Kapernyickij blogja

Kapernyickij•  2015. április 15. 00:56

Címtelen, null-a


1.

Az első írás tiszta asztalnál.
Karcos és régi, de erős,
és végre tiszta.

Mint én.

Tán öregebb ez az asztal,
mint én.

Csak nézek. Midenfele.
Éjfél múlt, holnapból
most ma lett,
utazni kell,
jó messze,
nem is szeretem.

Idegen földön lépkedni
nagyon rossz.
Az ottani föld sugallja
mindig, lépésenként
hogy:

„Idegen, mit jössz erre felé?

Otthonod nem erre vagyon.

Én sík vagyok és homokos,
végeláthatatlan és átlátható.
Honod gazdag, zűrös, csavaros,
dombvidék és hegyvidék.

Te idegen vagy itt.
Menj haza.”

2.

De nem tehetem.

Itt is „élnem halnom kell”,
mint otthon.

Idegen egy vidék ez
az alföld.
S persze, ez a legmélyebb
alföld.

Békéscsaba.

Gyárvárosnak tekintettem.
Most is annak tekintem.
Idegen.

Egyszerűen idegen.
Eddig összeférhetetlenül.

Keményebben talpal itt a reggel,
nehezebben jön el az est.
Vidékies, lassabb és csöndesebb,
de lét idegen. Idegen.

Magyarul beszélnek itt is
s mégis idegen. Idegen.

A lencsési út lámpái sejtelmesek
az este,
Köddel fűszerezve
Pedig nyugalmat adnak.
Feszült nyugalmat.

3.

Még ez év márciusáig
tapasztaltam meg ezt.

Ridegen és egyedül.
Fekete szemekkel
rostokoltam a padon
a zavaros betűkkel
teli noteszemmel.
Ridegül.

Még, most is.

A ma hajnal
is talpal.

Baranyában.

2015.04.15

Kapernyickij•  2015. április 6. 23:36

Csillagtalan éjszakán

 

Csillagok ragyognak
a tiszta sötét égen,
fagyot hoznak
és titkokat őriznek.

A kitett pohár víz,
lassan elkezd fagyni.

A csillagok fakulni kezdenek,
a fények az égen el-eltünedeznek,
lassan, de lassan.

A levegő egyre jobban lehűlt.
Az üvegpohár eltört.
Szétrepesztette a víz.
Szétrobbantotta a fagy.
Szilánkokra robbant
a vízből jég.

Mindenen, de mindenen,
jégrétegek kezdenek
létrejönni.

Az utcalámpa fénye is halványul.


Jeges lesz a lámpa burka.
Az állatok elbújtak,
kényszerülten,
egymáshoz bújtak.
Fedezékekben,
odúkban.

Birka a farkassal,
Komondor a Rókával,
Héjja a bagollyal,
Sas az üregi nyúllal.

Mind megfagytak.
Az emberek is.

A házakban, a gyerekek,
csecsemők, felnőttek,
férfiak, nők, öregek,
megfagytak.

Centis jegek borítják
a falakat,
az ablakokat,
az állatokat,
az embereket.

Elhallgatott a világ.
Csillagtalan egek alatt.

Halál hideg szél fújja dallamát,
s én, én nem alszok.
Aludni nem tudok.

Én élem túl, ezt a korszakot egyedül,
én maradok ébren, mikor mindenkit
a jég altat el a reggelig,
a csillagtalan éjszakákon át.

A csillagtalan éjszakán.

2015.04.06


Kapernyickij•  2015. április 2. 19:24

Visszaemlékezés - Baranya megye, Komló (2009-2012)

