Knoska blogja

Knoska•  2020. június 19. 20:59

Egy vers ami a szűrőn nem ment át

Gondolkoztam egy darabig rajta és a döntésem eredménye most itt olvasható lesz. Egy vers ami a moderátor szűrőn nem ment át. Ez az egy vers jutott erre a sorsra. Nem az a szabályok megkerülése a célom, de ha már a blog az én felelősségem akkor legyen olvasható a 'vers'.

Megsebzett madár

Húsz méteres bombatölcsér
lövészárkán, kinyitja föld száját,
véres galamb szárnyát tépi,
gyermek kezek is megtanultak,
ölni a kamaszkor hátán, részeg
kábulatban evezve, nincs idő
sajnálatra, arra nem adtak töltényt,
hisz ők is tudják, őrzött börtön a
szabadulás, évek tömör lövései,
a tábort énekszó fel nem veri,
agyvizes lábnyomokban túlélők
csontjai kattognak, valahol,
valamikor, golyózáporban áznak.
....
Akár a döglött kutyák...
lelkünk fölött arctalan
ellenség úrvacsorát ül.

Knoska•  2020. május 22. 23:59

a gázlámpák álmairól -ról és a szép új világról

gázlámpa:


Egy szintem értem (vagy talán mégsem ?) a vers fogadtatását itt az oldalon. Azt a mondhatni minimális olvasottságot amit ez a vers és egy két másik írásom itt elért. Meglehet, hogy a blogbeli kirohanásaim is az okok között szerepelnek. De ebben az esetben örülök. Az amatőr versírás, mint már utaltam rá nem egyenlő a butasággal. Az a sok semmiség ami árad engem elkeserít. Miért ? Mert a tudatlanság villog benne. Az az iszonyatos butaság. Írjunk valami nagyon szépet, mert szép és olyan jó. Neeeeeeeee. De tényleg. OLVAS EGYÁLTALÁN ITT A TÖBBSÉG SZÉPIRODALMAT, VERSET ? Kétségeim vannak efelől.

Legalább Ady-tól lopnátok szavakat vagy Kosztolányitól és a többi nyugatostól. De abban is kételkedem, hogy a nyugat nektek nem szimplán csak egy égtáj -e . 


Maga a vers értelmezése még nekem is egy kissebb rejtély, de így kerek az egész. Mivel nem óhajtom magam analizálni.

  



szép  új viág:


Barber nevét  Radnóti és Huxley mellet említettem. Ugye ? Huxley írta a Szép új világot, amit  a második világháború borzalmaival próbáltam egybevonni. Itt jött be a képbe Radnóti. Igen örültem mikor jelezték a versnél, hogy észlelték ezt az utalást. Barber az Adagio for Strings c. csodálatos tételt írta ami a háttérzene lett volna a vershez,  szomorúsága, tisztasága és szépsége miatt.

Knoska•  2020. május 16. 11:21

Zaklatott képsorok

Az egyik:

Tudod, milyen az a szürke szín mely átfut a szemünkön mikor az utca megszokott képeit látjuk ? Haragos és véres. Csíkok húzodnak szép lassan köré akár egy átkozott képkeret. Mert még te sem ismernéd be, hogy mennyire dühít ez a változatlan posvány amiben nap, mint nap fuldokolsz. Tudom, szürkét mondtam és az is a fekete ígéretét, súlyát húzza maga után, mint egy halálig hajtott igavonó barom. Olyan szép. Olyan jó. Olyannyira olyan. Hitünk az égig ér, bár sírunk is ilyen lenne...

A mesélő most néma. Szóval egy kicsit megszakadunk. Alszunk egyet. Puhára tört vánkoson. Megpróbálunk mindent elfelejteni. Hinni, bízni. Egy bénának is mondhatnánk, hogy fuss, rohanj. Keserédes bosszúnk a saját arcunkba tolat.

De ez a fabula a mi tollunk útján fakad. Tévedéseink a hátsó kijáraton menekülve itthagynak minket. Mi, mi maradunk. Többes számban beszélve az én magányosságáról mert fáj, fáj az a kés, az szó. De olyan vígasztaló, hogy halálunkat álmodjuk és mégis élünk.

"Csupasz vagyok, olyan emberi, illatok, vágyak
minden csontom eltörik."


A másik :

Egy régi kastély szobrai közt porosodunk szonettek, versek és novellák égő lázát hordozva szemünkben. Az egészben csak annyi a megnyugtató, hogy valamilyen tudalatti oknál fogva, amit az orvosunk is elemezhet persze idővel, egy Alekszandr Blok kötettel együtt a kezünkben szédültünk a formára nyírt sövények közt az éjeli fű harmatát belélegezve. A lélekelemző oltó kése lesben áll. Kicsit gonosz ő. Itt levág, ott vár míg nő majd valami. Kissé kusza az esze járása, de én se, azaz mi se vagyunk józanok. Hogy is lehetne ilyen görbén írni egyenes sorokat párhuzamosan a végtelen véges céljaival.

"foghíjas illúziók tengerén vért szül az
álom, a délibáb magába néz"

Knoska•  2020. május 16. 11:19

A versekről -  a második csokor

1.
Őrület:
Az egyik kedvenc témám ami így vagy de megjelenik mindig és idővel, mint itt teret nyer. Ezt a verset nem kell túlzottan értelmezni.

2.
Memento mori :
Emlékezz a halálra és arra milyen pusztítást hagyhatsz magad után. Ez egy kollektív, azaz közös bűn elkövetését vázolja föl.

Egy rész szorul a versnek értelmezésre és ez a "Kiirtunk mindenkit, mikor a cseresznyefák virágoznak Japánban a tél
havában." lenne.

