IrisB

IrisB•  2016. február 25. 17:31

Drága Skizofrénia

Tükröket sirató Skizofrénia

Minden szép, ha becsukod a szemed

széthasítja a torkodat, 

ahogy lenyeled a szeget.


Haját tépő, mélabús Skizofrénia

Ölni könnyű, támassz fel,

ahogy az első napsugár kel.

Lepj meg, légy Isten! 


Élősködő, elbúrjánzott Skizofrénia

A Gyilkosok Folyamát uralják a macskák.

Mancsukról a vért látszólag lenyalták

Vak, Süket, Szociopata és a Céltalan.


Rémálmok hercegnője, drága Skizofrénia

Könyörögj érettünk, miképpen...

miképpen mi itt egytől-egyig megdöglünk

És szép lassan belealszunk az esti igékbe.


Legyőztem a sárkányt, de leszúrt a hercegnő.

Hallom ahogy dúdol: "Egy, kettő..."




IrisB•  2016. január 31. 20:12

Tavasz?

   Szeretem a tavaszt. Nem azért, mert közeldik a nyár, vagy mert csiripelnek a madarak. Nem is azért, mert íriszek lepik el a mezőket, vagy mert a levegőben túlteng a szerelem. Nem az iskola közelgő vége miatt, habár örülök, hogy hamarosan vége a padtársosságomnak a lánnyal, aki egész évben nem szólt hozzám, de ez sem az igazi ok.

  Talán a lehetőség az, szinte kiszagolni a zöld fűből, amit ha megérzek egy röpke pillanatra bizsergézs nyomja el gyomromat. A szél halk suttogása, amit csupán csendben hallhatsz, és Zalán ziháló ajkai, amikor azt hiszi egyedül sétál hazafelé.  Az összeborzolt haja, amikor elkapja a pajkos szellő, és a távolság, ami miatt sose érhetem el  őt. Az eső, ami futásra készteti,  a karja, ami nem is sejti a zavaromat mikor átkarol, csak mert az útjában állok. Igen, én tényleg szertem a tavaszt.

IrisB•  2016. január 26. 21:26

Iris tükrei (részlet )

  Az, hogy mennyire vagyunk boldogok nem csak a környezetünktől  függ.  Legtöbbször az elhatározás nélkül,hogy boldogok akarunk lenni nem is leszünk azok. Embertől és személyiségtől függetlenül képesek  vagyunk néhány percnyi boldogságra. Legalábbis én hiszem , hogy a boldogság nem állandó, csak elő-és felidézhető.

—     Tanár úr! —lobogtak a szőke tincsek szanaszét az udvaron.—Tanár úr kééérem!— rohant egyre gyorsabban és gyorsabban a fiú felé. Az udvar hatalmas volt, de az ő erős tüdejét semmi nem múlhatta  felül, így kisvártatva Schubert a negyedik fa előtt, de szigorúan a harmadik után lassított, végül megállt.

—     Mondjad fiam. — fordult meg karba tett kézzel igazi „tanár vagyok, iskola után ne zaklass” nézéssel.

—     Éhn cshak...— lihegett a lány — csak...csak egy percet adjon, míg kifújom magam.— Schubert végigmérte a lányt, és azon nyomban ördögi mosoly húzódott az arcára. Sheryl  kócos volt és zihált, Schubertnek pedig ennyi is elég volt a lelki békéhez. Vagyis lett volna, de meggondolta magát és azonnal előrántott egy cigit.

—     Tudod Shelly...—közeledett a lány felé.

—     Sheryl.—helyesbített a lány.

—     Tudod Sheryl ...— pöfékelt a lány felé.

—     Na!...—egyenesedett fel mérgesen a lány.

—     Ott tartottam, hogy sok a dolgom.— fordult meg a srác, és megkopogtatta a szivarját, amiről egyszerű, mégis nemes kecsességgel hullott le az elégett rész.

—     Ne, ne , ne , ne ,ne ,ne!— fogta meg hátulról a lány az eltávozni akaró kabátját. — Azért jöttem, mert...mert ... Jó na, elnézést mindenért! — hajtotta le a fejét a lány.

Két diák sétált éppen a tornaterem felé, akik a helyzetre való tekintettel a következő csatát szándékoztak megnézni. Gyorsan helyet is foglaltak egy padon, és egymásnak dőlve élvezték a kilátást.

—     He ? —fordult meg Schubert a szabad oldalán, hogy lássa a lány szándékait. A helyzet komolynak , igen komolynak bizonyult. — Ha megtennéd, hogy elengeded a kabátomat. — ráncigálta ki zakóját a lány markából, majd aprólékosan megigazította a gyűrődéseket rajta.

—     Akkor elfogadja?— húzta fel jobb szemöldökét a lány.

—     Mit ? — vakargatta fejét az újdonsült tanár.

—     Mit ? Mit ? Hát a bocsánatkérést?— Sheryl karba tette a kezeit. — Milyen irodalom tanár maga, ha ennyit se tud értelmezni?

—     Nyelvtan és irodalom.Most megint sértegetsz. — mosolygott gúnyosan. — Ki mondta, hogy kérj bocsánatot ?

—     Az a hülye Tartaro.— szegezte tekintetét a fiúra.

—     Az igazgató ? — súrolta meg homlokát szőke haja alatt. Sheryl szája elkerekedett.

—     Mármint Tartaro igazgató úr. — mosolygott szelíden a lány.

