Hosszú az út, harminchét km 3.

MotoszkaDaniel•  2021. július 8. 14:42  •  olvasva: 149

A temető fejfái őrzik a holtak szavait. A varjak vidáman kárognak s erre majdnem mindig sötét van. A gyárak nem termelnek semmit, a tétlenség lábatlankodik. A szerelem mint olyan papíron létezik, éledő hamvait locsolja fel a tűz vörös, életerős parazsa. Éppen szökken fel az égbe. Ha hatot üt a templom megviselt harangja, kimerészkednek az utcára a lányok s asszonyok. Hétkor takarodó van és minden csók elzárja cuppanását, ha volt. A szél bolygatja a torony tetejét. Az ifjú párok ide lopóznak járatokon, ha legények karjában öltve szeretnének az éj elejéből egy darabot.


Az ásító salak szólít meg e sivár s síró vidék határán, lelobban róla élénk tarka haja. (Mutassam meg apja házát.) Derekas menyecske beszél a szúrós levegő vállain. Ha ide újra kihoz, ellétrázom őt szamáron. Terhes nő rikoltó szavai ezek, mellette egy férfi ül. Azt mondja a támadó, hűvös ég mancsai alatt: az a kislánya ott a kezében s szintén lányt hord a szíve alatt. A kolompot meghúzza a kecses kéz, én munkára kérem a lábaimat. Látom még, hogy fény gyúl a lakban. Akkor bebocsájtást nyertek, vajon miképpen fogadja idősebb lányát Grigori atya?


Az út tükörsima kavicsokkal nyújtózik el előttem. Semmi csoszogó ásítás, csak magabiztos kopogás. Ha megcsúszom, az a fűtől van. A lelkek könyörgő sírását a sírok után a kicsiny dombokkal övezve tenger és moraja, sziklák meg hegyek no meg erősebb szél s magaslatokra épült erőd illetve tornyok váltják. Egy szűk óra még a reggelben e hangosan alvó parton s a pillérek izomtól duzzadó lábai örvénylik be a távolt. A piciny házak megviseltek, némelyiknél az itt már szabad szerelem lefűrészelte a tetejét? De van, ahol a csónak szakította be az alját? A habok szüntelenül építik a várat s néhol elég jól haladnak. Amit az apály elsimít, a dagály újrafúj.


Fel kell kaptatni erre a csapásra, mert e vörös fedelű házba becsillog a híd egyik karja. Akad itt friss tea? Meg likőr s ízesített sör is, a kedvenceim! Most ledőlök az ágyra, jó puha! Jé, itt van padlás!? Elő a távcsövet! Sereg lohol felém izzadva, felberregtetni az autót s döcögni az oldalsó fedett szurdokban. Nem látni semmit fel, de jobbról hűt a szűk folyó vize és amit kell hallani, hallom. Rezegnek a fémek, ilyenkor érkezik egy - egy csinos vonat a hídra. Csobbanás a vízbe a tetőről: összevesztek a munkások a hűsítő sörön. Nagy csobogás alulról, aztán zuhogás felfelé: A megfürdött munkások lifteznek felfelé a pillérek lábaihoz épített felvonón a híd tetejére, hogy újfent megegyezzenek az ivási sorrenden.


Az autót beteszem a vörös kalapos ház mélygarázsába, én egy kecsesen csattogó kilincsű ajtónál; a lépcsőkön fel kell baktassak a nap szikrázta tetőre. Duda a távolból, ide kell majd felszállnom. Szemöldökömre csillog lentről a gazdagon sepregető folyó. A moraj kapaszkodik a helyenként omló bézs part karjaiba, torz hegedűszó! Zsilipet nyitva duzzasztják e gyönyörű folyamot. A sziklák elfekszenek a tenger mellett, szerintem homokozni fognak. A vasparipa kerekei északnak indulnak meg, ahol buckák söpörnek. A szél a lapát és a nyílt víz a szemetes.


Jó felé zötyöghetek, mert: szikár, rőt csúcsok magasodnak a sima semmiben. De még messze tőlem. Na, mi annak a barátságtalanul szép pusztaságnak a határánál leszállunk. A szerelvény tovább pöfög, de engem ott vár az állapotos nejem.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Mikijozsa2021. július 8. 22:12

@MotoszkaDaniel: hát igen, alapos olvasásra kell szánni időt, s lehet neveket jegyzetelni egy fecnire, s összeáLL majd kép, üdv szép estét

MotoszkaDaniel2021. július 8. 21:53

@Mersinho: Majd elfelejtettem: Azt ne feledd!: Ennek a megtestesítésénél nem lehet hagyományosan írni. Azért is csapongok. A borzongatás és feszültségkeltés mellett szórakoztatni szeretném az olvasót. Világmegváltással foglalkozó játéknál nem lehet szabályokhoz alkalmazkodni :) Persze, hogy összevisszának tűnhet :)

Adjak rövid leírást, mit ad a játék vagy továbbra is elég, ahogyan azt én megírom a gondolataimban?

MotoszkaDaniel2021. július 8. 21:48

@Mikijozsa: @Mersinho: Ismerni kell hozzá a játékot. Nekem ez a játékprogram volt a 18. születésnapomra a kívánságom (volt akkoriban egy ismerősünk és az be is szerezte), mert lenyűgözött a világa. Anélkül bele se vágjál, hogy nem ismered: Mit testesít meg a Half Life?

Köszönöm szépen az értékelést. Nem fogod érteni az összefüggéseket, amíg nem tudod, ki az a Dr. Gordon Freeman, G-man és mi az a Combine? Nekem már saját csatornám van, ami részben csak azzal foglalkozik: Mi van az esetleges Half Life 3 megjelenésével? Én ettől a játéktól többet kaptam 2010 előtt, mint majdhogynem bármelyik másik embertől. Gondolkodtat, cselekvésre késztet és passzív eszközeivel fenntartja a játékosban az érdeklődést. Kilencvenes íkú alatt hozzá se lásson senki. :) Aki ismeri a Far Cry-t nem rossz, de ide kevés lesz az ismerete. A Far Cry egy pörgős akció, de ide agy is kell.

Az a lényeg, hoy tetszett. A többit adagolom nektek! :)

Mersinho2021. július 8. 21:33

Egy kicsit nekem ez már túl össze-vissza, keresem csak sokszor az összefüggéseket... de amúgy tetszett

Mikijozsa2021. július 8. 15:32

nagyon jó