Hamvasan...

Kicsikinga•  2018. augusztus 26. 18:18


Talán még egy kevéske cukor...
Beletéve...

Lehet, hogy még egy kevéske...
Benne van...

Netán egy csipet só...
Nincs benne...

A számat már egy tökéletesre festett gésa is megirigyelhetné, azzal a különbséggel, hogy az övé pirosan, az enyém lilán csücsörít...

Ami még fölöttébb fontos, hogy az ő ajkai valószínűleg képesek elválni egymástól, vagyis meg tud szólalni...


Az enyémek, makacsul ragaszkodnak, mondhatnám úgy is, hogy ragadnak egymáshoz...

Talán még sem kellett volna azt a második adag kevéske cukrot hozzátenni...

Könyörgöm,  mondja meg valaki ( az árus nem tudta ) hogy
           miből főztem én négy órán keresztül szilvalekvárt?!                 



Mindezt 2018. augusztus 26-án, Vasárnap ragasztottam ide.

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Kicsikinga2018. szeptember 3. 12:30

Itt vagyok, kétségek között, de majd beszámolok, hogy mi is lett az eredmény!

Kicsikinga2018. szeptember 1. 18:50

Megfőztem a besztercei szilvát, ma, majdnem 6 órán keresztül, cukor-, és tartósítószer nélkül, és képzeljétek el, hogy olyan sűrű lett, hogy amikor az üvegekbe töltöttem, mit töltöttem, gyömöszöltem azon a nagyon praktikus tölcséren keresztül, és akkor láttam, hogy az üveg bepárásodott, és a darabos lekvárban levegő buborékokat láttam. Hiába ráztam az üveget, kicsit ütögettem is a tenyeremmel az alját, sajnos ott maradtak, és én abba belepusztulok, ha valami bajuk lesz, ugyanis életem első igazi KOCSIKENŐCSÉT főztem meg, és nem tagadom, egy kicsit elfáradtam.
Már tudom, hogy következő héten, megint előveszem a rekvizitumokat, amiket gondosan, sterilen elcsomagolok, és kezdem az egészet elölről!

"Én nem hiszem, hogy normális vagyok"...

Nem vagyok az, de tudjátok, annyira szerettem volna az én drága kisfiamnak főzni azt a lekvárt, amit egyszer "kihallottam", hogy szereti!

Amúgy soha, nem szokott semmit sem kérni, Neki minden finom, és hálás érte.

Nem tudom, hogy holnap még lesz erőm fölemelni a karjaimat!

Legyen szép hétvégétek, és finom szilvalekvárotok, Kedves Kis Társaim!

Kicsikinga2018. augusztus 29. 09:47

Képzeljétek el, hogy kaptam besztercei szilvát, tehát nem csapott be az árus!
Micsoda öröm!
Nem egyedül jöttek, mert rögtön láttam egy kukacot is, amit még soha szilvában nem. Meggyben igen.
Most egy pár napig nem tudok úgy jönni, ahogy szoktam, mert szeretném megfőzni az igazi szilvalekvárt.
Sterilizálom a lakást, a konyhát, és közben az interneten látott videókban olyasmit látok, hogy a néni leteszi a konyhaasztalra az üvegeket, egy kicsit elmosva, és a tetőket szép sorban megfogdossa, amik már rozsdásak, azokat is az üvegre teszi, és, amikor töltögeti a csodálatos, igazi kocsikenőcsszerű lekvárt, időnként lenyalogatja az ujjait, és azután az üveg száját is megtörli velük, szóval, én ezt nem értem, de majd, ha annyi gyakorlatom lesz ebben, mint Neki, akkor talán nem izgulok majd oly nagyon, mint most! Ja, és évekig eláll a lekvárja!

Kicsikinga2018. augusztus 28. 19:34

@stapi:
Az interneten is láttam, hogy többnyire férfiak keverték, nagy bográcsokban, és mindenféle praktikus szerkezetekkel!
Egyébként, én is szilvából szerettem volna főzni, cukor nélkül.
Nem adom föl egyhamar!