A busz éppen a Mecsek vonalain, völgyein s erdein át megy. Kacskaringós úton vezet az út a hegy nyomorúságába. Az út vége előtt, szükségházak. Szegények építették, szegények lakják. Mánfa után jön a szegénység, s lásd, ez az már. Ízelítő a nagy Bányász múltú Komlóból. Határtető a neve - jelezi. Sugallja: "Itt csak nyomor és szegénység vár rád. Visszaút még van." De az ide szülötteknek nem. Aki Komlóra született, az ott is hal meg. A busz a városhatárhoz ér. Tábla írja: Komló. Amit nem ír: hogy fordulj vissza. Már a tábla után láthatóak a régi társasházak, panelszerű szövevények. Ahogy kicsit már beljebb megy a busz, hirtelen visszaugrunk az időben potom 30-35 évet. "Mint Kelet Ukrajna a 80-as években." Mondotta egykor egy barát, akinek megmutattam a helyet és iskolám. 3 év Komló olyan, mint 3 év börtön. Szelídítve, ízelítő abból. Már itt, Kökönyösön - amit így hívnak, ez a neve ennek a résznek, ahogy beérünk Mánfa felől Komlóra hogy Kökönyös - meglátszanak az előjelek. Szocializmusos házak előtt a farmer nadrág - kapucnis pulóveres gyerekek telefonoznak, cigiznek, és talán még isznak is. Talán még a mokkos cigi is előkerül. Esetleg a tűk is. Iskola is van itt, azt hiszem kettő. Egy szakiskola - 501-nek becézik - gyűjtő iskola, nyomorgyűjtő, esetleg szakmát adó iskola. Drogosok és bűnözők, no meg éjszakai pillangók szép helye. Jellemzi Komlót, hogy mivel is van tele. Meg van egy általános iskola is ezen a részen. A gyerekek, akiket láttam, hogy oda jártak, azokról sugárzott a harmónia és béke. Nem mint arról a cigánygyerkőcről aki lehetett vagy 8 éves, de az egyik haveromat megkérte éppen a peftéren Kökönyösön hogy vegyen már neki a boltban (nem nemzetiben!) egy doboz fekete Marlboro cigarettát. Megvette neki, és aztán cserébe egy szálat kért a dobozból. Érdekes percek voltak, érdekes erkölcsökkel. Szocialista téren mobiltelefonok. Bizarr képösszemosódások gyülekezete ez. Szocializmus és a 21.-ik század. Épületkultúrák és nyomorkultúrák.

Előre szólok, hogy Komló és az 501-es szakiskola Kisebbségi Etnikai terület, azaz az ott élő fehér ember csak így mondta: "Cigány uralmi terület." Skinheadeket nem lehetett látni se találni az egész városban értelemszerűen. Olyannyira, hogy a cigány szó, és a roma szó kimondása előtt azért körül nézett a fehér ember, mielőtt kimondta volna a városban, vagy az iskolában.

Az 501-es szakiskolában képezték anno és most is nem régóta újraindítva a bányászokat. Kemény munkák jutalma volt a Szilikózis és az impotencia. Nemhiába járt a bányász a kocsmába sajna. Így volt és így is lesz. A szénpor keményebb, mint a legerősebb töltött nikotinos cigi. Jó fizuért igen szar halál - "Jujj, leírta, hogy szar! Ez nem is versíró, hanem egy gány ember!" Nyugi van, ez még szelíd fogalom volt. -

A szakiskola is a szocializmust idézi - kívül is belül is -. Szép szar - "Jujj megint leírta!" Igen, ez van. Más szép magyar szó nincs rá - Szóval elég rossz 3 évet töltöttem ott. - Na, még is van, de ez szó számomra nem annyira fejezi ki azt a három évet. De nem írom le még egyszer az sz betűvel kezdődő, és az r betűvel végződő szót. Punktum. - Az iskola folyosói mind fekete-fehér járólapokkal van lerakva. Még az ebédlő is. A fal a jó öreg fehér színű volt. El is kél ide ez a szín, mert iskola időben elbarnult minden itt.  A Tantermek és a tanárik mind padlózva voltak. A tantermekben nagy részében már a 90-évek utáni időket idézik mind padok, táblázatok, mint pl.: a Periódusos Rendszer, de voltak ott mindenféle plakátok (oktató jellegűek, mint pl.: az emberi belső szervek és elhelyezkedése stb.),  de volt olyan tanterem is, ami még mindig a szotyimatyolizmust idézte. Értsd: Szocializmust.  Szürke egy épület, már annyira nem emlékszem rá teljesen. A folyosók telis tele voltak téve Tablókkal. Leginkább fekete-fehérekkel, de színes tabló is volt. A testnevelés terem kicsi volt, és az ablakokon már volt egy-két betörés, lyuk, de a fűtés volt benne döfivel. Ellensúlyozta a beáramló hideget ősz – tél - tavaszkor. A testnevelés terem ablakai belül rácsozva voltak. Kívülről dobálhatták meg kaviccsal.

