Félre ért, és?

Aradi_Gabor•  2022. december 16. 17:51  •  olvasva: 75

Nem ért-ed bocsásd
Már megin sért eget versz?
Kecske legelős

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Törölt tag2022. december 17. 06:15

Törölt hozzászólás.

Aradi_Gabor2022. december 16. 20:49

@Törölt tag:

Úúúúúú, na jó, megpróbálom:

Előszó! Mindazoknak akik azt mondják, hogy Magyarul nem is lehet igazi Haikut írni, illetve, hogy a Japánon kívül semmilyen más nyelven nem lehet igazi Haikut írni. Ez most itt nyilvánvalóan nem nektek fog szólni, itt be is lehet fejezni az olvasást, teljesen felesleges kommentekben bizonygatni a saját igazatokat, a lőtéri fagyott farkú kutyát nem érdekli, ugyanis mi nem igazi Haikut írunk, hanem olyat amitől jól érezzük magunkat, és pont, téma lezárva.

Kedves hölgyem! Ami most következik, az mérhetetlenül leegyszerűsítése, már a bevezető szövegből következtethetően, a Haiku szabályainak. Mivel te eddigi tapasztalataim alapján egyébként is elég ösztönösen működsz mint szórakosgató ember, próbálom annyira egyszerűen összefoglalni amennyire csak lehet, hogy el tudj indulni vele, kísérletezgess játsz, tévedj, találj új utakra, csináld amit szeretnél vele. Vagy megszereted a végén, vagy fel hatsz vele, veszíteni semmit nem fogsz még időt sem mert nagyon jó játék a Haiku:

17 szótagból építkezel,
5 szótag, majd 7 szótag, majd újra 5 szótag, felosztásban
Tradicionálisan, kell lennie benne, egy Évszak-szónak (kigo) ami a természethez való kötődésünket szimbolizálja
A ajánlott még, hogy mindezen belül két egymással kontrasztban lévő téma legyen ami egy jól érezhető szünettel vagy csattanóval különül el egymástól vagy éppen nyer értelmet és kötődik egymáshoz.

És innentől a magyar Wikipédia is jó barátod ahol egész értelmesen megfogalmazott szócikkek vannak Haiku val kapcsolatban.
Tehát innentől tollra billentyűre érintőképernyőre fel és töltsd meg Poet össze tárhelyét 😊

u.i.: Drága Haiku puristák, jöhet a műtrágyavető, visszavettem a vegyvédelmi ruhámat. Dobjatok a mókusok elé!

Törölt tag2022. december 16. 18:06

Törölt hozzászólás.