—     Akkor elfogadva.  — indult meg a kijárat felé.

—     Még valami, — Sheryl  lábujjhegyre állt, és kezét a szája mellé tette. — Az a sapka valami eszméletlen ronda. — mosolygott tovább.

Schubert köszönt a kapusnak, majd kisétált az utcára. Megállt egy pillanatra, visszanézet az éppen az iskola felé tartó lányra, picit előbb sétált, majd megigazította sapkáját. Kötött, darab volt, lila és sárga csíkokkal, éppen ment a zakóján ékeskedő sötétkék gombokhoz. „Szerintem akkor is menő...és meleg” sutyorogta, majd eltűnt egy gyrosos  mögött.

IrisB•  2016. január 25. 16:27

Iris tükrei (részlet )

  Teste elterülve feküdt a földön. Szőke hajába vér csomózott ,lassan eggyé olvadt a márványpadlóval. Óvatosan mozdított egyet a fején,de az visszacsuklott, csak a padlóra volt kilátása. A szíve megremegett, a jobb szemhéja gyors mozgásba kezdett. Félt.

  Gucci csizma kopogása visszhangzott egyre közelebb és közelebb. Nagyot nyelt, próbálta elvonszolni testét a hatalmas terem egyik sarkához. Kezeit maga elé fektette, és megkísérelte életre kelteni mozgásképtelen lábait. Nem hallgattak rá a haszontalanok.Mindig is tervezte, hogy egyszer majd ő is megcsináltatja őket, de ez most csak bohém álomnak tűnt. Gondolatai messze jártak: a fagylalton, az első szerelmén, az új kabátján, a halálon, a temetésén.

   Ez így nincs rendben. Semmi sincs rendben. Nincs menedék. Dühe egyetlen perc alatt elöntötte agya minden egyes szegletét, mozdulni akart, azonnal. Meglátta a közelében heverő kést. Az imént még védekezett vele, most azonban más célra akarta használni. Halkan számolt magában Egy, Kettő... Beledöfte lábába a kést. Éles, szorító fájdalmat várt , amitől mozdulni tud majd, de elmaradt a hírtelen fájdalom,ő pedig nem mozdult sehova. Közeledett a nő.

   Áldozata  előtt lepergett élete minden jelentéktelen és groteszk pillanata. Egy öregember sírása, egy gyerek gonosz kacaja, egy utcalány kéjes  vonaglása, a fekete macskák, az Éden Csókja. A tükrök. Meg kéne halnia, eleget élt, talán túl sokat is. De percre pontosan annyit, amivel  oly sok embernek tudott ártani. Gyűlölte magát. Voltaképp meg is érdemli a halált... egy lány nevetése, egy kék szempár, íriszek. Még élni akart, folytatni  gonosz és jelentéktelen életét, mert Ő nem hős, de még csak főgonosz sem. Nem tud róla senki, még a gaztetteiről sem. Csak ő tudja, hogy boldog volt. Reménytelenül boldog. Árnyék, akinek szüksége van fényre, vagy az elemésztő  reménytelen sötétségre. Egyik az övé...csak az övé.

IrisB•  2016. január 20. 20:47

Kocsma

Aznap különösen rossz volt az idő. Talán Zeusz haragudott meg az emberiségre és küldött hatalmas villámokat a Földre, mert akkora vihart, amilyent aznap a szél kavart, még nem látott Seholfalu csekély számú lakossága.  Faágak reccsentek egy hatalmas fán, majd beborították a kitaposott utcákat, mire egy ijedt anyuka sietve beráncigálta kisfiát a házba. Kint már senki nem volt, csak egy kiskutya csaholt a gazdája felé.

—     Nyugi Bodri, hamarosan vacsoraidő.— simította végig Feri a fehér kutyus sárral borított fejét, majd belépett az előtte álló kocsma ajtaján.

  Bent már javában folyt a mulatozás.  Hangos hegedűszóló váltotta fel a nemrégiben visszavonult jókedvű népdalénekesek táborát. Éppen két férfi koccantotta össze a poharát, mikor a mellettük ülő harmadik hörögve nekirontott egy magas és bajszos társának.

—     Mit ne'zel te? — húzott be neki egyet, mire a Töpszli névre hallgató magas és bajszos leteperte a földre.

  Egymásba kapaszkodva fordultak át a hátukon, majd rúgták ki az amúgy is billegő polcot a lába alól. A nagy hasú kocsmárosné hangosan kurjantott, de mindhiába. A nemrég még félszegen álló ósdi szekrényről most csörömpölve hullottak le a tányérok; egy ide hullott, egy oda, s egy még az ács Józsi bácsi fejét is súrolta. Az emberek elhallgattak. Az kocsmárosné fújtatva vette a levegőt, és meg-meginogott a lába, de azért odalépett a két bajkeverőhöz.  Elkapta a harcot kezdeményező férfi grabancát, majd egészen a közeli asztalig húzta.

—     Mondja-e még, hogy soha se nem iszik? — beleverte a férfi fejét az asztalba. — Mondja-e még, hogy én vagyok a semmirekellő mihaszna?— újból nekidörrent a kocsmáros orra az asztalnak.— Mondja-e még, hogy…

  Feri elképedve nézte a történteket, végighúzta vizes haján a kezét, majd a nyitott ajtón át figyelő kutyájára pillantott.

—     Ma mégse eszünk Bodri. — jelentette ki szomorúan, majd kilépett és becsukta maga mögött az ajtót.