Kicsikinga2018. augusztus 28. 19:33

@bakonyiili:
Drága Ilike, nagyon egyetértek Veled!
Ez nem olyan szilva, mint , amire emlékszem!
Sütéshez talán jó lesz, és holnap reggel korán megyek a beígért beszterceiért. Remélem, nem csaptak be!

stapi2018. augusztus 28. 18:12

Kedves Kingácska! Én vagy két évtizedig nagy tételben főztem, gépesítettem a keverést, de én szilvából főztem, cukor nélkül... :))) Lekvár ízű lett. :)

bakonyiili2018. augusztus 28. 13:10

Már a szilva sem az igazi! Régen egész nap főztük katlanban, de biz' cukor nem kellett bele! /Azért jó lesz ez télen!/
Szeretettel: Ili

Kicsikinga2018. augusztus 28. 12:26

@okeanus:
Dolce-nak dolce, csak szilvának, nem szilva!

okeanus2018. augusztus 28. 12:05

dolce vita)))))

Kicsikinga2018. augusztus 28. 10:04

@Törölt tag:

Örülök, hogy eljöttél, és értőn szóltál hozzám!
Remélem, jól vagy, és még sok szép verset írsz, amiket olvasok Nálad, a blogodban!

Kicsikinga2018. augusztus 28. 10:02

@csillogo:
Igen Marikám, már izgulok, hogy ne csalódjak, mint annyiszor már, hogy megígérték, és nem volt. Ez itt nálunk nem egy rendezett, nem olyan igazi piac, sem vásárcsarnok, az árusok viszonteladók, és nyomokban lelhető néha föl egy-egy őstermelő. Köszönöm a jókívánságodat! Szeretettel puszillak én is Téged!

Törölt tag2018. augusztus 28. 08:00

Törölt hozzászólás.

csillogo2018. augusztus 28. 07:46

még most jön a "piacra" a szatmári szilva... reméljük attól szólásra nyílik majd az ajkad és játszva könnyedén az üvegekbe fogod csempészni...
ölellek Kingám!

Kicsikinga2018. augusztus 27. 18:17

@kevelin:
Igazad van, mert én is azt látom, hogy olyan óriásméretűek, ami nem megszokott a szilvák esetében!
Íztelenek!
Így jártam én is, de most megtanultam, hogy mire figyeljek!
Köszönöm a segítő hozzámszólásodat!
Bizony, jó, ha van!
Sikeres befőzést, és finom szilvaízt kívánok Neked is!

Kicsikinga2018. augusztus 27. 18:14

@montor:
Nagyon szépen köszönöm a linket, drága Eszter, és azt a megnyugtató "ösztönzést", ami a sütőben való készítést illeti.
A probléma az, hogy garzon-tűzhelyem van, ami kicsi sütővel rendelkezik, ezért nem férne bele egy viszonylag elfogadható mennyiség.
Szerdára ígérték, hogy lesz besztercei szilva, és akkor azt szeretném megfőzni,cukor nélkül, mivel úgy az igazi!
Igen, a lábosban főzés, az nagyon sok erőt igényel, és odafigyelést, valamint óvatosságot is!
Régen voltak rézlábosok, fazekak, nekem nincs, én zománcozott fazékban főzöm, és közben szép zenét hallgatok, mint például Grieg muzsikáját, ami a nagy melegben még a friss hűs levegő illúzióját is keltette.
Szeretettel,hálával köszönöm a segítő szavaidat, tanácsaidat!

kevelin2018. augusztus 27. 15:26

Kingácska! Az èn szilvalekvárom azèrt nem tökèletes mert a szilvát nem lekvárnak való.Hatalmas vizes szilvák De legközelebb kifogok rajtuk összevágom őket.Most is megyek csinálni. Ázèrt jó ha van

montor2018. augusztus 27. 10:13

Aki kipróbálná a sütést, biztatom, hogy bátran, de a turmixolással csak óvatosan, mert az igazinak az is a lényege, hogy rusztikus, darabos.
Ölellek Kingácska és mindnyájatokat!
Eszter

