Beke József : Ismétlődő elemek...

M.Laurens•  2012. október 20. 17:18

   Beke József (irodalomtörténész)

 Ismétlődő elemek Radnóti költői nyelvében :

 http://www.forrasfolyoirat.hu/0905/beke.pdf

 A teljes anyag a linken elérhető

 Részlet:

 "A ritmus voltaképpen ismétlődés, s ha szűken az irodalomra vonatkoztatjuk, akkor szavak vagy kisebb-nagyobb nyelvi egységek vissza-visszatérő ismétlődése. Az  ősi költészetben mindenütt megtalálható ennek valamilyen formája, az Énekek énekében ugyanúgy, mint Homérosznál vagy a mi rokon népeink ősi énekeiben, sőt népdalainkban is. A képlet egyszerű: ha ugyanazt még egyszer mondom, bizonyosan ugyanaz lesz a ritmusa, sőt minden egysége hangzásban is „rímel” az előzővel. Tehát az ismétlés, ez a költői eszköz – mint a többi, bonyolultabb, legművészibbnek mondott költői eszköz is – ősi gyökerekre vezethető vissza.Formái igen változatosak lehetnek: az ismétlődő szövegrész mennyisége az egyetlen szótól a teljes sorig, sőt többsoros részig is terjedhet, elhelyezkedése szerint lehet közvetlen egymás után vagy távolabbról visszatérő, maga az ismétlődés történhet változatlanul is vagy éppen valamilyen variációban. Mindez önmagában egyáltalán nem érinti a minőséget, az mindig a mű egészében tekintve értékelődhet üres szószaporításnak, formai játéknak vagy éppen kitűnő művészi eszköznek, a műalkotás szerves elemének."

  http://www.forrasfolyoirat.hu/0905/beke.pdf

A teljes anyag a linken elérhető

 II. részlet:

 " Radnóti nem fél a szóismétlés egyhangúságától (láttuk, Juhász Gyula sem), többre becsüli az azonosság ritmusteremtő erejét, gondolatot-hangulatot erősítő hatását. Figyeljük meg, hogyan teremti meg ezzel az igazán egyszerű eszközzel, a hatszor elhangzó alszik szó tagoló hatásával a teljes (vagy látszólagos?) nyugalom légkörét az Éjszaka című versben:

-

Alszik a szív és alszik a szívben az aggodalom,

alszik a pókháló közelében a légy a falon;

csönd van a házban, az éber egér se kapargál,

alszik a kert, a faág, a fatörzsben a harkály

kasban a méh, rózsában a rózsabogár,

alszik a pergő búzaszemekben a nyár,

alszik a holdban a láng, hideg érem az égen;

fölkel az ősz és lopni lopakszik az éjben.

-

Nyolc sorban hat azonos szó, hatszoros szóismétlés – lehetne stilisztikai kudarc is. De nem az, mert ahogyan hozzáértő kézben minden eszköz hangszerré válhat, úgy a költő is képes értéket formálni a látszólagos egyhangúságból. Persze nem önmagában a hat azonos szó bátor alkalmazása emeli e verset költői magaslatra, hanem sok egyéb tudatos művészi eszköz is.."

 http://www.forrasfolyoirat.hu/0905/beke.pdf

A teljes anyag a linken elérhető

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!