Rembrandt vallásos művei

Meskenye•  2019. május 24. 15:25

Bár sokan rézkarcairól ismerik, Rembrandtnak számos híres festménye is volt, gyakran vallási témákkal. A rábahídvégi Művházban tartott előadás során a látogatók nemcsak ezen műveket csodálhatták meg, de a nagy festő életéről is sokat megtudhattak Reisinger János irodalomtörténész előadásában.

A híres festő a 17. században született, 1606. július 15.-én a Holland Leidenben. Az alap iskola kijárása után egyetemre ment, azonban azt elhagyta, hogy szülei beleegyezésével festő legyen. Életében a korhoz képest jól élt, azonban négy gyermekéből csak az utolsó, Titus érte meg a felnőttkort. Ezen tragédiák azonban nem tudták megtörni, és teljes erejével támogatta családját ezek után is.

Rembrandt nem csak festő, hanem műgyűjtő és tanár is is volt, házába (amely ma múzeumként működik) rengeteg tehetéges tanítványt hívott meg. Hírnévben sem szenvedett hiányt, 25 éves korára már Amszterdamból kapott megrendeléseket.

 

Maga az előadás kétrészes volt. Az első rész Rembrandt ószövetséget feldolgozó képeiről beszélt. Jó érzéssel töltött el az, hogy ennyi ember érdeklődik a téma iránt, hisz legnyagyobb meglepetésemre az előadás teltházas volt.

Az előadás második része Április 5.-én lett megtartva. Ebben a szegmensben az irodalomtörténész az Újszövetségre, főleg a Jézust ábrázoló képekre helyezte a hangsúlyt. Bár Jézus élete bőven kínál alapanyagot, a legtöbb festő mégis a kereszthalálra - mint az újszövetség legdrámaibb részére - helyezte a hangsúlyt. Bár ezen esemény sok híres festményen meg lett örökítve, a legtöbb figyelmet azon a napon is Rembrandt kapta, hiszen az ő képe a legismertebbek között van ebben a témában.

Bár azon a napon érezhetően kevesebb ember jelent meg, jó volt látni, hogy így is szép számmal vannak kitartó érdeklődők. Személy szerint szívesen látnák ilyen előadásokat a jövőben, talán Michelangelo vagy Da Vinci művészetével a központban.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Törölt tag2019. május 24. 17:51

Törölt hozzászólás.