5. rész - Lehet-e jónak lenni egy rossz világban?

HarmatiGyongyi•  2021. március 5. 19:00  •  olvasva: 725




            Lehet-e jónak (jóságosnak) lenni a mai világban?

Nemrégiben olvastam egy verset, melynek címe: Kérdés és Kálnay Adél (1952-  ) magyar pedagógus,  József Attila-díjas költő, író tollából származik. A vers kezdő és zárósora volt,  ami különösen megszólított és elgondolkodtatott. Így hangzik: Lehet-e jónak lenni egy rossz világban? A mai kérdések-Bibliai válaszok sorozat előző részeihez hasonlóan most is egy figyelemre méltó és aktuális témával szeretnénk foglalkozni. Mielőtt a kérdés kibontásának neki kezdenénk, olvassuk el a teljes verset!

Kálnay Adél: Kérdés Poldijoe fotója...
Lehet-e jónak lenni egy rossz világban,
sétálni télen kigombolt kabátban,
szalonnát szúrni fagyos ágra,
nem vadászni nyúlra fácánra,
koldus kezébe kenyeret nyomni,
csábítók között hűnek maradni,
házad kapuját kitárni,
hadd jöjjön hozzád akárki,
kisgyerek könnyét letörölni,
senkivel soha nem pörölni,
dermedt verébért hajolni porka hóba,
más baját sosem hozni szóba,
békét, nyugalmat, szépséget akarni,
adni, adni, mindig csak adni,
tökéletesre lelni egy madár dalában...
Lehet-e jónak lenni egy rossz világban?  


                  Ha feltennénk a kérdést egy iskolában a gyerekeknek, hogy milyen emberek szeretnének lenni felnőtt korukban. Vajon milyen válaszokat kapnánk? Hányan válaszolnák, hogy inkább  nagy emberek (sikeresek, gazdagok, híresek mai szóval celebek) szeretnének lenni. Ady Endre 1913-ban A perc-emberkék után c. versében, már több, mint 100 évvel ezelőtt írta: "Most perc-emberkék dáridója tart". Vajon választaná-e valaki, hogy ő mégis inkább jó ember szeretne lenni? Reményeim szerint igen!
De mit is értsünk a jó, a jóságos fogalma alatt, vajon mit is takar pontosan? A jó fogalma: talán, leginkább az ellentéte a rossz alapján járható körbe. A jó ember segítőkész, nem bánt senkit sem szóval sem cselekedettel, sőt még gondolatai és az indítékai szintjén sem.  Azonban nemcsak a hozzá jó és kedves emberekhez viszonyul így, hanem azokhoz is akik ezzel ellentétesen viselkednek vele. Érezzük, hogy itt már a jónak, jóságnak egy magasabb dimenziói nyílnak meg előttünk. Erről szól a Hegyibeszédben Jézus: "Szeressétek ellenségeiteket, áldjátok azokat (jót kívánjatok nekik), akik titeket átkoznak, jót tegyetek azokkal, akik titeket gyűlölnek, és imádkozzatok azokért, akik háborgatnak és kergetnek titeket. Hogy legyetek a ti mennyei Atyátoknak fiai, aki felhozza az ő napját mind a gonoszokra, mind a jókra, és esőt ád mind az igazaknak, mind a hamisaknak." (Máté 5: 44) Ezt egészíti ki Jakab apostol (4:17):
"Aki azért tudna jót cselekedni, és nem cselekszik, bűne az annak." Ebben az Igében pedig azzal szembesülünk, ha ugyan nem bántunk meg senkit sem, de jót sem teszünk vele már az is
bűn, a mulasztás bűnébe estünk.  Pál apostol írja az Efézusbelieknek (2: 10) az egyik Levelében:  "Mert az Ő alkotása vagyunk, teremtetvén Általa a Krisztus Jézusban jó cselekedetekre, amelyeket előre
elkészített az Isten, hogy azokban járjunk." Ebből az Igéből is egyértelműen kiderül számunkra, hogy a jó, a jóság kézzelfogható cselekedetekben nyilvánul meg, mellyel embertársaink boldogulását segítjük elő. A jó szándék ugyan szükséges, de önmagában mégis kevés. Bizonyára szembesültünk már azzal, hogy a legjobb jószándék, jóakarat mellett sem sikerült mindig a jót megtenni, illetve számos esetben félresikerült, balul ütött ki. Az emberi életnek ezt kettőségét is jól ismeri a Szentírás: "Mert tudom, hogy nem lakik énbennem, azaz a testemben jó, mert az akarás megvan bennem, de a jó véghezvitelét nem találom." (Róma 7: 18)
Mi hát a megoldás a Biblia szerint?  "Meg lévén győződve arról, hogy aki elkezdte bennetek a jó dolgot, elvégezi a Krisztus Jézusnak napjáig: "( Fil. 1: 6 ) és az   "Ami embereknél lehetetlen, lehetséges az Istennél." (Lukács 18: 27) igékből kiderül, hogy csak Isten segítségével, az Ő útján járva, Neki engedelmeskedve tudjuk a jót megtenni.