 Első évemben szakma előtti felkészítő első kilencedik osztályát már úgy kezdtem, hogy éppen az osztályomba egy fiatalkorúakból szabadult emberke jött. Húszéves volt akkor, 2-3 évet húzott le. 190 magas volt, színtiszta izom, és kopasz. Agresszív volt, de ha úgy beszéltél vele, ahogy, akkor rendes volt veled. De azért nem volt bölcs dolog még ránézni sem. Természetesen az iskolában nem volt titok ez. Az sem, hogy még több ehhez hasonló is van itt. Még olyanok is, akik az ilyen fajta emberekkel szimpatizálnak. A lopás, a drogozás átlagosnak számított, mind fehér és cigány származású egyének részéről. Egy 5-forintos radír, vagy egy 500 forintos spiáter színes magyar címer is nagy érték volt. Mindkettőt lenyúlták tőlem. Mindkettőről tudom, hogy kik voltak, de Istenem, ilyen nyomorban mit vár az ember?

Emlékszem, mikor az egyik tanórán egy gyerek éppen MP3 lejátszón zenét hallgatott - az egyén napsütötte volt - "Juj, ez már cigányozik is már! Rasszista egy ember ez!" Hát, ha napsütötte cigány neked, legyen. De az volt, mindegy. - Megkérdezte a tanár honnan van neki MP3 lejátszója. A gyerek habozás nélkül mondta is "Loptam". Utána gyorsan megcsóválta a fejét és mondta "Vagyis vettem, na".

Szóval elég durva hely volt, olyannyira, hogy a második szakma előtti szakmai előkészítő osztály (azaz Tízedik osztály) végzésekor a második félévben lógtam az iskolából. Nem, nem azért, mert utáltam tanulni, hanem maga az iskola és mentalitása. Mivel nekem nem voltak ott normális ismerőseim, barátaim, hanem csak ilyen "kényszer haverok", ezért szinte rossz volt az egész. Én, egy oda nem illő egyén voltam. Látszott is rajtam, látszik is rajtam, ez van. Nem én választottam ezt az iskolát. Mondjuk, hamarabb el is mehettem volna onnan, de ez már teljesen lényegtelen. Ha balhéd volt mással a suliban, elfelejthetted a tanárt. Mondjuk, segítőkészek, meg minden, de ha egy Istenverte Cigánybűnöző rád mászik, akkor tűrjél. Pláne akkor, ha ez egy cigánymaffiában is részes ember. Akkor vagy tűrsz, vagy menekülsz. Én is-is voltam akkor abban az időben. Persze a lógás nem járt hatások nélkül. Fegyelmim volt, a tanárok is tudták miért, de pofán röhögött az egész fegyelmi bizottság. Kamu nélkül. Anyám-apám persze hogy kivolt, de rendesen, anyám megis mondta :"Hogy ha nem mondod előre hogy ilyen sok az igazolatlanod, neked ugrottam volna és kikapartam volna a szemed." - Megjegyzem, a nővérem egy sokkalta rangosabb iskolában is lógott, nem keveset, név szerint a Pécsi Művészeti Középiskolában, kerámia szakon, és ő is eljátszotta a lógást, csak mintha ő sokkalta, de sokkalta jobban megúszta volna. Hát, nem is tudom miért.... KHM! - Szóval, ennyit erről a részről. Nekem akkor, sem most - a mostnál ide írom, hogy azt hiszem most se - vannak olyan barátaim, ismerőseim, akiket ha fölhívnék és pikk-pakk jönnének nekem segíteni "erőszakos ügyekben". A börtöntől félnek persze, mert van mit veszíteniük - megérthető a pozíciójuk - . Szüleimnek magyarázhattam, csak ehhez hasonlókat mondtak, mondogattak: " Szóltál volna a tanárnak." Vagy "Szólhattál volna a rendőröknek." A Rendőröknek? A Komlói Rendőrségnek? Pofánröhögtek volna, mint az állat. Ott nem tudnak még a rendőrök sem rendet tartani. Cigánymaffia meg a társai uralták az egészet. Esély azok ellen nulla. Ma is így van. Nem csak akkor.

