ÉS MEGINT A SZÓ

M.Laurens•  2014. március 4. 21:55

M. Laurens

ÉS MEGINT A SZÓ

 

Hogy hol vétettem, már tudom:

örök "Horger Antal úr ".

Lelkemben immár nincsen gyom,

míg Ön, … semmit sem tanul.

Mert új szavak szövik körbe,

sok tartalmatlan semmi:

kár a tudást az ökörbe

agy nélkül beletenni.

Hisz Kísfaludy már nem "menő",

már nem "modern"- mily meglepő-

s a hagyomány is maszlag,

kinek elméje: parlag.

 

Ó, én uram, óvd meg tőlük,

régi rímeknek sorát,

hogy ne élje meg szerzőjük

mint szedik szét ostobák.

Mert a versforma is érték,

mit ránk hagytak eleink.

Bár önmaguk sosem kérték,

óvnunk kell gyökereink.

S ki nem tiszteli e nyelvet,

szokást, s tradíciót elvet,

nem költő, hanem kufár:

csak silány papírhuszár*!

 

(  Pest-Buda 2014. március 2. )

*jelentése itt: aktakukac/könyvelő (népszótár)

 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

M.Laurens2014. március 31. 11:30

@Törölt tag: Limike kedves!
Én alapból és tiszteletből magázódom, , de ha megengeded akkor minden további nélkül tegeződhetünk. Az én felfogásom szerint nem baj, sőt... bizonyos mértékig egészséges is, ha különböző értékrendek egymás mellett állnak egy ilyen gyűjtő oldalon mint a POET. Még az sem istentől elrugaszkodott gondolat, hogy olykor olykor a vélemények ütköznek. Biztosíthatlak, hogy nincs bennem sem szálka sem tüske, (így utólag visszaolvasva talán úgy tűnhet.) csupán próbáltam megvédeni a saját nézőpontomat. Az kétségtelen tégy, hogy az én gondolkodásmódom már huszonéves koromban sem volt korszerűnek mondható, hiába lógtam Presserékkel és később az ORI jóvoltából az egykori Metró koncertjein, mint rendezőségi tag. Dacára a hosszú hajnak és a zsabós ingnek, ma úgy mondanánk, hogy konzervatív voltam, hála háromszéki székely édesanyámnak aki igen szigorú erkölcsű ember volt (isten nyugosztalja). Talán innen is fakad az a kis távolságtartás amit érzel bennem, de hidd el, hogy ez senki ellen sem irányul.
Nincsenek titkolni való tetteim, ezért alapból nyílt és őszinte vagyok, nem titkolom az arcom sem, akárcsak te magad.
Nincs köztünk harag, és úgy érzem egyikünknek sincs miért bocsánatot kérni, hisz szerzőként elmondtad a véleményed, és én
igyekeztem a legjobb tudássom és hitem szerint megvédeni saját nézeteim. Azt hiszem ez mindkettőnk esetében ritka pillanat volt, és előbb-utóbb mindenképp elkerülhetetlen. Örvendek, hogy olvastál, és köszönöm az észrevételeid őszinteségét.

Barátsággal és tisztelettel: Miklós

Törölt tag2014. március 31. 09:34

Törölt hozzászólás.

