Havazik II - Hatodik rész

MotoszkaDaniel•  2018. március 7. 20:34

A szuterénbe lép be valaki és lövések dördülnek. Tomasz fog rá fegyvert. Mögötte a királynő férje. Egy nyíláson át szűrődik be csak fény és rémült, levegő után kapkodó hölgyet pillantanak meg. Felemeli a kezét. 

"Szívesen, máskor is!"


"Hagyd, Tomasz! Ismerem Őt. " "Hát te meg mit keresel itt, Emőke?" "És ez meg Ki?"


"Pagad Dávid. El akart hallgattatni. Követett ide. Egy veszélyes bűnözővel vántam el a napokban. A testvérével. Azt kívántam eltüntetni." 


Cammogó hangok odakintről. hosszas hörgéssel. Felmennek az előtérbe. Megvárják, amíg a fenevad elmegy. 


"Pagad Péterrel összedolgoztak. Mindenkit ismerek itt." Egészíti ki összefoglalóját Emőke.

"Alter Egon vagyok. Az úr Gatatuko Tomasz. Hallgatunk tovább."


Odakint esik a hó. Egy vadász mozdulatlan valakire lesz figyelmes a fehér tájon. Halott. A királynő alkalmazottja. Levelet is talál nála. Az uralkodónő a címzett. Bekopog a közeli kunyhóba melegedésben reménykedve. Emőke, Egon és Tomasz társasága fogadja.. Megnézik a boríték tartalmát. Hivatalos iratok és adatok szerepelnek benne, csak Elleberta királynőhöz már nem jutott el. A hó rákapcsol az elkövetkezendő órákban. Mialatt átbeszéli ez a kis csapat a történteket, a vadász annyi észre vételt közöl még: Elképzelhető, a hőn keresett és még továbbra is garázdálkodó ragadozó végezhetett a futárral. Dávid a halála előtt még kiadhatta az utasítást erre a bérgyilkosságra. A hó akár még napokig eshet és több hullámban. Figyelik, mikor tudnának megindulni. 


Emőke feltesz egy teát és szóba hozza a csapóajtós sztorit.. Gyík Kezű odamegy és ránéz (Egon kávét főz le). Hát jó sötét van odalent. Azt sem tudni, milyen mély és meddig érhet. Ledobnak egy elektromos fáklyát. A vadász közben bemutatkozik, mert nála van belőle. Taszev-Fazekas Elemér. Vagy ötven méter lehet, azért egy vadász lámpával is levilágítanak oda. Jó kis mélység. Ilyen hosszú létrája nincsen még Tarzannak sem. Kötélen eresztik le vadász urunkat, hátha elég a hossza. Éppenhogy. 


Jégverembe érkezik. Tulajdonképpen félhomály uralkodik. Járatot pillant meg. Felkiabál Elemérnek, megvárná-e? Felderítené. Igenlő válasz jön, de Elemér is kérdez: Mit lát odalenn? A kiabáló reakció: nem sokat. És reméli, mielőbb itt lesz a kötélnél. Kétszáz méteren belül elérkezik a végéhez Tomaszunk. Szűk járat, de aránylag világos már amerre halad. Nagyon szép, csak rohadtul nem itt tartózkodna legszívesebben. 

Emésztő, rezul, kinek ahogyan tetszik amibe torkollik ez a föld alatti járat. 

Katlan? Fentről áttetsző jég határolja. Jobbról fal. Nem tudni innen milyen messze lehet a felszín. Balra pillantva viszont... Az eltűnt vadászokat látja. Ide hozta őket valaki. Szomorúan csóválja a fejét Tomasz. Ez egy jégbe vájt tömegsír a föld alatt. Megnézi őket közelebről,  ha már itt jár. Tíz percnél tovább nem időzik. Ezeket kereshették volna jó ideig. Mindegyik ugyanúgy szét van marcangolva, ahogyan ő a hosszú ösvényen az első napon látott szerencsétlenül jártak révén tapasztalta. Ez egy kicsi, mesterséges odu. Még csak nem is barlang. Visszanéz még utoljára és megindul a többiekhez. Örülnek neki, hogy visszatér. Nem volt sokáig távol.  Beszámol róla, mit talált. Miylen látvány fogadta. ÚRISTEN. Te Jó anyám...! Körülbelül így tudják ők is hárman lereagálni érthető felemelt szemöldökkel. Elkávéznak, elteáznak. Emőke még meg is fürdik. Csak estére áll el a hóesés (egy része), vagyis inkább apró pehely helyett nagy pelyhekben hull. Hófúvás nincsen, csak enyhe szél.