Egy elképzelt valóságban az atomfegyverek irdatlan pusztításának nyomán a felszálló por és mocsok eltakarja a napot, a föld ezáltal egyre hidegebb lesz. Szépen lassan kíhűl(het).
Japán, Hirosima és Nagaszaki városára dobott atombomba támadását dolgozza fel. Innen jött a "tél hava" gondolata. Ezt összevontam a cseresznye fák virágzásának ünnepével amit Japánban régóta megtartanak.

3.
Úgy, ahogy vagyunk :

Egy keserédes szerelmes vers. több benne a kétségbeesés, mint a vágy. Ha már vége ne csak nekem fájjon.
Neked is.

4.
Utolsó percek az égő szörny alatt :

Az egyik korábbi bejegyzésemben már említettem, hogy nagy adag vázlat áll rendelkezésemre a rám támadó ihlet, vagy épp firkálási vágy segítségére.
Ez a szösszenet többet közt ezek kisebb darabokban történő felhasználásával készült. Persze az az emberi érzés, mikor megpróbáljuk újra teremteni magunkat ott van benne igen erősen. (Az a nagyon emberi késztetés a teremtés bármilyen formájára) A célom ezzel így elértem.

Ha nem esett le, hogy az égő szörny az a nap fönt az égen akkor sajnállak. NAGYON.

5.
Már nem kérdezem :

Egy kapcsolat vége és annak hézagos rövid történet. Hogy miért nem kérdem már, hogy miért is romlott el ?  Mert felesleges. Mindig csak kitérő válaszokat kapunk a másik hibáztatása mellett.

Fakó lepel alatt alszik a remény :

Értelmezheted, ahogy jól esik, Pusztán egy érzés, amit körüljártam és mire teste öltött a vers,már jobb volt.
Kiírtam magamból ismét valamit. Alkotni, egy darabot kiszaggatva jó érzés. De ez után mindig jön egy kis üresség, mintha mindent elmondtam volna.

6.
Az öntudat halála:

Egy újabb  vers a bolondok házából. Ezúttal az áldozat jóval erősebb képet ad arról ami körülötte és benne van.

7.
Tenger :
Egy szimpla vers a tengerhez. Nem sikerült túl jól. Ezért nem is értem miért adtam közre,

8.
Az utolsó ördögi giccs:

Na igen. Ez az írás aminek már az indulása is érdekes volt.
"A szív szenved, a lélek marad a semmi közepén"
Ennyi volt meg friss kútfőből. A többi merész ötletek és két régi rosszul sikerült vers kiragadott darabjaival duzzadt. Egy idő után erősen éreztem, hogy a giccs határát súrolom ezért a lehető leghamarabb akartam a végére érni. Innen jött a cím ötlete is.

Knoska•  2020. május 8. 22:45

A versekről

Az első blogbejegyzés eredetileg az első vers megértéséhez járult volna hozzá. Máshogy lett. De most a kritizáláson túl megyek és a lehető legnehezebb dolgot próbálom olvashatóvá tenni. Mégis miért íródott ez vagy az a vers úgy, ahogy.

1.


Az  álmok és az eszmélet földjének határán:


Kezdésnek a már ismert első két versszak megvolt a versből. A koncepció egy laza fonalra felfűzött történet lett volna.

Howard Phillips Lovecraft hatása nálam megkerülhetetlen. Főleg itt ebben a versben, mivel két versszak is az ő mestermunkáinak köszönhető. Hatalmas író volt, géniusz. Plusz a a saját álmaim homályos maradékai is megjelentek benne. 


Rothadó kérge alatt  /félnovella/ az egyik blogbejegyzés szintén az ő írásai után született 15 éve.


2.



"Peremvidék" :


Tagadhatatlan, hogy egy évekig elhúzúdó lelki állapot olvasata az egész vers. Önpusztítás, mélység és magasság. Egy naplóbejegyzés is lehetne. Egy kórkép egy korszakomról. De a verseimet olvasva észreveheted, hogy ez nem múlt el nyomtalanul. 

Előtte se írtam szívmelengető darabokat. Ezután a Keserű méz Polanski módra mindig feltört.



3.


Invokáció :


Egy kimondhatatlan kívánság ott tombolt bennem mélyen. A felszínre pedig csak egy sóhajtás jutott el abból a vágyakozásból.

Ezért maga a vers is egy idézés, ahogy a vers címe is mondja "könyörgés" a mélyben nyugvó lelkemhez.


4.


Letargia :


Egy érzést, lelkiállapotot nehéz leírni. A legegyszerűbb megoldásnak azt tartottam , hogy ha körül írom, ha hasonlatok helyett képeket írok le ezekkel érzékeltetve egy állapotot.



5. sorok


Elmúlás :


Na itt volt az a pillanat amikor néhányan lefagyhattak azok közül akik eddig olvasták az írásaimat. Ha a vers istemkáromló/sátánista lett volna akkor a moderátor át sem engedi a szűrűn. De ennek ellenére kelthetett a templomot sose látogató kirakat-isten-hívő-ben némi aggodalmat. Furcsa. De azt figyelni kellett volna, hogy bár Mózest vakként említem ott a jelzőfény amit már nem én említek magyar versben először. Persze ha az uratok mellett az angyalaitokat is bírálom már sértődés van. 


Teszem a kereszténység kritizálását  úgy, hogy Édesanyám kérésére a keresztelőm utám 15 évesen, mint evangélikus konfirmáltam. De ha ez nekem sokat nem jelent arról én tehetek. Ha az írásom mélyen megsért akkor te vagy az igazán vak ember és nem Mózes a versemben. Mert a sorokban nem a gonoszság lapul, HANEM EGY MÁSIK VÉLEMÉNY.