M.Laurens2014. március 31. 00:56

@Törölt tag: Kedves Ilona.
Ez az írás formáját tekintve Himfy versszakokból áll, mint azt bizonyára ön is észrevette. Ezért a formája erősen kötött. A tartalom a formákról szól, és nem szándékozik attól homlok egyenest más irányba eltávozni. Hogy az ön finom fogalmazását magyarról-magyarra fordítsam, nem tisztem megítélni, hogy mennyire silány ötlettelen, lapos és unalmas mind a szerző, mind pedig ez a vers.
-
A tehetség kérdése vitatható, ebbe nem is mennék bele egy amatőr oldalon, amatőr szerzőként. Ön hivatásos , én nem. A tucatgyártás pedig nem stílusfüggő, mint inkább szerző függő. Pontosabban attól is függ, hogy az adott szerzőt rétegeiben, vagy teljes mélységben ismeri valaki. ( Vagyis ismeri-e a teljes eddigi életművét, ha létezik egyáltalán neki. )
-
Abban egyet kell értenem, hogy manapság egy hivatásos, vagy afelé törekvő szerző, sokszínű kell legyen. Amatőrként próbálkoztam magam is gyermekversekkel, frottázsokkal, fabulákkal, stílusparódiákkal, kabaréjelenetekkel és még számtalan mással. Ettől függetlenül a morális hozzáállásom sohasem változott. Egy amatőr szerző soha nem jelentheti ki magáról, hogy költő, vagy író, de nem is célja (hitem szerint). Véleményem szerint nem tisztességes az igáslovakat a versenylovak mércéjével mérni. Én magam nem is teszem, pedig igáslóként nekem is van véleményem.
-
Hogy számítok e arra, hogy a témát meglovagolva a vers sikeres lehet? Nem! Nem, mivel nem ez volt a cél. Egy antológiákban olykor megjelenő amatőrnek más értékrendjei vannak, mint aki az írásaiból él. A feleségem sem szakácsversenynek nézi a lecsófőzést. Hatvankét évesen pedig, három halálos kórral a hátam mögött nem tervezek híres lenni (ez most nem a sajnáltatás fejezet, hanem egy tény közlése). Magunk közt szólva , ez meglehetősen nevetséges és szánalmas próbálkozás is lenne. Ugyan ilyen nevetséges lenne, ha valaki versenytársat vélne felfedezni bennem, Bennem, aki már rég lefutottam az életem, és leginkább csendesen ücsörgök a fenekemen.
-
Örülök a nyílt véleményének, és eddig sem hittem, hogy morzsányira is értékelhetőnek tartja az írásaimat, hiszen homlok egyenest más világban és más értékrendek mentén élünk. De ettől még az általam eddig megélt világ számomra továbbra is létező valóság, még ha értéktelenebb és is mára. ( vagyunk így még páran)

Tisztelettel: Miklós

M.Laurens2014. március 31. 00:45

@Molnar-Jolan: Kedves Jolán!
Az ominózus mondat így hangzik: "S ki nem tiszteli e nyelvet, szokást, s tradíciót elvet, nem költő, hanem kufár: csak silány papírhuszár!"
Ez a mondat pusztán arra utal, hogy mindannyiunk tudása rétegekből épül fel, és a spanyolviaszt se mi pottyantottuk a világra.
-
A magyar nyelv sajátossága és tradíciója a hanglejtés a népdalaink rímszerkezete, a toldalékmorfémák elhelyezkedése és még számtalan jellegzetesség ami megkülönböztet minket a környező nyelvek sajátosságaitól. Hitem szerint bármely kortárs modern költő is ebből építkezik, akár tudatosan akár tudat alatt. Legtöbbünk József Attilán, Petőfi Sándoron, Arany Jánoson nevelkedett. Ez nem jelenti azt, hogy őket kell másolni, vagy utánozni, de igenis egy magyar hivatásos költőnek, minimum ismerni és elismerni kell a hagyományainkat. Ettől még teremthet saját stílust és saját nyelvezetet. De az már sértő amikor valaki arra büszke a Toldi esetében, hogy Ő ilyen szr...t nem olvas , csak rapp szövegeket, és még azt is csak az angol hanglejtésnek megfelelően.
-
Rövidesen április 11-én itt a költészet napja , ahol a mai magyar költők és nagyjaink együtt szerepelhetnek ismét. A mai költők versei talán értékké válnak majd az utókor számára. De ehhez az is kell, hogy példamutatásként mi is megtartsuk az értékeinket, és ne csak divatos haikukat hagyjunk az utókorra.
Tisztelettel: / Miklós /

Molnar-Jolan2014. március 30. 23:22

'Ó, én uram, óvd meg tőlük,
régi rímeknek sorát,
hogy ne élje meg szerzőjük
mint szedik szét ostobák."

Értem, mit akarsz mondani a hagyományok tiszteletéről, de megbocsáss, a játékosság, és mai hang a költészetben nem feltétlenül "ostobaság" vagy "papírhuszárság".
Ez minden művészeti ágban így van, önmagában még nem jelent erőltetett "modernkedést", ha valaki elrugaszkodik a hagyományos stílustól. Egyszerűen a kor szava, amit érezni "kell", bár nem feltétlen muszáj :)
Nem a régies versforma, vagy tradicionális hangvétel megléte a minőség fokmérője, azért szögezzük le.

Azzal egyet értek, hogy a nyelvet rongálni, divatból torzítani, "piszkítani" megbocsájthatatlan.

Törölt tag2014. március 30. 23:02

Törölt hozzászólás.

