Kurultaj-Magyar törzsi gyűlés

Meskenye•  2018. október 30. 10:53

  Az idén 10. éve, hogy megrendezésre került Bugacon az első Kurultaj, mely a Kárpát-medencei magyarság legnagyobb ünnepe, egyben a hun- és türk tudatú népek találkozója. A rendezvényen 27 nemzet képviselte magát,- köztük törökök, kazahok, ujgurok, burjátok, jakutok, mongolok, és sok más keleti népek.   A háromnapos esemény bővelkedett látnivalókba. A küzdőtéren ázsiai és kárpát-medencei hagyomárnyörző csapatok tartották lovas és harci bemutatóikat, volt solymász-agarász-íjászbemutató. Megrendezésre került a "Puszták viadala" lovasverseny is, amely a X. századbeli szabályrendszer szerinti, vidám hangulatos vetélkedő, melynek eredeti célja a ló és lovasának együttműködését volt hivatott fejleszteni. A háromnapos forgatagba bárki találkozhatott csikósokkal, huszárokkal, lovasíjászokkal, középkori ruhába öltözött hagyományörzőkkel is. A sportsátorba bárki kipróbálhatta magát bothúzásban, övbirkozásban, esetleg szablyavívásban.A rendezvény területén minden évben felépül egy korabeli jurtafalu, melynek - az ide évbe először - volt szerencsém a lakója lenni. Családommal és barátaimmal elhatáruztuk, hogy mi is teljes egészébe át szeretnénk élni az ünnep hangulatát; egy felejthetetlen hétvégére átérezhettük, milyen is lehetett az élet az ősi szállásokon. Éjszakába nyúló sámándoboloások, a jurtába eltöltött beszélgetések, a korabeli világ felelevenítése tették emlékezetessé az ott eltöltött időt.A hófehér jurták közé betévedő idegen, napjainkba is megismerhette a magyar törzsek vendégszeretetté, hisz bármely látogató, érdeklődő szívesen látott vendég volt egy italra, vagy esetleg pár falat ételre.A szervezők arról is gondoskodtak, hogy aki a kézműves ipar remekeit szerette volna megcsodálni, esetleg hazavinni, azt is megtehesse: Itt található Európa legnagyobb vására, kizárólag kézműves termékekkel és őstermelők terményeivel. Volt ott minden, mit csak a szem- száj kívánhat: az ősi íjfeszítő népek konyháinak minden finomsága; alkalmunk volt megkóstolni a kumiszt is, mely őseink kedvelt itala volt, s melyet az ázsiai népek mai napig is előszeretettel fogyasztanak. De lehet venni gyönyörű ruhákat, bőr vérteket, tarsolyokat, korabeli fegyvereket, fa játékokat, s minden egyebet, amit az emberi ügyesség hagyományos anyagokból alkotni képes.

Az előadósátorban neves írók, költők, történészek és antropológusok tartottak előadásokat; Megfordult Lezsák Sándor, az országgyűlés alelnöke, egyben a rendezvény fővédnöke.

A színpadon is felsorakoztak a nagy nevek: Ismerős Arcok, Petrás Mária, Kovács Nóri, a Regélő Fehér Táltos dobkör, valamint rengeteg vendégelőadó a testvérnépek képviseletében.
A rendezvényt vasárnap este szertűz zárta, mely ősmagyar vallás rítusai szerint egyesíti a szétszakadt Kárpát-Haza négy sarkából hozott földet, vizet, füvet, valamint Tengri, a magyarok öregistenének áldását kéri a nemzetre.

 Bár a Kurultaj csak minden második évben van, de jövőre is érdemes kilátogatni  Bugacra; az Ősök napját fogják megrendezni, mely kizárólagosan csak a kárpát-medencei és az innen elszármazott magyarság találkozója.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Rozella2018. október 30. 21:03

Tudod milyen szivesen mennék én is..? Már rég szeretnék eljutni oda, szép élmény lehet... talán jövőre sikerül! :) Köszi a beszámolót!