Elemér hazafelé veszi az irányt. A többiek még maradnak, de már nem sokáig. Össze rendszerezik az iratokat és megfelelő időjárás esetén irány a Gayyo hágó erődítménye.


A hazaút során aranyos kis fehér medvénk ahogyan szokta, elszórva újabb négy vadászt "hagy" maga után. Előttük és utánuk is vér a hóban. Találkozik "velük" sajnos Elemér. Habár testfelületük nagy részét belepte a téli csapadék. Van amelyiknek csak a keze látszódik ki. Ezeket ki fogja elvonszolni? Mindkét bűnös halott. 

Egy házikóhoz ér. Közben viszont alig pár méterre mögötte Jegesmedve ugrik rá üvöltve. Elemér előtt landol, mert a szökellést túlméretezte. El is masírozik mintha puskából lőtték volna ki. A vadász többet is belelő. Hogy ért-e valamit? Hát ez egy nagyon jó kérdés. Nincs fent a nap és ilyen ragadozónak alapból elég vastag a bőre. 

A zajra fény gyúl a házban. Lépcső vezet az ajtóhoz, mely felett nagy betűkkel a "JENNY" felirat áll. Egy ifjú hölgy lép ki rajta. Be van bugyolálva, de Elemér felismeri. Ez a múltkori lány az atya templomából, de mit kereshet itt? Ő a Tilda. Behívja melegedni. 

Ő és Elemér valamikor egy iskolába jártak... Egy ideig most itt lesz, mert Brigovity atya által kiküldetésben van. Hellyel kínálja a régi ismerősét, mert közben egy helyiségbe mennek át. Ahol pedig Tilda rágyújt egy nikotinmentes cigarettára. Szép melegítőfelső és sínadrág van rajta. Így foglal helyet vendége mellé.  


"Munkahelyet vagy oktatási intézményt vezetnék a jövőben. Átalakítás alatt van itt a környék. Csak ez a fehér jegesmedve ne lenne erre" - Fejezi be Tilda a meséjét és cigarettát tartó bal keze alá keresztbe jobb karját helyezi s lábaival is hasonlót tesz. Három slukkot szívott eddig. 

Tilda Elemérre néz "És veled mi van?" Az úr elmosolyodik és most már üdvözölni szeretné puszival. A háztulaj viszont az ifjú szándéka helyett, az arcával ellentétben a száját nyújtja. Aprót cuppan. Három diszkrétet símogat még ajkával társa ajkain. Csillogó tekintet követi ezt széles mosollyal. "Tetszik...?" - jön a kérdés a lánytól és majd' melltartó vonalig lehúzza felsője cipzárját. 

Gyengéden átöleli a férfi e leány derekát és viszonozza az imént történteket. 

Újabb három slukk cigaretta jön. Halad Tilda a vége felé. "Bent te jössz, régi - új barátom. Most már emlékszem, ahogyan rád nézek. Hócsaták? Ahogyan kergettük egymást kiskorunkban? Hú de sokszor eltaláltál. Nem is tudtam viszonozni. A hátadba kerültem és csak megfürdetni tudtalak."

Beinvitálja. Bor és némi likőr következik. Szépen megvilágított szoba a lámpák fényében úszva és franciaágy. Pár csecsebecse, de nem túlzásba véve és füzetek, könyvek. Ja meg néhány festmény és valami ismerősök fényképei. 