- Halk megjegyzés: Baranya Megye bűnözőinek 50%-át Komlóról és az Ormánságból származó emberek teszik ki. (Vagy simán az Ormánság kivételével "csak" Komló.)  Csak egy kis "nem hivatalos bűnügyi tájékoztatás". Mert, ugye, ezt hivatalosan, amit ide leírtam, nem lehet annak venni, és soha az életben nem is fogják megerősíteni. -

A harmadik itt töltött évem is igen rossz volt, bár inkább érzelmi téren volt egy kicsit "durva". Szerencsére azon már rég túlléptem. Mind a három évem alatt, támadások, rágalmazások, gúnyolódások stb. értek. Olyanok leginkább, amik ellen nem is tudtál volna mit tenni, mert vagy értelmetlen volt, vagy súlyosbítottad volna az ottani helyzetedet. Mivel én igen messziről jártam oda (50 km-re laktam az iskolától. Napi 2 óra buszozás megvolt köszönöm) ezért inkább meghúztam magamat. De leírom: örülök, hogy megszabadultam attól a helytől. Örülök. A Harmadik évben távoztam el az 501-es szakiskolából. Érettségire jártam már a Harmadik évemben. Három éves Érettségi képzésre jártam már, és annak is az első osztályában (10.-ik osztály volt. Logika hol van, meg ne kérdezd). A Harmadik itt töltött évemben több cigány származású férfi egyén a férfi wc-ben volt a szünetekben. Kamuzás nélkül: nem tudtál hugyozni miattuk, mert kötekedtek veled a wc-ben. Voltak vagy tízen. Tanár és felügyeletes diák nem volt ott, mert tudták mi megy a wc-ben. Drogfogyasztás (füvezés) és cigarettázás. Ezért mindig becsöngő után tudtál csak menni slozira. Ami miatt persze benne volt, hogy késel az óráról. Ez van. A szükség nagyúr. Ha meg, ha nagy dolgod volt a slozin, elfelejthetted: mert nem volt wc papír. Ha nagydologra kellett menjél, akkor bizony 18 év felett kellett, hogy legyél. Ugyanis, volt olyan, hogy kimenő kártya. De, csak 18 év felett kaphattál kimenő kártyát (a bürokrácia kemény utjain keresztül, és ha az osztályfőnököd nem kért szülői beleegyezést. Igen. Szép a demokrácia.) Akkor is a második szünetben, a harmadik szünetben, és az ötödik óra utáni szünetben mehettél ki dohányozni, vagy boltba. Esetleg a közelben lévő benzinkúthoz wc-re, ahol is el tudtad végezni a nagy dolgodat. Kemény mi? Na, egy ilyen iskolában gyönyörű dolog a hasmenés!

Tovább folytatva az utazást egyébként Kökönyösön túlra, a központba, ahová be is ér a busz, ugyan az van. Nyomoridéző Szocializmus, és igen, innen se hiányozhat a panelokhoz közel egy Tesco. Kihagyhatatlan nyomortámogató és dolgoztató kis Kapitalista cucc. A buszpálya udvartól kb 5-10 percre van gyalog ez a nagyszerű képződmény, amit előbb leírtam, de egyébként a buszpálya udvarhoz közel több bolt is van. Ruha bolt, átlagos kisbolt, Tom Market és számos kis más üzlet, de kocsma és pizzázó is van. Én eddig ismerem Komlót, és köszönöm nem. Eleget jártam ott.

Halkan megjegyzem, hogy rendőr nem egyszer, nem kétszer, járt mindig az iskolába, havonta egyszer minimum. Hozzáfűzöm, hogy mostanság már minden komlói kapcsolatomat megszakítottam. Haverjaim, akik ott voltam, nem éppen a dicső ember hősei, hanem a nyomor szülöttei voltak igazából.

A viszont nem látásra Komló.


Szép estét mindenkinek.

Kapernyickij•  2015. március 31. 18:09

Háború-én


Hadtestbe állok és indulok.
Ezernyi csőre töltött fegyver
egyike én vagyok.
Kaliberek melyek
ölni készek.

Ilyenkor elvesztem húsomat,
és egyenruhás csontvázzá válok.
Lélektelenné,
szívtelenné alakulok.
A legerősebb oldalammá,
mellyel csatát nyerni lehet.

Mert ha én felöltöttem egyenruhámat,
akkor csak két dolgot hagyhatok hátra:
győztes csatamezőmet
vagy a vesztes hullámat.

