Forgó lángok

MotoszkaDaniel•  2021. december 11. 11:58  •  olvasva: 114

Jenővel vagyok egy irodában, mi legyen az együttes neve? Na, ez jó felvetés. Akkor a formációnak van jövője? Rezső túllépett a flörtön és látni helyenként őket amint le vannak foglalva egymással. 

Gondolkodom, hogy mi jöhetne szóba. Forognak a lángok e csapat körül (vakarom a fejem). Azt mondja, ez jó. Kérdezem, micsoda? Forgó lángok! (feleli Jenő.) A kergetőző szikránál jobb (mert eddig ezen a néven működtek). Forgó lángok! (kiált fel) E néven már vehetitek is fel a következő anyagot. (Felnézek csillanás nélküli szemmel). Zöld utat még nem kaptatok odafentről, de én felelek értük és én azt mondom: a harmadik album is mehet. Menj be a stúdióba és várj. Mindjárt küldöm át hozzád a támogatót s még a héten rögzítheted a lányokkal meg a fiúval a harmadik dalkölteményt.

A kilincset nyomva le ülök be a székembe és nézem az előző kettő kvartett szövegeit. No meg indítom be a zenéiket. 

 

Szőke nő tárgyal egy Dezső nevű férfival, Ő lehet a kiadó? Zenéről szól az értekezés és kergetőző szikráról beszélnek, na ez mi leszünk. Akarom mondani, ők. Dezső a gondolkodó szobában leteperi a szőke valakit, aki Emőke névre hallgat s az enyelgésben a finom női kéz kazettát kap elé. Dezső megnézi és igenlő bólintása azt fordítja le számomra, hogy IGEN. A jelenlegi helyzetben mehet a szponzorálás. Akkor is, ha az elejéhez ez csak kismértékben elég. Na, még egy menet? Nofene. Emőke kéri őt vissza, hogy még lehet pihegni néhány ismerkedő sóhaj között.

 

A zenét úgy hagyom, de tévedek be egy semleges irodába. Nemigen van nesz, itt van viszont Ágnes. Mondom neki, hogy van esélye a harmadik albumnak. Nevük viszont már biztos van. Kicsit szomorkás mosollyal néz rám, hogy szeret énekelni és elszontyolodna ha nézhetne másik banda után. Odamegyek hozzá az ágyra. Meglepődik, de e biztatás után mászik rám. Új parfümje van? Igen (hangzik válasz az első cuppanás után) Úgy negyedóra után, öltözik fel. Azt mondja azt a pletykát hallotta, keményebb. Rockosabbra válthatnak, de maradnak a könnyűzenei alapok. Mondom, jó! Az mindig jót tesz egy popzene félének, ha kap keményebb alapokat. Beleül az ölembe és zeneszakmai dolgokról beszélgetünk.

 

Rezsőhöz kopogok be a folyosón császkálva és bemászva hozzá látom, hogy dalszövegeket pingál az íróasztala mögött. Felnézve rám azt mondja Ő úgy tudja, hogy mehet a zenekar (a banda eddigi dalai mennek a háttérben). Épp az imént ment ki tőle Jenő. A formációért felelős és örült a hírnek. Rezső úgyszintén örömmel fogadta. Azt mondja Rezső, pillantsak rá a dalszövegre. Jenő azt mondta, bekeményedhetnek a dalok alapjai ha megy. Megnézem őket. Ezek érettebb tartalmak. Kis türelmemet kéri, aztán mehetek a dolgomra. Szóval, utamra enged. A lányokkal közöljem az örömhírt, ha épp olyanom van.

 

A Rezsőtől kapott dalszövegeken varázsolódom el, amikor tűnnek fel előttem a keverőpult színei és kopogás. Ajtónyitás és bemutatkozva a részéről Emőkét köszönthetem. Azt mondja, az ő ajkából kellett elhangozzon a döntés. Lenyűgözi őt a kergetőző szikrák zenéje és Ő mondta ki az áment a biztos igenhez. Nem hallottak még a cégnél ilyen zenét. Ilyent, ahol megtámasztják az énekesnő hangját és még férfi is énekel benne néhol.

Azt jegyzi meg, ezen a hétvégén lesz egy nívós négytagú lánycsapat náluk és a kergetőző szikrák lépjenek fel előttük azon a júniusi napon. Kapnak táncosokat is a háttérbe, szeretné maga megnézni őket. (Rezső adja be a maradék dalszövegeket. KÖSZÖNÖM SZÉPEN - mondom neki. És azzal csukja is ránk a stúdió ajtaját.)

 

A lányokat levetkőztetik és a fiú is lobogó ingben van. Felcsendülnek a dallamok és csakhamar kezek a magasban éljenzéssel. Mennek azok a lépések, a táncosok munkához látnak. Hangos csendre vált a nézőtér. Ahhoz még korán van, hogy kívülről menjenek az emberek a dalokkal, de egy idő azért vannak, akik táncra perdülnek. 

A romantikus, lassabb szerzeményeknél néhol a fiúk felkérik a lányokat táncolni. Na most ebből nem sok van, de az az alig három pont elég, hogy a hangulatot meghozza. Utolsóként olyan dal jön, amiben a fiú is énekel.

 

Kisvártatva a stúdióban várakozom pár hét vagy hónap elteltével, amikor érkezik Virág, Ágnes és Károly. Mennek a dallamok, én meg ülök. Amikor benyit Jenő és körmönt kézzel a szájára teszi az ujját: Dolgozzunk csak, Ő mintha itt se lenne. (De felvettük már a negyedik albumot, Jenő bá! mondom neki a pult mögül) (Ja? akkor kéri szépen a kazettát. Azt gyorsabb működésre bírni, van ilyen? Mmmm, igen.) Én három szalagra is felvettem, egyet adok neki. 

Na, hát akkor menjen! De mi is? Nyár vége van, azaz majdnem vége. (A csapat legfeljebb pár órára el tud szabadulni? - Itt vannak a kiadótól s ha ráérnek a lányok meg a fiú. Csak egy kicsit, ha énekelnének.

 

A kiadótól helyet foglalnak a tagok, de kik mögöttük ezek az idegen fiatal arcok? Betévedtek az utcáról vagy az ő ismerőseik? A lányok levegőt vesznek, én betelepedem a pult mögé, kiosztom a mikrofonokat. Aztán adunk a hangzásnak. Szak közönség előtt nem énekeltek, meg aztán melyeket adják elő? Rezső jelenik még meg (Emőke a kiadó soraiban ül), hogy ezt a legfeljebb hatot kellene előadni. Az első, pörgős lemegy. Utána Emőke áll fel a sorból, hogy a főnök szeretné hallani a legelső lassújukat. Aztán a végére legyen egy középtempójú.

Odalép hozzám az egyik producer, hogy: valamelyik karácsonykor is fel tudnak lépni ezek a tagok? Néhány koncertjükön ott volt és tetszik neki az a kicsi is, amit ott hallott.

 

(harmadik évad)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!