                 A Szentírásban számtalan igét olvashatunk a jóról, ezek közül néhányat idézzünk most  fel a teljesség igénye nélkül, bátran lehet a felsorolást folytatni!
- Jézus pedig monda néki (a gazdag ifjúnak): Miért mondasz engem nak? Senki sem , csak egy, az Isten. (Márk. 10: 18)
- Avagy megveted az ő jóságának, elnézésének és hosszútűrésének gazdagságát, nem tudván, hogy azt, hogy  Istennek  jósága  téged megtérésre indít?  (Róma 2: 4)
Mivelhogy ízleltétek (megtapasztaltátok), hogy jóságos az Úr. (1.Péter 2: 3)
- De a Léleknek gyümölcse, mely a kívánatos jellemtulajdonságokat sorolja fel: szeretet, öröm, békesség, béketűrés, szívesség, jóság, hűség, szelídség, mértékletesség." (Galata 5: 22)
„Szeretett testvérem, ne a rosszat kövesd, hanem a jót. Aki a jót cselekszi, az Istentől van, aki a rosszat cselekszi, az nem látta az Istent.” (3. János 1:11) 
"Tanuljatok jót tenni; törekedjetek igazságra, vezessétek jóra az erőszakoskodót, pártoljátok az árvák és özvegyek ügyét."  (Ésaiás 1:17).  Az árvák, özvegyek a legkiszolgáltatottabb emberek
voltak, abban az időben még nem működött a szociális háló, nem volt özvegyi nyugdíj, árvaellátás stb., ezért Isten különösen a figyelmünkbe ajánlja őket. 

Juhász Gyula (1883-1937) költőtől származik ez az idézet:  
"Mennyi szépségversenyt rendeznek ebben a csúnya világban! Jóságversenyt még nem rendeztek soha."           
Ezen az idézeten elgondolkodva az én képzeletbeli jóságlistámra felkerült: Dr. Albert SchweitzerTeréz anya, aki India szegényeit ápolta (halálának napja, szeptember 5.-e a jótékonyság világnapja), Jean Henri Dunant (1828-1910), svájci üzletember, aki a háború borzalmain elszörnyülködve, a sebesült katonák megsegítésére létre hívta a Nemzetközi Vöröskereszt szervezetét.  Florence Nightingale (1820-1910) a gazdag bankárcsaládba született lány, aki 17 évesen egy este Isten hangját hallotta,  amint egy különleges küldetést bíz rá. Florence ezt a betegek és sérültek ápolásában lelte meg, ezért úgy döntött, hogy felbontja jegyességét R. M. Milnes báróval és teljes életét a betegek, szenvedők megsegítésére áldozza. Miután egy  poroszországi Diakonisszaképző Intézetben  kitanulta az akkor e téren létező  tudást, egy női kórházban lett főnővér Londonban. 1854-ben önként jelentkezett a krími háborúban megsérült brit katonák ápolására, és Isztambulba utazott, itt őt nevezték ki egy katonai kórház ápolószemélyzetének vezetőjévé. A férfi orvosok ellenséges viselkedése is nagymértékben nehezítette az életét. A kórház nyomorúságosan piszkos és elhanyagolt volt, de ő kitartóan nekilátott a munkának, gondoskodott a betegekről.  Az általa bevezetett reformoknak köszönhetően a kórházban a halálozási arányszám: 42% - ról 2 %-ra csökkent. Sok időt töltött minden egyes kórteremben és minden egyes sebesülthöz odament. Éjszakai körútjain vigasztalta a betegeket, ők ragasztották rá „a lámpás hölgy” nevet.   Florence  egyik leghíresebb mondása ez volt: „Sosem kerestem kifogásokat, és soha nem is fogadtam el kifogást.”  Az ő életének példája  is arra tanít bennünket, hogy: Ne arra figyeljünk mihez nincs tehetségünk vagy anyagi  lehetőségünk, használjuk azt, amink van, amit már megkaptunk Istentől. Minden év május 12-én, Florence születésnapján ünneplik világszerte az Ápolónők Nemzetközi napját. 
Ne keseredjünk el, hogy mi nem tudunk ehhez hasonló hatalmas dolgokat cselekedni.  A világban sokan éltek és élnek ma is, akik a jóság egyszerű, hétköznapi tetteit teszik önzetlenül, ők tartják össze ezt a szétesni akaró, önző világot. Róluk így ír elmélkedésében Marcus Aurelius római császár:  

