Háborgok

Marie_Marel•  2009. november 25. 13:23

40 centis kilátó 40 millióért

40 centis kilátó 40 millióért
2009-11-07 11:12
"Csak erre futotta" - 40 centis kilátó 40 millióért

Mindössze 40 centiméteres kilátó épült Bodrogkeresztúron, amelynek megépítésére majdnem 40 millió forintot nyert az önkormányzat - számolt be az RTL Híradó. Az alpolgármester elismerte, hogy az építmény egy kicsit alacsony lett, de azt mondta, hogy a pénzből, csak ennyire futotta.

A bodrogkeresztúri kilátó mindössze negyven centiméter magas, amelynek közepére egy bronzból készült iránytűt is betonoztak. Az önkormányzat a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől nyert rá 39 millió forintot. A kilátónál még a mellette lévő vízmű dombja is sokkal magasabb.

A kilátónál még a szomszédos vízmű dombja is magasabb. A község alpolgármestere elismerte, hogy igen alacsonyra sikerült a kilátó, de azt mondja: ennyi pénzből csak erre futotta. Rengeteg földet és szemetet kellett elhordani és a körülötte lévő erdőrészt is ki kellett tisztítani - nyilatkozta az RTL Híradónak Gál László alpolgármester.

A kilátóhoz építtetett a község járdát, padokat és egy szalonnasütőt is. A projektre pénzt adó Nemzeti Fejlesztési Ügynökséget is kereste az RTL Híradó, de azt mondták: nem volt elég idejük megtalálni az adatbázisukban a bodrogkeresztúri kilátót, ezért egyelőre nem tudtak válaszolni a kérdésekre.

Marie_Marel•  2009. november 22. 21:27

Lehet sajnálni a Sláger rádió megszűnését!!!

Lehet sajnálni!!!

Döbbenetes összeg! Ennyit kértek volna Bochkorék a folytatásért?

Egyelőre nem született megállapodás a folytatásról.
Éjfélkor elhallgat a Danubius és a Sláger Rádió, miután a Fővárosi Bíróság Gazdasági Kollégiuma november 11-én elutasította a Sláger Rádió és a Danubius Rádió kérelmét, hogy a jogerős döntésig a bíróság tiltsa el az ORTT-t a szerződéskötéstől az FM1-konzorciummal és az Advenióval.

Hétfőn egyébként a Neo és a Class FM is aláírta az Antenna Hungáriával a sugárzási szerződést.

Az Index arról ír, hogy a Neo FM sokáig tárgyalt a Boros-Bochkor párossal, de végül nem sikerült megállapodniuk, mert a Sláger Rádió minden eszközzel szeretné magánál tartani a műsorvezetőket, a kivásárlás több mint 50 milliós költségét pedig a Neo FM nem tudta kigazdálkodni.
Boros és Bochkor az Index információi szerint egyébként fejenként több mint hatvanmilliót kért volna évente.

Forrás: itthon@hetivalasz.hu
2009.11.18.

Marie_Marel•  2009. november 22. 21:09

Nincs pénz a gyerek műszíves kezelésekre

Nincs pénz a gyerek műszíves kezelésekre

Se a biztosító, se a minisztérium nem ad pénzt
Veszélyben a gyermek szívtranszplantáció. A kardiológiai intézet főigazgatója az RTL Híradónak azt mondta, nem tudják, ki tudják-e fizetni a következő műszíves kezelést, mert ezt nekik a program indulása óta még mindig nem fizeti ki a biztosító se a minisztérium. Egy ilyen kezelés akár több tízmillió forintba is kerülhet, de minden harmadik szívátültetésre váró gyereket csak ezzel a kezeléssel tudnak életben tartani a műtétig.


Egy éve még csövekkel volt tele a kis Mirjam teste. Szívátültetésre várt. Decemberben pedig már elhagyhatta a kórházat. Magyarországon először három éve ültettek be gyereknek új szívet, tavaly kettő, idén pedig eddig már négy esetben végeztek szívátültetést. Minden második gyereket csak műszívvel tudtak életben tartani a műtétig.

„Az állapotuk hirtelen nagyon nagyot képes romlani, egyszerűen fogalmazva: nincs idő arra hogy megvárjuk a megfelelő donor jelentést” – mondta Dr. Szatmári András szakmai igazgató.

A gyermek-szívátültetés és így a műszíves kezelés is része egy kiemelt kormányprogramnak, de a költségeit csak részben fizetik ki. A gép, ami működteti a műszívet, 30 millió forintba kerül, ezt adományként kapta a kórház. A pumpa, azaz maga a műszív, darabonként 18 millió forintba kerül, ennek megvásárlásáról csak a miniszter dönthet, és ezt a saját keretéből fizeti. A működtetést, ami naponta nagyjából 100 ezer forint, viszont már senki nem vállalja magára.

„Nem kapunk rá pénzt, éppen ezért nekünk elő kéne teremteni más forrásból, amíg a biztosító pénztár el nem ismeri, hogy létezik ilyen kezelés. Sajnos egyéb forrásaink elapadtak, jelenleg nincs megoldás arra, hogy miből tudjuk fedezni, ha egy-egy gyerek erre a kezelésre szorulna” – mondta Ofner Péter.

