Gayatri Mantra

Azes•  2009. november 2. 02:05

Gayatri Mantra

A Gayatri Mantra egy egyetemes ima, amit az ember spirituális és fizikai jóléte érdekében ismételhet. A bölcs Viswamitra fedezte fel ezt a Mantrát.

A Gayatri Mantra a mindenben bene rejlő, transzcendentális Istenségnek ("SAVITHA")szól. SAVITHA jelentése: "Az" amiből minden megszületett.

A Gayatri Mantra a Védákban, az emberiség legősibb szent irataiban megtalálható.

 

Ez a legfontosabb Mantra, ha minden mantrát már abbahagytunk is ezt folytassuk! Cserében a Mantra áldásos hatása megvéd minket minden körülmények között.

A Gayatri Mantra értelmezése:

OM   –   A Legfőbb Úr (Para Brahman)
BHUR   –   A fizikai sík (Bhu loka), de a testet felépítő öt elemre (Pancha Bhuta) is utal. A természetet (Prakriti) ez az öt elem alkotja.
BHUVA   –   A középső világ, az Asztrál világ, a 4. dimenzió (Bhuva loka). A Bhuva egyben életerő (Prana Sakthi) is. Azonban a Prajnana jelenléte teszi lehetővé, hogy a Prana Sakthi életet öntsön a testbe. Ez az oka a Védák kinyilatkoztatásának: „Prajnanam Brahma” – Isten (Brahmam) az állandóan jelenlévő, mindent átható tudatosság.
SVAHA   –   A mennyország, az Istenek országa (Swarga loka) Alaktalan világ, a tiszta tudat világa.
TAT   –   Legfelsőbb Lélek (Paramatma),Isten (Brahman) Az Abszolút.
SAVITUR   –   AZ, amiből minden született, a Teremtő.
VARENYAM   –   Tiszteletet, hódolatot érdemlû
BHARGO   –   A ragyogás, a spirituális fényesség, a fény, mely bölcsességgel ruház fel, és lerombolja a tudatlanságot.
DEVASYA   –   Isteni valóság. A ragyogás.
DHIMAHI   –   Meditálunk, elmélkedünk. Az intuíció.
DHI YO   –   Az értelem (Buddhi)
YO   –   Ami
NAH   –   Minket
PRACHODAYAT   –   Megvilágosít, megvilágít. A megvilágosodáshoz vezető út.

Még egy értelmezés Sai Babától: AZON az imádott legfelsőbb isteni valóságspirituális fényességén meditálunk, elmélkedünk, ami a fizikai, mentális és a mennyei szférák létezésénekforrása. Az a Legfőbb Isteni Lény világosítsa meg a mi értelmünket, hogy világossá váljon előttünk a Legfelsőbb Igazság.

 

Gayatrinak három neve van – Gayatri, Savitri és Sarasvati. ők hárman mindenkiben jelen vannak.

Gayatri az érzékek, Savitri az életerő (Prana) ura, s Sarasvati az Igazságot jelképezi. Sarasvati a beszéd (Vaak) Istennője. Ôk hárman jelképezik a gondolat, szó és tett tisztaságát (Trikarana Suddhi).

Gayatri Mantrát három részre lehet osztani. A mantrában az istenimádat mindhárom alkotóeleme – dicsőítés, meditáció és az ima – megtalálható. Az első kilenc szó az Isteni megnyilvánulásokat jelöli.

Aki rendszeresen és hittel énekli a Gayatri Mantrát, azt A Gayatri Mantra megszabadítja a betegségektől – Sava roga nivaarini Gayatri.

A Gayatri Mantra minden bajt elhárít – Sarva duhkha parivaarini Gayatri.

A Gayatri Mantra minden vágyat kielégít – Sarva vaancha phalasri Gayatri.

A Gayatri Mantra fejleszti a harmadik szemes belső látásunkat. Élesíti az értelmet, céltudatosabbá, lelkesebbé válunk, és képesek leszünk a magasabb szintű tudást befogadni.

Nem kell használnunk semmiféle védelmet, mert a Gayatri Mantra használata áthatolhatatlan spirituális páncélt von körénk, amely megvédi a lelkes követőjét, istenivé alakítja, és megadja a legmagasabb szintű spirituális megvilágosodást. Ennek elérése érdekében naponta 108-szor kell elismételnünk megszakítás nélkül. Annyira tisztává tesz, hogy minden bűnünktől megszabadulunk.

A Gayatri Mantrát pirkadatkor, délben, és alkonyatkor kell ismételgetni, mert ekkor a leg előnyösebb, De bárhol, bármikor mantrázhatjuk, vagy énekelhetjük. Fürdés közben énekelve megtisztítja az elménket, értelmünket. Tanácsos énekelni a Gayatri Mantrát étkezés előtt, amikor felébredünk, és amikor aludni térünk.A Gayatri Mantra után háromszor énekeljük el a "Santhi" (béke) szót.

Gayatrinak öt arca van:

1. "Om", vagyis Pranava az  első arc. A Pranava princípium a gazdagság nyolc különböző formáját jelképezi.

2. "Bhur Bhuva Svaha" a második arc.

3. "Tat Savitur Varenyam" a harmadik arc.

4. "Bharho Devasya Dhimahi" a negyedik arc.

5. "DhiYo Yo Nah Prachodayath" az ötödik arc.

A Gayatri Mantrának ez az öt aspektusa mindannyiunkban megtalálható.

 

 

http://www.youtube.com/watch?v=Ygs2YqF2pm4

http://www.youtube.com/watch?v=w8HtbFugrW8

http://www.youtube.com/watch?v=HWtroQAa3gY&list=PL2D4FC5228979D6B4

 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

everybuddha2010. november 16. 21:44

Namaste Deva Premal