Havazik 2. évad

MotoszkaDaniel•  2020. május 8. 22:40  •  olvasva: 188

(A versnovella egyenes ági folytatása.)




A Jegesmedve szorosban ébred a hó. Levél érkezett a napokban kutyák szánján. A futár behozza, majd elnyeli a hegyek ködjeinek gomolygása.




Az Öveghegyen Iévő frissen megnyitott ivó vendégeket is fogadhat a jövőben. Nem is olyan sokára. Trollna Tibor iszik meg valamit, utána a néhány szabadon lévő szoba közül az emeleten kiveszi az egyiket. Most ott nyár van s egy esztendőnyi türelmet igényel csak a kivitelezés. Négy emeletnyi szabad szoba rögtön a söntés mellett. Ilyet még soha nem láttak az itteniek, nekik ez csoda.




Látótávolságban van Titanilla s Ákos kastélya. Nemrégen van itt. Berendezkedtek ide. Pont születésnapot ünnepelnek. Egy hányattatott sorsú németjuhász kutyára tettek szertek, az pedig mindig hálás jószág. Hótorlasz az van, erre mindig is nehezebben boldogulnak ezek a Husky-k.

Telente ha nagy a hó, van hogy sziszifuszi módon zajlik az ajándékozás e hegyen. Az ünnep a legnagyobb hó közepette is ünnep. Sherana, az Öveg hegy védőszentje adja a fényt, valahányszor leszáll az éj és megvendégeskedik erre a dús pihéivel érkező hó. Semmit sem látsz az éjszaka hóvakságától fák között sem, de gyönyörű! Az éjszaka beszélget ilyenkor a természettel hegyekkel tárgyalva. Suttognak valamit, azt a mondatot is megtudja idővel mindenki. Itteniek főleg, hiszen ők kelnek s fekszenek erre nap mint nap.

Egy fiatal nő néz ki az ablakon a lakók közül és csodálja meg újra az ismételt negyed eljövetelét. Megírják másnap az újságok, hogy glecsser szakadt le. Az valaha egy szép, működő és nagyhozamú vízesés volt. Az itteni jégkorszak beköszönte előtt. Hegymászók és hegyi mentők tartanak oda, hogy megnézzék: van – e sérült? Nem jó hírekkel térnek vissza.

Azt mondják, 55 kilométer a kiterjedése, le! A közösség s vezetőség 1 kilométernyit ismer, a többit vastag jégpáncél keretében az ismeretlenség torlaszolja el. Ezt Karszkyné Kedvedy Krisztina is tudta fiatal Jakutvadász kora óta. Ki kell viszont építeni a felderítő csapatokat a jövőben további omlások elkerülése végett. Máté fia nem járt a mélységi torkolatnál sem, édesanyja mesélt csak róla.

Hóviharról tájékoztatják Karszky Ádámot, mindenki a lakjába! A szánok ahol vannak, biztonságba a hó elől! Csak a Jegesmedve szoros fő rezidenciája előtt zajlik közlekedés.




Másnap délutánra a munkások megtakarítják a szorost és csak úszó fellegek az égen. A lakók s az önkéntesek 8kor láttak hozzá a lapátoláshoz. Olyan fantasztikusan kitisztult az ég a vihar után, hogy ellátni a messzi Kristály hegyig.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!