"Van olyan ember, aki, ha embertársával jót tett, azonnal kész a hálát számlázni. Van olyan, aki ezt ugyan nem teszi meg, de azért befelé mégiscsak adósának tekinti a másikat, s nagyon
is tudatában van jótéteményének. Más viszont egyáltalában nem tartja számon, amit tett, hanem hasonlatos a fürtöt termő szőlőtőkéhez, mely, ha egyszer meghozta gyümölcsét, semmi
mást nem kíván többé. A jótékony ember, akárcsak a ló, ha futott, a kutya,  ha vadra bukkant, a méh, ha mézet gyűjtött, nem veri dobra tettét, hanem tovább folytatja áldásos munkáját, mint
ahogyan a szőlőtő, ha eljön az ideje, ismét meghozza a maga fürtjét."

Sík Sándor (1889-1963) tanár, költő, műfordító, irodalomtörténész, Tedd a jót! című versében a jónak cselekvését egy soha meg nem szűnő életprogramként tárja elénk.

Tekintet nélkül arra, hogy
Másoknak tetszik
Vagy nem,
Tekintet nélkül arra, hogy
Látják-e vagy nem,
Tekintet nélkül arra, hogy lesz-e
Sikere vagy nem,
Tedd a jót!
Tégy minden jót, amit
Megtehetsz,
Ott, ahol vagy,
Úgy, ahogy teheted,
Akkorát, amekkorát tehetsz,
De mindig, szüntelen ez legyen
A programod!



         A Szentírás világosan tanítja, hogy nem Istentől származik a rossz és a gonoszság. A világban látott, tapasztalt sokféle nyomorúság, békétlenség, háború, betegség, halál Isten szeretettörvénye elleni lázadás következtében szabadult rá a Földre. (Erről E.G.White: Pátriárkák és Próféták című könyvének első 4 fejezetében olvashatunk bővebben. Lásd a Függelékben.) Isten mindent jónak, sőt igen jónak teremtett, amint azt  1. Mózes 1. fejezetében olvashatjuk. Akkor azt kérdezheted, hogy most miért nem ilyen? Prédikátor könyvében (7: 29) így vall Salamon király erről: "...Isten teremtette az embert igaznak, ők pedig kerestek sok kigondolást." Nemcsak az ember lelkében, de az ember lelkéért is folyik egy nagy küzdelem a jó és a rossz erői között. Ahogyan Florence Nightingale engedelmeskedett Isten hívásának úgy mi is engedelmeskedhetünk, azzal, hogy saját környezetünkben következetesen tesszük a jóság egyszerű "csodáit". Melyek megnyilvánulhatnak egy mosoly, egy kézfogás, őszinte érdeklődés, apró figyelmességek formájában. Valószínű, hogy  megszüntetni nem  tudjuk, de legalább mérsékel(het)jük valamennyire a rossz, önző cselekedetekből fakadó következményeket, negatív hatásokat.  A Bibliában, az Apostolok Cselekedeteiben (10: 38)  Jézusról írja az ihletett Ige, hogy: "A názáreti Jézust, mint kente fel az Isten Szentlélekkel és hatalommal, aki széjjeljárt jót tévén és meggyógyított mindenkit, kik az ördög hatalma alatt voltak, mert az Isten volt Ővele." Jézus szolgáló életet élt, személyválogatás nélkül, minden rendű és rangú emberrel fáradhatatlanul törődött. Az emberek meggyógyításával, testi jólétüknek előmozdításával együttesen a lelkük megmentése, örök életük biztosítása volt a legfontosabb számára. Élete a jóságos Istennek való engedelmesség szép példáját, követhető útját mutatja be a Földön minden korban élő embereknek, így nekünk is. Számomra egyértelmű, és remélem Neked is Kedves Olvasó, hogy lehetséges, még ha nem is mindig könnyű jónak (egyre jobbnak) lenni egy rossz világban.                                                                                               

