H.Kohut Katalin: Vadhajtás

Katkat•  2017. november 20. 18:15

 


A bűn a világra jött, melyek közül a leghitványabb a gyilkosság. Ezt elméletben csak vérrel lehet lemosni. A jellemben megmutatkozik már kisgyermek korban mindenféle hajlam, mely később vérontás elkövetésébe torkolhat. Ilyen állandóan kínzó érzettel járó rossz tulajdonság az irigység, mely Káint is motiválta tette elkövetésekor. (1 Móz 1-11).


Az irigység akkor kezdte marni a földművelő Káin lelkét, amikor öccse, Ábel, mint juhok jámbor pásztora áldozatára kedvesebben tekintett az Isten. A bűn felismerése, a lelkiismeret-furdalás, amikor az ember valamit nem helyesen mond, vagy rosszat cselekszik, csak a tiszta lényeknél található.


Ábel makulátlanul, hiba nélkül állott Istene előtt, ennek ellenére szülei, mint gonosz és jó tudói bűnei miatt önvizsgálatában arra a következtetésre jutott, hogy igen, ő bűnös, hiszen bűnből született. A tiltott gyümölcs megkóstolása az élet fájáról az őskígyó javaslata szerint a halálba taszította az első teremtett embereket. A Sátán képviseli létezése óta a Földön a gonoszt, s ennek következményét, a halált. Felmerül az a kérdés is, vajon igazságos volt-é Istentől, hogy az élet fáját Édenbe helyezte, hiszen bármikor megkóstolhatták népei, különösen azért, mert erre fel is hívta a figyelmüket, s annak ellenére, hogy nem ismerték a rosszat, a kíváncsiság bármikor megtehette volna a hatását, bár lehet, nem ilyen következményekkel. Talán már régen feledve van az, hogy milyen az ember, aki most összezavarodva állana sodródva az árral, érthetetlenül hallgatva a gerinctelenek jellemtelenségeit. A gerinc a jellemet, míg a pillantás a tiszta szívet tükrözi. A lélek abban az esetben nyilvánul meg teljes szépségében, Isten egykori törvényében, amikor megtisztul minden bocsánatos bűntől is. Az irigység nem véletlenül került a hét főbűn közé, hiszen ez a lúgos érzet Káint is arra ösztönözte, hogy kiontsa a vérét testvéröccsének. Így nem lehet kedvesnek látszani a teremtő előtt, ilyen súlyos és állandóan a másikat vádoló gyarlóságokkal nem lehet helyesnek tekinteni Káin hálaáldozatát, mert ő csak egyszerűen hálás volt életéért, de a saját lelkében lévő csalárdságokat nem ismerte fel, mint bűn meglétét.


Káin is ugyanolyan embernek vallotta magát, mint Ábel, de belül érezte, hogy a tiszta lélek képviselője Ábel, ezért látta a teremtőjük kedvesebbnek, mivel jól ismerte a szívüket, annak ellenére, hogy a tiltott gyümölcs leszakításával a lelkek eltávolodtak egymástól. Megvolt a lehetőség a lélek-tisztulásra. Gyilkosságból viszont nincsen feloldozás, mert a vérontás újra megszüli önmagát. A vadhajtásnak általam nevezett Káin valóban a rosszból való volt, mert nem ismerte fel sötét természetét, hogy hibáit bevallja teremtőjének.

Az első igaz Ábel, mint ártatlan megölésével a kígyó uralkodik a teremtett népek felett, olyan sivárrá vált minden, mintha az egész világ csak Káin-hasonmásokból állana. A tisztaságot nem irigyelni, tönkretenni kell, hanem megbecsülni és tisztelni az isteni földi megnyilvánulásait.


2017. november 15.



Forrás: Biblia Teremtés könyve


Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Katkat2017. november 23. 21:14

@szederfalu: Köszönöm szépen, drága szederfalu! Nem bírom megállni, ha látok egy pályázatot. Kellemes estét kívánok Neked!

Érintett engem, kedves Mikijozsa személyesen a könyvtárnyi anyag, szerepekkel együtt, onnan tudom, egyébként soha nem foglalkoztam volna vele, hogy mi is a politika valójában. Remélem, nem gond, hogy ennyit leírtam. További kellemes hetet kívánok Neked!

szederfalu2017. november 22. 20:25

@Katkat: azért csak próbáld meg legközelebb is :) én se adom fel ;(

Mikijozsa2017. november 21. 20:26

@Katkat: nagyon értesz ezekhez, gratula

Katkat2017. november 21. 18:49

@Mikijozsa: Smennyiben egykor a kígyótól íródott a Biblia, mint amelyik megkísértette Jehova első teremtményeit, a gonosz tudásával, melyet a földre hozott, úgy a népei valamennyien bűnból valók. Jehova már régen a túlvilág focista sárga csenevész fiúja, Káin nemzetsége Noéval kihalt. A többi beírta magát a világ összes vallásával együtt a sátán bibliájába. A biblia állandó beavatása a népeknek, megtalálható benne a freudizmus, jungizmus Mária vallásával, pusztítók, avatárok, rengeteg rendje a világegyetemnek a Hunnia ivlág-könyvtárnyi anyagával együtt, mely állandóan ismétlődő történelem a világ minden részén. A vaskor, mely az összes kommunista kort és időt jelenti, mely egymás után villángyorsan ismétlődött 1956. óta szintén a Biblia része, azzal a felkiáltással, hogy vélik, megváltoztatják az Időt és a törvényt, ami meg is történt. Köszönöm, kedves Mikijózsa figyelmedet!

Katkat2017. november 21. 11:42

@Katkat: Elnézést, nem szonett - főztem közben -, hanem esszé. Még soha nem írtam esszét, most tanultam meg a formáját, gyakorolni kell. Nem könnyű műfaj, hivatkozásokkal együtt kell megírni, a forrás megjelölésével.

Mikijozsa2017. november 21. 11:38

szerintem nincs bűnben születés - dokumentumokkal alátámasztott felfedezés, bibliakutatók bizonyították be, hogy ez hamisítvány( a Biblia hemzseg ezektől)
a papi hierarchia találmánya, hogy hatalmát megőrizhesse, stb

Katkat2017. november 21. 11:34

Igen, de nagyon iskolázottra sikerült, el is utasították a versemmel együtt. Annyira figyeltem a szonett formára, mert még először írtam ilyet, hogy nem tudtam rendesen elkalandozni gondolatban. Nem csodálom, hogy nem fogadták el. Köszönöm figyelmedet!

szederfalu2017. november 21. 08:49

be is küldted ezt Katika?