Bakancs nyomokban lőszerhüvelyek.
Háború és béke.


2015.03.31
VersKép

Kapernyickij•  2015. március 24. 00:13

Kozármisleny - Északi Lakótelep

A busz megáll.

Északi lakótelep.

Gazdag negyed a beceneve,
társasházak, családi házak,
a szolidtól a majdnem luxusig,
minden jó és förtelem helye.
Dicsősége az Isteni Spar,
hisz kell ide egy kis luxus,
lakótelep és kapitalizmus
külön utakon nem mehet.
Van itt kisbolt is, de minek.
Működik az, csak nem úgy,
ahogy az a nagy Spar.
Azér' betér ide reggelenként
néha-léha egy-két alkoholista pár.

-

"Rum nélkül nem indulhat a reggel!"
Ordította anno Kőműves Tihamér,
és lehúzta a 3.-ik kis üveget
hajnali háromnegyed hatkor.

A bolt előtt.

A fagyizós erre felkelt
és az ablakán kinézett.
Elképedt.

-

No de hát kérem, a fiatalok!
Itt azok sem unatkoznak!

A lakótelep becses helye
a Parkerdő!

A parkerdő szép,
csak az elnyomott mokk csikkek
és az eldobált flakonokat a padoknál
ne felejtsd el átlépni,
nehogy a gyönyörben
te is elessél.

Egy helyi épp sétáltatja kutyáját,
s az eb épp most nyalogatja
a tegnapi hányást.

Bokroknál és a kis úton
egy-két flakon és üveg,
VBK volt a tegnapi buli menü.
S lám, egy tű!
Biztos inzulinos!
(Ne bántsuk már a cukorbetegeket!)

A városháza is itt van.
Szép épület, arra volt pénz.
A padok mellett hempergő szemetek
s rögtönzött kukászacskók.
Úgy gúnyolják ezeket "kuka".

Nincs este kivilágítás,
így tökéletes búvóhelye
minden jónak és rossznak.
A gyalogrendőr is kerüli,
a parkerdő titkait ő is tiszteli.

Szembe van a templom,
ha bűneidet meg szeretnéd gyónni,
bár az már nem Északi lakótelep,
hanem az öregebb Misleny.
Májzsugori halál után
a református pap
szívesen eltemet.

Az úr háza mindig nyitva van.
Csak pont éjfélkor nincsen Pénteken,
mikor a Mislenyi fiatalok az este szépségét
a vébékával ünneplik, helyi mokkal,
helyi éjszakai pillangókkal.

Petrovich úr neve ugyan becses,
bár számomra szerencsére ismeretlenes.
Ő itt a helyi goré-tartó.
Csak egy kérdés:
Rendőr urak alatt vagy felett?
Mert nem mindegy ez a képlet!
Én azonban úgy gondolom,
hogy nincs szükségem
felrántani ezt a leplet.

Ismerem a barátait.
Kedvesek.

Az egyik börtönviselt, a másik intézetes,
rendőrségi aktájuk pedig kész bűnügyi sztori.

Bicepszük a mérvadó,
az IQ teszt elhanyagolható.
Kiváltotta az előző a következőt.

Nemes egy környék,
ahol még egy skinhead is lakik,
ki már füvezett,
ki már egy cigánylánnyal
is kipróbáltatta magát
az ágyikóban,
azonban ő szigorúan tartja magát!

"Utálom a cigányokat! *Bitte Papiere Jude*!"
Hangzott el egyszer a parkerdőben.
Még két skinhead társaságában.
Vébékás üvegeket kérem, keressék
a játszó téren! Köszönöm!

Végül is hát, szép ez a hely,
szépül s bővül.
Pizzázó is nyílt, s bezony,
finom ez az olasz kerekség,
amiket ők csinálnak,
még kocsma is van,
de pszt, előre szólok:
domboldalas az
elhelyezkedése.
Ha elesel, legurulsz.
Csak józanul!

A kör út véget ért.
Na mentem haza.

2015.03.24
A két *csillag* között lévő szöveg németül van, és azt jelenti: "Kérem a papírjaidat Zsidó!" (Antiszemita mondat, németül ejtsd: "Bitte pápire jude")
Fagyizós,skinhead, mislenyi, bezony, vébéká,Spar,VBK, mokk, Azér': Szánt szándékkal lettek úgy írva.