A főigazgató azt mondja, a kardiológiai intézetnek így is nagy adóssága van, ezért azt a több tízmillió forintot, amibe egy gyerek műszíves kezelése kerül, már nem tudják kigazdálkodni. Kerestük a szaktárcát, de vasárnap nem tudtak nyilatkozni a kezelések finanszírozásáról.

RTL Híradó - Bánhidi Lilla
2009-11-22, 17:41

Marie_Marel•  2009. november 22. 20:57

Gyerekeket kényszerítettek koldulásra


Gyerekeket kényszerítettek koldulásra
Úgy derült ki az ügy, hogy az egyik gyerek egy civil rendőrtől kért pénzt

Gyerekeket kényszerített koldulásra egy fiatal fiú a kaposvári Zita gyermekotthonban. Aki nem akart menni, azt megfenyegette vagy megverte. A gyerekeknek minden nap legalább 4 ezer forintot kellett összegyűjteniük az utcán. Csakhogy mindez kiderült, amikor egyikük civil rendőrtől próbált pénzt koldulni. A kaposvári ügyészség zsarolás miatt nyomoz.

Az egyik gyermekotthonos fiú rendszeresen kiküldi társait koldulni. 13-14 éves fiúkat kényszerít arra, hogy pénzt gyűjtsenek neki.

„Ha pénzhiány van, akkor legyen valami pénz, hogy meg tudjon az ember élni, mert hát egy hónapra kap az ember 5 ezer forintot, az nem elég. És azért ki szoktuk küldeni a kisebbet, a gyengébbet, ha nem jön vissza, amennyi kell, akkor erőszakkal kiküldi még egyszer az ember.”

A fiatalok egy kaposvári gyermekotthonban laknak. Azt mesélik, volt olyan hónap, amikor minden nap kiküldték koldulni társaikat. Ha a kisebbek nem akartak kimenni, akkor megpofozták őket, vagy kicsavarták a kezüket.

„Hát, akkor erőszakkal, azért is kimész. Meg volt olyan, hogy nem tudott kimenni, be volt zárva, akkor segítettünk neki megszökni.”

Emiatt emelt vádat az ügyészség egy másik, szintén az otthonban lakó fiatal ellen. Az RTL Híradó úgy tudja, ő úgy bukott le, hogy az egyik általa kiküldött fiú egy civil rendőrtől kunyerált pénzt.

Az intézményben senki nem akart nyilatkozni a történtekről. A zsarolással vádolt fiú még mindig a gyermekotthonban él. Szabadlábon védekezhet.

RTL Híradó - Takács Nikolett/Független Hírügynökség
2009-11-22 16:31:00

Marie_Marel•  2009. november 22. 14:06

Mit is eszünk?? (Etetnek?)

Mit is eszünk??
2009-11-22 13:05
Tízből hét csirke szalmonellás
Az unió zéró toleranciát hirdet

Szalmonellával fertőzött a hazai baromfiállomány 40 százaléka a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal szerint. Vagyis ekkora az esélye annak, hogy a boltban szalmonellás csirkét vegyünk. A baktérium azonban hő hatására elpusztul, vagyis a megfőzött hús nem veszélyes az emberre. Az unió mégis zéró toleranciát hirdet; 2010 decemberétől minden baromfiról igazolni kell, hogy nem szalmonellás.

RTL Híradó - Fehér Krisztina
2009-11-16, 17:26
Lombikban vizsgálják laboratóriumban a húsból vett mintákat. A szalmonella baktériumot keresik. Általában 100-ból 40-szer találnak is, de volt ez rosszabb is.

„A brojlerállomány esetében, amely a hízó állományt jelenti, ebben az esetben az élő állatok fertőzöttsége 60 %-ról 40%-ra csökkent” – mondta Bognár Lajos, a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal elnökhelyettese.

A Baromfi Termék Tanács is tesztelt; egy magáncéggel együtt találomra vásároltak csirkéket, majd megnézték, hogy szalmonellásak-e.

„10 darab csirkét vásároltunk a város különböző pontjain, hipermarkettől az őstermelőig és ennek a 10 csirkének néztük a szalmonella szennyezettségét. 10-ből 7 volt szalmonellával szennyezett” – mondta Kern József kutatóvegyész.

Az átlagnál rosszabb eredmény szerintük véletlen, de ma még előfordulhat. Egy év múlva azonban már nem.

„Az unió azt várja el valamennyi uniós termékelőállítótól, és forgalmazótól, hogy a csirkehúsokban 2010. december közepétől gyakorlatilag zéró szalmonella-baktérium fertőzöttséggel hozzunk forgalomba termékeket” – mondta Bárány László, a Baromfi Termék Tanács elnöke.

Ha azt nem tennék meg, nem tudnának exportálni csirkét, pulykát. Pedig a termékek egyharmada külföldre megy. A szalmonella-fertőzés oka főként a rossz higiénia, vagyis koszos telephely, de bekerülhet a takarmánnyal és a rágcsálókkal is. A megoldás a fertőtlenítés. Mivel a baktérium hő hatására elpusztul, a megfőzött, megsütött hús az emberre nem veszélyes. Aki mégis megkapja, annál hasmenést, hasfájást okoz. Az unióban évente 170 ezer ember betegszik meg szalmonellától, amit főként a nyers termékek okoznak.

Forrás:
http://www.rtlhirek.hu/cikk/291073