FÜGGELÉK:
E.G.White: Pátriárkák és Próféták c. könyv
- 1. fej.: Miért engedte meg Isten a bűnt?
http://www.adventista.hu/egwhite/honlap/pp/1.htm
- 2. fej.: A teremtés:
http://www.adventista.hu/egwhite/honlap/pp/2.htm
- 3. fej.: Kísértés és bukás:
http://www.adventista.hu/egwhite/honlap/pp/3.htm
- 4. fej.: A Megváltás terve:
http://www.adventista.hu/egwhite/honlap/pp/4.htm

Mai  kérdések - Bibliai válaszok sorozat előző részei itt olvashatóak:



 1. rész: A boldogság útján járok-e?
http://abekessegszigete.blogspot.hu/2017/09/emberi-kerdesek-bibliai-valaszoksorozat.html
 2. rész: A Biblia csak egy "KÖNYV" a sok közül?
http://abekessegszigete.blogspot.hu/2018/01/emberi-kerdesek-bibliai-valaszok-2-resz_5.html
 3. rész - Aggódásmentes élet, lehetséges?
http://abekessegszigete.blogspot.hu/2018/03/harmati-gyongyi-emberi-kerdesek-bibliai.html
4. rész: A békesség csupán illúzió?
https://abekessegszigete.blogspot.hu/2018/04/emberi-kerdesek-bibliai-valaszok-4-resz.html
6. rész - Csupán haláltánc lenne az életünk?
https://abekessegszigete.blogspot.com/2018/11/harmati-gyongyi-6-resz-mi-marad-meg.html
7. rész: Hová tűnt az öröm az életünkből?
https://abekessegszigete.blogspot.com/2020/01/harmati-gyongyi-7-resz-hova-tunt-az.html



Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Mikijozsa2021. március 9. 12:44

@HarmatiGyongyi: hát mert minden annyira eldurvult a mai világban, halkan szerettem volna, mondani, legalább oáig eljuthatnánk hogy kezdjük el újra egymást tisztelni megbecsülni, aztán jöhet a hitvita is, szóval nem de hogy, szerintem nincs ebben semmi, csak vezetne jóra a sok felismerés, hogy az emberek egymásra vannak utalva, nem a hamis közéleti szereplők s az őket támogató papok segíteke mimket, hanem mi emberek egymást, ha újra felfogjuk, mert jól mondja a mondás, segíts emberiség magadon és akkor az isten is megsegít

HarmatiGyongyi2021. március 9. 12:38

@Mikijozsa:
Hogy én ezzel mennyire egyetértek......
Amikor feltettem ezt a kis írást, aminek a címe: Lehet-e jónak lenni egy rossz világban? Adtam rá választ leginkább magamnak, nem gondoltam, hogy ennyien elolvassák. Örültem Angeli úr őszinte kérdéseinek, de miközben válaszoltam rá, bennem is felmerült, hogy talán nem ezen a felületen kellene beszélgetnünk egymással. Senkit nem akartam sem zavarni, sem megbántani. Remélem ezt mindenki elfogadja, Aki ezt olvassa.
Köszönöm a jószándékú hozzászólást. Békés napokat: gyöngyi

Mikijozsa2021. március 9. 12:26

@HarmatiGyongyi: szerény véleményem, a feleleges viták isten körül sosem voltak lelkileg építőek, ezért nem jó a Biblia használata -mint valami hittoborzó szórólap, nagy kivitelezésben, ennél egyszerűbb lenne az embereket egymás tiszteletére és szeretetére buzdítani