"Ülj az ágyra. Itt vagyok." - érkezik eme szobába Tilda.

T - F E "Gyönyörű ez a kandalló és meleget is ad. Milyen hosszú legyek, Tilda?"

"Én ráérek! Néhány órára gondoltam ha van kedved velem." Mellkasig, majdhogynem köldökig zakatol a cipzár. Se pulóver, se póló alatta.

"A mindenit de szép ez a kosárka. Honnan van? Nem láttam ilyet még a... Ott sem, ahova most gondolom."

"Jó, mi...? :-) Ezt mintázta bele nekem Zsófia, hogy ne csak sima fajtám legyen ilyen fehérneműből. Ez Gayyo hágó címere rajta, amit látsz. "

"Máris döntöm feléd a beszédem mondandó keretében..."

"Igen... :-) " Várja nagyon a leány, most hogyan folytatódik ez a mondat.

"...csak megbocsájtasz nekem pár percre? :-)" Kezdi átölelni és simogatni buksiját.

"Persze! :-)" Elneveti magát az udvarhölgy és már merülnek is néhány alapcsók tengerébe. Oldalakat is váltanak időnként fejecskéjükkel. Végül jöjjön a Grand Canyon. Nyelvlecke.


Éjfél vagy akörül eresztik egymást karjaikból s ajkaiktól.


T - F E: "Igen...! Valamimár rémlik. Tényleg együtt nőttünk fel. Csak az utóbbi években vitt másfelé az élet minket."

Tilda: " Volt pár kapcsolatom. Azt hiszem kettő rövid, aztán egy hosszú; kettő éves. Lett volna vele több is, csak Ő mást akart. Más életet. Nem az, hogy nem törődött velem vagy nem volt jó vele dugni. Ami most van rajtam, csak privátban hordom. Az egyháznál jobb a teljesen sima melltartó viselése. Biztos, ami biztos. Ezt most csak a kedvedért vettem fel. Fiatallá, de nővé értem."

T - F E: "Mindjárt virrad. Esetleg gyakran, de jöhetek még ide feléd, Tilda udvarleány?"

Tilda: "Hát ha ugyanilyen belépőt tervezel, mint az este, akkor már akár nagyon hamar visszajöhetsz. Ez a kalandos késő esti meglepetés nekem látni téged akcióban; igazi csokicsúcs volt. Óvatos leszek amúgy is ezek után, de Te is vigyázz Magadra!"

Taszev - Fazekas Elemér kilép a JENNY lak ajtaján s szupermaximális búcsú keretében Tilda azért ameddig tudja, nézi őt a távolba meredve. Az urat az éjszakával együtt elnyeli a vastag "hull a pelyhes fehér hó".


Amint a felkelő nap sugarai megérintik szépséges szőke haját, elszívja cigarettáját, miközben hallgatja a Doom 2 sejtelmes és borzongató zenéjét: Vajon mikor folytatódik legközelebb ez az este? Mielőtt nyugovóra térne, Brigovity Belleko atya zavarja csak pár perc erejéig. nehezen jutott el ide a nagy hóban és tájékoztatja a veszéylről; ismét lecsapott a Jegesmedve. 

Munkások jönnek majd.

Nem rögtön holnap, de haladjon az intézmény bővítése.

"Poharakat látok elmosva. Vendéged volt, gyermekem?"

"Ohh igen, atyám. És még nem biztos, de lehet hogy szerelmes vagyok."

"Ohh" Megsimítja leánya arcát. "Tudod az Ő útjai (az égre sandít) kifürkészhetetlenek, de mindig gomdol Ránk. Pihenj jól, gyermekem. Én megyek tovább." Homlokon csókolja, amire az udvarhölgy elmoslyodik és megy a királynőhöz beszámolót adni; mi minden zajlott ama értekezleten, amin legutóbb részt vett. Ezt minden hónapban le kell jelentse. 


Tilda kisasszonyt elnyomja az álom. Reggel van.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!