A tehetségkutatók "tehetségei"

Meskenye•  2018. november 7. 20:01

A mai ember mindennapi szórakoztatásában nagy szerepet tölt be a televíziókban sugárzott - különböző néven futó – „tehetségkutató” műsor, ahol általában négy ember véleményezi az előadott produkciókat a győzelem érdekében.                                                                                                          

Sokakban felmerülhet a kérdés egy ilyen adása közben, hogy ki a tehetséges. Egyáltalán mi a tehetség?

Mikor ezt a kérdést feltesszük, sok szempontot meg kell vizsgálni. Lehetséges,hogy több potenciál rejlik abban, aki eddig csak otthon a fürdőszobának énekelt, de kissé iskolázatlan hangja miatt, nem tudja úgy elnyerni a zsűri támogatását, mint azon társai, akik esetleg pár évet már eltöltöttek egy zenetanár felügyelete alatt.

Nagyon sok múlik, a zsűri szimpátiáján, esetleg a jelentkező anyagi, társadalmi hátterén, s így előfordulhat az az eset, hogy arra érdemtelen jut tovább a válogatókból.

Ugyanakkor el kell mondani azt is, hogy a mesterséges „sztárcsinálásnak” mindenképp vannak buktatói. Nem mindig lehet egy előadó stílusát, hangját, dalait rá erőltetni a tömeg ízlésére. Az is gondolkodásra ad okot, hogy egy „felfutatott” előadó mennyire tudhatja be, magáénak a sikert, amit egy Presser Gábor vagy Dés László által írt dallal ért el. Lehetséges, hogy bármelyikünk lehet sztár ha a megfelelő dalt a megfelelő hangszerelésben és a megfelelő háttértámogatással előadjuk? Ez mindenképp töprengésre ad okot.

A média és a szórakoztatóipar hatalma ugyanakkor túl nagy ahhoz, hogy figyelmen kívül hagyjuk az estéről-estére fellépő dalnokokat s néhány igazi szép nagy karriernek is lehettünk tanúi. Rúzsa Magdi, Tóth Vera, Tóth Gabi, és még jó páran valóban értékeket raktak le a könnyűzene piacán.

 Mindebből a tanulságot levonva: Üssük el nyugodtan szombat estéinket valamely csatorna „sztárkereső” műsorával, szórakozzunk jól az előadók apróbb csetlés-botlásain vagy épp sikerein, de annak eldöntését, hogy ki az aki számunkra megnyerő zenei tehetség bízzuk saját ízlésünkre, ennek eldöntését ne bízzuk senki másra.

 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Rozella2018. november 7. 21:39

Az említett névsorból nálam csak Rúzsa Magdi maradna... :) mert nem elég a kiváló, képzett hang, az egész embernek kell odatennie magát.., de nagyon örültem a véleményednek, mert korodat meghazudtolóan, éretten gondolkodsz, és mintha kicsit a kulisszák mögé is látnál..:) Az ízlés viszont tényleg egyéni dolog, a közízlés persze nagyban befolyásolhatja. A celebséget, a sztárságot sokan keverik a "tehetséggel".A tehetség mellé azonban akarat, kitartás, alázat, türelem.. tanulás, szerencse, és még millió dolog kell, hogy utat törjön magának .Az ilyen műsorok gyorsan "felemelnek" valakit, de meg kell nézni hányan vannak még évek múltán is az élvonalban...hát ők többnyire tehetségek.

Törölt tag2018. november 7. 20:36

Törölt hozzászólás.