"Aki azt hiszi, tud írni,..."

Marie_Marel•  2011. június 19. 12:56

"De azért egyvalamit jegyezzünk meg. Az író, miközben a magány elemzőjeként éldegél, tanul. Tanul önmagától és a világtól. És egyre bölcsebb lesz. És egyre kétségesebb lesz önmagával szembe, és egyre jobban nem hiszi el, hogy tud írni. Sőt azt vallja: Soha nem tanulok meg igazán jól írni.
És aki írással foglakozik, de másként gondolja, most hagyja abba ebbéli tevékenységét, ha kérhetem, maga és az olvasók nagy gyönyörűségére.

Aki azt hiszi, tud írni, kérem, nézzen más hobby után.

Javaslom a fejben tájfutást, az is van olyan fárasztó, mint az írás, ám nem zavar senkit sem.
Aki pedig marad mégis az írásnál, kérem, fogadjon meg tőlem egy jó tanácsot. Legyen önmaga, legyen egyéniség, legyen egy kicsit különc, legyen jól elhatárolhatóan más, mint a többi ember. És miután megismerte önmagát, vállalja is azt fel, annak minden nehézségével és gyönyörűségével együtt."
Hortolányi Gábor

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Törölt tag2011. június 19. 16:49

Törölt hozzászólás.

Törölt tag2011. június 19. 16:14

Törölt hozzászólás.

10082011. június 19. 16:09

Ó, de jó és igaz gondolatok!
Megfogadom :)

Üdv, Zsuzsa

Törölt tag2011. június 19. 14:51

Törölt hozzászólás.

Marie_Marel2011. június 19. 14:15

''egyre kétségesebb lesz önmagával szembe, és egyre jobban nem hiszi el, hogy tud írni. Sőt azt vallja: Soha nem tanulok meg igazán jól írni.
És aki írással foglakozik, de másként gondolja, most hagyja abba ebbéli tevékenységét, ha kérhetem, maga és az olvasók nagy gyönyörűségére. ''

Gyerekek, ez az alázatról szól...

Mamamaci402011. június 19. 14:08

köszönöm hogy elhoztad Marie!

njzsike2011. június 19. 13:53

Van sablon, amit minden írásra rá lehet húzni, hogy eldöntse, ez jó, az pedig nem? Sokan vagyunk, sokféle érzéssel, élettapasztalattal, különféle képzettséggel, más-más érdeklődési körrel. Ki dönti hát el, hogy mi a jó írás? Ami nekem az, lehet, hogy bárki másnak érdektelen, továbblapozható. Még hangulattól is függ, hogy milyen vers, vagy mű olvasása esik éppen jól, és mivel az akkor jól esik, jónak érzem. Egyszer azt mondták nekem: az írók kedélybeteg őrültek. Lehet. Az én kedélyállapotom dönt mindig az éppen olvasott műről, megérint-e, mond-e nekem valamit. Hogy más arra rálegyint, ez egy rossz írás, mit változtat azon, hogy nekem éppen ettől lett szebb a napom, ettől a vacak, rossz írástól, amit a műértők lebecsülnek.

Mi hát a jó írás, és mi a rossz?

Most éppen a ''Magyar Himnuszt'' hallgatom, nem kis meghatottság nélkül. A legszebb, legtökéletesebb mű a számomra, ami valaha született.

Twilight2011. június 19. 13:39

Ross, szerintem sokan szeretnének részesülni olyan ''balesetben''!:)

Twilight2011. június 19. 13:38

Marie, nekem is megtetszett!:)
Szeretem a bölcs gondolatokat!

Miklós!
Szerintem mindenki elsősorban a saját megelégedésére és örömére ír/alkot, hiszen ÖNKIFEJEZ.
Ebből fakadóan szerintem nincs olyan vers, hogy ''silány'', max. olyan, ami az alkotón kívül másnak nem tetszik, na és - legfeljebb többet nem olvasol tőle.:-)

Ross2011. június 19. 13:30

A nagy bölcseletekkel az szokott a baj lenni, hogy pontosan annyira igazak, mint az ellentétük és mint a kettőt összekötő szakasz bármely pontja. Senki, aki írogatja a közepesnél gyengébb szövegecskéit, nem mentes attól a balesettől, hogy egyszer csak kipattan a tolla alól valami világhírű - vagy csak egy best-seller.

koszeghymiklos2011. június 19. 13:23

Ez különben arra is jó, hogy aki valóban nem tud írni és erre rájön, elhatározza magában, hogy a jól írást nem is erőlteti akkor, merhogy úgyse megy, és tovább írja a silány szövegeit, mindannyiunk megelégedésére és örömére, ugye?
Szóval én enyhén szólva vitatkoznék a fenti okoskodással szemben.

Marie_Marel2011. június 19. 13:10

Györgyi, nagyon megtetszett nekem. Barangolás közben botlottam bele és olyan jól kifejezi a szövegalkotó ember milyenségét. :-)

fejben tájfutás - nekem is Nyikita!

Nyikita2011. június 19. 13:06

Ez a fejben távfutás.. ez nekem tetszik..
Vagy nehézsúlyú lepke gyűjtés ....
Az biztos.. spec akkor én megkímélnék jó pár pszichológust a depressziótól.. :-) ha feladnám a blogom.. :-) és talán a világválság is megoldódna..
:-)

Twilight2011. június 19. 13:05

''Az író, miközben a magány elemzőjeként éldegél, tanul. Tanul önmagától és a világtól. És egyre bölcsebb lesz. És egyre kétségesebb lesz önmagával szembe, és egyre jobban nem hiszi el, hogy tud írni. Sőt azt vallja: Soha nem tanulok meg igazán jól írni.''

''Legyen önmaga, legyen egyéniség, legyen egy kicsit különc, legyen jól elhatárolhatóan más, mint a többi ember. És miután megismerte önmagát, vállalja is azt fel, annak minden nehézségével és gyönyörűségével együtt.''

Ezzel teljes mértékben egyetértek!!!

Nagyon örülök, hogy ezt feltetted, kedves Marie!:)

Üdv.:
Györgyi
(Twilight)