M.Elisa blogja

M.Elisa•  2021. december 5. 22:52

Lefényképeztem a Télapót

Egyszer, utazás közben le akartam fényképezni a fénylő holdat, de helyette ez jelent meg a képen: piros sapka, szarvas agancs, szánkótalp.

Korlátlan képfeltöltés, képtárolás, képmegosztás - www.kepfeltoltes.eu


Kicsit rajzoltam rajta, hogy jobban lássátok:


Korlátlan képfeltöltés, képtárolás, képmegosztás - www.kepfeltoltes.eu

M.Elisa•  2021. október 15. 15:39

Pegazus

Fárasztóbb volt mint egy gyárlátogatás, havonta elkutyagolni a tulajhoz, hogy kifizessük az albérletet. Pénzünk nem volt vonaljegyre. Éppen szünidő lehetett, lovasparádés ünnep, zsongott a liget, illatoztak a fagylaltozók. Hirtelen egy ló vágtatott el mellettünk. Futottak utána, hogy elkapják, de hiába. Mire a Dózsa György úthoz értünk, már az úttesten feküdt, s körülötte megállt a forgalom.

M.Elisa•  2021. augusztus 29. 22:53

Aprópénz

Nyolcéves koromban, mikor felköltöztünk a nagyvárosba, beírattak balett órára. Villamossal kellett menni, tehát kaptam pénzt jegyre. Egyik alkalommal, óra után, észrevettem, hogy hiányzik a szép, narancsszínű pénztárcám. Valaki ellopta. Most mit csináljak? Hogy menjek haza? Elballagtam a megállóig, és csak álltam a sötétben, és sírtam. Odajött egy öreg bácsi, megkérdezte, miért sírok. Elmondtam, hogy mi történt, mire a bácsi adott nekem pénzt, villamosjegyre. De a visszajáró aprópénzt nem tudtam odaadni neki, mert addigra eltűnt. 

Ültem a villamoson, aggodalommal a szívemben. Mit csináljak a pénzzel, ami nem az enyém? Nem vihetem haza. Inkább otthagytam a villamos ablakában.

M.Elisa•  2021. július 7. 14:55

Adalék a Fényes cipők című írásomhoz

Sok évvel ezelőtt a Szolidaritás nevű cipőgyár kitűnő lehetőséget biztosított, nők, főként fiatal anyák számára, hogy hazavihették a munkát, varrnivaló cipőfelsőrészeket, ragasztanivaló talpbetéteket, s míg otthon dolgoztak, megfőzhették az ebédet, kikérdezhették a leckét, bevásárolhattak... A munkába az apuka és a gyerekek is besegítettek, volt, hogy a szomszéd gyerekek is lelkesen kalapálták a talpbetéteket, hogy minél hamarabb készen legyen, és mehessenek játszani. Az apuka aztán este aludni tért, hiszen ő másnap dolgozik. Az anyuka meg folytatta, sokszor éjfélig. Mert másnap neki is be kellett menni a kész darabokkal és cipelhette haza az újakat. A ragasztó sokszor nyers volt és rossz minőségű, a talpbetéteket ki kellett rakni az előszobába, hogy megszáradjanak, s a ház megtelt a vegyszer szagával, gőzével. A kemény cipőfelsőrész varrásához ujjvédőt használtak, mert tönkretette az ember kezét. És a munka sok volt, egyre több, előfordult, hogy még karácsony este is bocskort varrt a család. Csak a jószívű állam bácsi gondoskodott a pihenésről, és időnként kikapcsolta az áramot, ilyenkor jókedvűen ültek a sötétben, barkóbáztak, és napraforgómagot ettek.

M.Elisa•  2021. június 22. 22:22

A hetedik csibe

Hat már az anyja körül tipeg és csipeget. A kisebbek sokszor leülnek, fejecskéjüket lehajtják a földre, és alszanak. A hetedik még a bölcsőben mocorog, félig már kitörte a héjat, de lassan, nagyon lassan éledezik. Órák telnek el. Délután, mire kimegyünk, már ott ül a fészek szélén, pihésen, erőt gyűjtve, hogy kimásszon, és odamenjen az anyjához. Az út azonban nagyon hosszú, ahhoz is sok erő kell, hogy kijusson a fészekből. Végre sikerül, eltipeg az egyik csibéig, szembenéznek egymással. Aztán odabújik hozzá, melegedni és aludni. Majd újra elindul, s a percek vele araszolnak az órán. A kotló és a többi csibe egy fapadozaton állnak, csipegetik a darát. Oda föl kellene mászni. Eljut a csibe a tábla széléig, de túl magas neki, előbb alszik egy kicsit, erőt gyűjt. Valahányszor meghallja az anyja hangját, fölkapja a fejét és csipog, sírdogál. De nem segít neki senki. Apró, pillekönnnyű szárnyacskáját ráteszi a tábla szélére és így próbálja fölhúzni magát. Mintha keze lenne a szárnya...