montor2018. augusztus 27. 10:07

A szilvalekvárt imádom, de félek, hogy mindent összefröcsköl, hiába a kevergetés, sűrű szita a lábos tetejére. Így nem főzöm, hanem sütöm, fröcskölés nélkül a sütőben. Kb 120°C-on Nem merem éjszaka felügyelet nélkül hagyni, így nappal készítettem, nagyon finom lett, ízre, sűrűségre az igazi, üstben főzött lekvárra emlékeztetett. Receptet a netről vettem, cukor nélkül készült, ehhez valóban érett gyümölcs kell. https://balkonada.hu/isteni-szilvalekvar-sutoben-keszitve/ - Idén nem készítek, mert nagyon kevés szilva termett és van még tavalyról. Én azért akartam végre valami jó sűrű lekvárt főzni, mert a lábosban főzést mindig feladtam, mikor már rajtam is megjelentek a szilvalekvár pöttyök, mint valami kiütés.

Kicsikinga2018. augusztus 27. 06:36

@kevelin:
Megkérdezhetem, hogy hogy főzöd?
Nem a tökéletességre törekszem, csak valami finomra, amivel örömöt szerezhetnék a gyermekemnek.
Köszönöm szépen!

kevelin2018. augusztus 27. 06:19

Èn is fözőm de az enyém soha nem tökèletes.Ès mègis minden elfogy. Jó befőzèst neked!

Kicsikinga2018. augusztus 27. 06:01

@skary: @merleg66: @Doli-Erzsi: @Eleonora: @anci-ani: @Törölt tag: @Ametist:

Kedveskéim, Ti olyan aranyosak vagytok, hogy az csuda!
A helyzet az, hogy besztercei szilvát kerestem, és egy helyen találtam is, ami ízében még hasonlított a gyermekkoromban evettekkel, bár nem szerettem, még a szilvás gombócot sem, meg a barátfülét sem. Most viszont elhatároztam, hogy teszek egy próbát.
Első nekiinduláskor sikerült másfél üvegnyit eltenni besztercei szilvából, annak volt némi szilva íze, de a második, a nagy adagnyi, aminek a nevét az árus sem tudta, és sokan mindenféle fantázianeveket találnak hozzá, amit éppen hallanak valahol, nos ebből vettem majdnem 4 kilót, és főztem, főztem, főztem.
Sajnos kevertem is, és kevertem, és kevertem, amit olvastam, hogy nem lett volna szabad, de nem mertem ecetet sem használni, mert soha nem láttam, nem hallottam,csak az interneten olvastam.
A másik dolog az, hogy nem is szoktam cukrot használni, ezért éppen hogy, apró kis adagonként tettem hozzá, hogy egyszer én is olyan "igaziszerűen" csináljam.
Igazi a gyümölcs kellene, hogy legyen, de én már idejét sem tudom, mikor éreztem finom kajszi ízt, vagy most szilvaízt!
Mindenesetre, most a héten ígértek beszterceit ( hiszékeny vagyok!), és azt még megpróbálom, hiszen gyakorlat szükséges mindenhez.
A szilvalekvár főzését illetően sajnos nincs, és már oly régen nem tudom megkérdezni, sem a Szüleimet, sem a Nagymamámat!
Nekik korán el kellett menniük...

Nagyon szépen köszönöm a jó tanácsokat, a lelketek egy darabkáját, amivel megsimogattátok az enyémet!

Ametist2018. augusztus 26. 22:57

Jó étvágyat hozzá :)

Törölt tag2018. augusztus 26. 22:50

Törölt hozzászólás.

anci-ani2018. augusztus 26. 22:35

Én barackból főzök minden évben, az unokák szeretik,
de néha a magam részére pár üveggel szilvából is készítek, -
a szilvalekvárhoz minimális cukor szükséges, mert magában is édes... :)))
Puszillak! :)

Eleonora2018. augusztus 26. 20:40

Ha láttad a lábos alját, legalább két másodpercig, keverés közben, akkor az jó szilvalekvár! Izzasztó munka, Ölellek!

Doli-Erzsi2018. augusztus 26. 20:19

4 üveggel sikerült befőznöm.
Ölellek.

merleg662018. augusztus 26. 19:53

...mi már sok-sok éve nem főzünk szilvából lekvárt... minden mást igen!

skary2018. augusztus 26. 19:48

baRACKBÚ :)