M.Laurens2014. március 30. 22:23

@Törölt tag: Az, hogy valaki repülőn utazik, és a huszonegyedik század vívmányait használja, az még nem jelent azt, hogy ezek alapjait ne tiszteljük. Máig áll a Magyar állami Operaház, és máig sokan hallgatják áhítattal Katona József és Erkel Ferenc háromfelvonásos operáját a Bánk Bánt, Egressy Béni remek librettójával.
-
A haladás záloga, nem a múlt tagadása, hanem azok értékeinek megőrzése. A mai magyar költészet elképzelhetetlen lenne a Himnusz, a Toldi, és akár Kisfaludy Himfi strófái nélkül, hiszen a szonett is mint forma máig él, és mégsem mondjuk, hogy valaki Shakespeare, vagy Petrarca szonettjeire hajaz. A versek formái kortalanok, nem határozzák meg a mondanivalót, csak keretet nyújtanak neki.
Ilyen keret a manapság oly divatos Haiku, ami pedig távol-keletre, a hetedik századig nyúlik vissza. Téves az a hit és felfogás, hogy a modernizmus találta ki önmagát. Maga a szabadvers sem modern találmány, gyökerei a Bibliáig és az egyházi költészetig (próféciák, zsoltárok) vezethetők vissza. Ezt maga a szabad vers klasszikusának számító amerikai Walt Whitman állította egy kérdésre válaszolva.
-
Ezért kell megőriznünk nyelvünk egyedi verselési formáit, a magyaros ütemhangsúlyos verselés, az ősi nyolcast, az ősi hatost, a magyar alaxandrint , és mindazon formákat amelyek nyelvünk jellegzetességeit követik. Attól, mert ezek nem korszerűek, még a nyelvkultúránk élő részét képezhetik és képzik. A hagyományőrzés nem támadás a nyelvkultúra fejlődése ellen, hanem olyan alap amelyre minden más nemzet is büszke.
-
Az egyéniség mindig a sorok közt van, hiszen egy tájleíró költemény is őrzi a szerző kézjegyeit. Az már más kérdés, hogy ki mit tart egyedinek; mert annak megítélése a megítélőjének személyiségéből életútjából, felfogásából és/vagy hitéből is is fakadhat.

M.Laurens2014. március 30. 21:41

@WNOR: Köszönöm szépen kedves Norbert !

M.Laurens2014. március 30. 21:40

@anci-ani: Köszönet az olvasásért.

Törölt tag2014. március 30. 12:32

Törölt hozzászólás.

WNOR2014. március 30. 12:09

Tetszik, nagyon jó, és igaz!

anci-ani2014. március 5. 20:30

Remek!!!
"Mert a versforma is érték,
mit ránk hagytak eleink.
Bár önmaguk sosem kérték,
óvnunk kell gyökereink."
Így van!!!

M.Laurens2014. március 5. 16:58

@Clare: @Mygan: @Sea: @Ernest: @BakosErika: @tengerszem: @petruchio: @rozsika53: @Callypso:
KÖSZÖNÖM SZÉPEN MINDŐTÖKNEK AZ OLVASÁST ÉS A HOZZÁSZÓLÁST !!
/ Miklós /

Callypso2014. március 5. 16:55

Nagyon jó!
Grat!

rozsika532014. március 5. 15:47

Remek vers egy csodálatos írótól. Gratulálok szeretettel Miklóskám.

petruchio2014. március 5. 08:11

tökéletesen igazad van....csatlakozom hozzád.....

Sok silány papírhuszár,
a semmin lovagol,
míg mi az égben járunk,
ő a sárban gyalogol.

tengerszem2014. március 5. 07:45

"Lelkemben immár nincsen gyom,
míg Ön, … semmit sem tanul."

Nagyon tetszik! Gratulálok!
Gabi

BakosErika2014. március 5. 06:04

Drága Lélektársam, igazat szóltál!
Nagyszerű soraid szeretettel olvastam.
Erika

Ernest2014. március 5. 03:31

Nagyszerű vers kedves Miklós, kiválóan megírtad, gratulálok!
Szívemből szóltál! :)

Törölt tag2014. március 5. 00:44

Törölt hozzászólás.

Mygan2014. március 4. 22:52

:)

Törölt tag2014. március 4. 22:38

Törölt hozzászólás.

M.Laurens2014. március 4. 22:30

@baramara: Köszönöm Mara! :)

baramara2014. március 4. 22:17

"Bár önmaguk sosem kérték,
óvnunk kell gyökereink."

Így igaz! :)

M.Laurens2014. március 4. 22:11

@1968: Köszönet az olvasásért! :)

Törölt tag2014. március 4. 22:07

Törölt hozzászólás.