, hogy meg lehetne próbálni. Kérdezem, kik azok? Már végigtelefonáltam mindenkit. Azt veti fel: Mond nekem az valamit, hogy Kemény toll? Nem! semmit - hangzik tőlem a válasz. És az, hogy Rock kalapács? Na, mondom! Az már igen. (Velük zenéltem éveken át) És ők vállalják? Kevesebb fellépést vállalnak, Zoltán amióta nem heavy metal zenekarként működnek és eljutott hozzájuk a felhívásod, hogy lányzenekarhoz rockzeneféle felvezetést keresel. Csak neked nincsen telefonod, mivel hangmérnök vagy. Azaz, még nincsen telefonod. Még az ősz folyamán intézek neked ide egy állandót. Mondjuk ide a pultod mellé elférne valahol? (Hogyne! - adom Jenőnek rögtön a választ) De ezt tudják, hogy ezek popzenét játszanak?-teszem fel a kérdést. Tudják, Zoli. Éppen hogy szeretnék kipróbálni magukat. Szólj a lányoknak, hogy izzítsák a hangszálaikat. Jövő hétre itt vannak a srácok. Egy jó kis műteremben fogjátok felvenni a dalokat. Ti adjátok a könnyűzenei alapokat, ők pedig ahol kell: a hangzáshoz 'beleszólnak' a gitárjaikkal illetve a dobjaikkal. (És azzal Jenő ki is megy a stúdióból.)

 

Rohanok is az irodába telefonálni a lányoknak, hogy jövő héten hogyan állnak idővel? Leteszem a telefont, mert inkább bejönnek. Hogy ad nekik valaki zenét? Na, ezt ők se hitték volna, de akkor készülődés. A fiú nincs itt. Új lány érkezik velük viszont. Azt mondják a lányok, a fiú nem tudta tovább vállalni, de így viszont három lány énekelne. Nem! nem gond.

 

Elfér a zenekar, berendezkednek. Nem nagyon kell hangolniuk, de azért mondom: itt könnyűzene élvez teret és hogy... Már félbe is szakítanak, hogy mindenről tudnak. Semmi gond. Örülök, hogy újra láthatom őket. Kérdésem azért van: miért változtattak nevet? Azt mondják, a jóval kevésbé keményvonalú zenékhez más név passzolt. Kicsit nézem őket, aztán érkeznek a lányok. A harmadik Erika névre hallgat s végül a szintis is itt van.

Igen! akkor lássunk hozzá. Ki készített kalácsokat? Hú, de jó meleg. Rezső elém teszi a dalszövegeket, ha van kedvem olvasni őket. 

Fejeken a hallgatók meg az ének indul. Na! Eddig jó. Most jönnek az érzelmes részek az ünnepi hangulathoz, hogyan boldogulnak a barátaim? Azon veszem észre magam, hogy készen van a karácsonyi album. Még valamit?-kérdezi a Kemény Toll együttes. Hát... ha van kedvük, mivel a lányok érettebb dalokat adnak elő és hozzá más zenei háttérrel, akkor a negyedik albumot esetleg...? Odaviszem a lányok elé a dalszövegeket és egy órát kérnek.

A fiúk azon kapják magukat, hogy a lányok visszatérve: elfoglalják a hallgatókat és énekbe kezdenek. Itt többet kell játszanak a Kemény tollék s nézem a húrmunkákat a dobéval együtt. És a basszusgitár! A szintis kolléga mellett most Kemény tollékra is kell figyeljek. Majszolok közben a túrós kalácsból, de akad itt kakaós meg mákos és meggyes is.

 

Benne vagyunk az őszben és telnek a kazetták. Kemény tolléknak kettő fellépésük van decemberben, aztán vége az évnek ami őket illeti. Útra! A lányokat arra kérte a producer, adjanak fellépést ünnepek alkalmával. Lenyugtázza az egyetlen tagcserét Emőke, aztán mehet. Megérkezve, a színpadra fellépve csendülnek a dallamok. Fiatalabb korosztály előtt kell megmutatniuk, hogy mit tudnak ünnepek alkalmából. Ezek egészen kicsik, de kísérőként tinik is akadnak a felvigyázók között. Aha, ez volt a csel. Merthogy némelyikük mögött a szülők is feltűnnek. Bő egy órás dalcsokrot adnak elő a lányok. A negyedik albumról meg a karácsonyiról is, de főként az utóbbiról.

 

Nekem a napokban megérkezett a vezetékes telefonom, hogyha bármi olyan van. Egyik alkalommal felveszem, és hogy: Kemény tollék kérdezik, az egyik közül valamelyiknél a Forgó lángoknak van - e kedvük fellépni ott feléjük? Mondjuk tavasszal vagy akörnyékén.


(negyedik évad)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!