HarmatiGyongyi2021. március 9. 12:01

@okeanus:
Kedves Angeli úr!
Örülök a sok kérdésnek, mert mögötte egy "kereső ember" személyisége bontakozik ki. Megpróbálok egyszerre egy kérdésre fókuszálni...
Nekünk embereknek, nekem is kezdetben nehéz volt megértenem, hogy Isten megölte volna a Fiát? Nem tudtam ezt felfogni, aztán a Szentírás lapjairól és többek között még egy idézetet olvasva döbbentem rá, hogy ez teljesen másként van.
"(Jézus)Szava elhalt, de hangtalan beszélt szelíd arca, s örök szerelme áradt az emberre, minél jobban fiúi alázata fényeskedett csupán.
S várta, mint halni-boldog áldozat, Atyja szavát. Az Égen ámulat rezgett: „Mi hát a célja? Mit jelent ez?" Rá a Mindenható mindjárt felelt:
„Harag alá vetett emberi nemnek Egen-Földön egyetlen béke-zsoldja! Szivem vigasza, hisz tudod, mi drága minden müvem nekem, s nem
legkevésbé a végső mű: az ember. Érte hiányol téged keblem és jobbom egy időre, hogy így megmentsem elveszett faját, akiket csak
te tudsz megváltani: kösd össze lényegeddel lényegük, és légy ember az emberek között..." (Milton: Elveszett paradicsom 45.-46.o.)
Isten azzal bizonyította irántunk a szeretetét, hogy a legdrágább kincsét is odaadta értünk, semmit nem sajnált tőlünk, ezt Jézus boldogan vállalta. Sajnos egy önző világban, ahol mindenki magának él, magának kedvez, az önfeláldozás ritkán jön szóba. Megmerem kockáztatni nem is értjük!
"Mert úgy szerette Isten e világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy valaki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Mert nem azért küldte az Isten az ő Fiát a világra, hogy kárhoztassa a világot, hanem hogy megtartassék a világ általa." (János 3: 16-17)
Isten maximálisan tiszteletben tartja a szabadságunkat, senkire nem erőlteti rá magát, szabadon választhatja, hogy miben hisz. No, persze a következményekkel együtt, mert amit vet az ember azt is aratja...
Szabadon dönthetünk, hogy a Bibliát elfogadjuk-e Isten szavaként?
Mennyei jó Atyánk az Ő végtelen irgalmából még egyet tehet, hogy megpróbál a lelkiismeretünkön keresztül tanácsolni, segíteni. Ennek is lehet ellent állni, de az már a lelki megkeményedés állapota. Mit tegyen még értünk??? Nekem is még nagyon sok a tanulnivalóm, a jellemfejlődés egy egész élet munkája, amihez kapok segítséget, ha kérem. Remélem érthetően írtam és nem volt túl hosszú sem?
Szép napokat: gyöngyi

M.Elisa2021. március 8. 13:33

@okeanus: egyetértek

okeanus2021. március 8. 13:14

@HarmatiGyongyi:
kedves Gyöngyi
Ha jó és rossz között lehet választani, akkor az azt jelenti, hogy létezik a "rossz" is. Azt is valaki megteremtette? Ki?
Nem értem a "saját bűnünk" kitételt sem. Ki és mit tekint bűnnek? Saját fiát hagyni meghalni, az nem bűn? Vagy a cél szentesíti az eszközt?
Mit nevezhetünk erkölcsnek és hogyan változik? Mi az igazság és miért nem állandó? stb
Számtalan kérdésem lenne még...

HarmatiGyongyi2021. március 8. 13:01

@okeanus:
Kedves Angeli úr!
Nem bántodtam meg, szeretem az őszinteséget, még ha néha kevésbé kellemes is. A Tanári pálya egy nagyon szép hívatás, ami sok felelősséggel jár és ugyanakkor szép szépséggel is. Kedvenc tárgyaim a történelem és a magyar nyelv és irodalom volt. Részben már válaszoltam a kérdéseire: Isten nem biorobotokat teremtett hanem szabad erkölcsi lényeket, akik szabadon dönthetnek és választhatják a rosszat is. Azon gondolkodtam, hogy mikor tökéletesen jó az ember, akkor, ha nem is tud rosszat tenni vagy akkor ha tudna de mégsem teszi meg. Ilyenkor legyőzi saját magát.
Egyébként azért nem könnyű nekem válaszolni, mert én a magam részéről a Szentírásban keresem a válaszokat a kérdéseimre, és azt írom le amit én találtam, megértettem, de ezt nem szeretném rátukmálni senkire. Kész receptek nem igen vannak mindenkinek más és más az élete amin átszűri az igazságot, a jóságot. Isten hatalmasat kockáztatott amikor nekünk megadta a szabad döntés képességét mégpedig úgy, hogy tudta előre...már az elbukásunk előtt megalkották Jézus beleegyezésével a megváltási tervet. Isten ennyire szeret bennünket, hogy elvállalta ezt a hatalmas áldozatot.
Értünk, helyettünk halt meg a kereszten, hogy nekünk ne kelljen a saját bűnünkért örökre elvesznünk. Ennyit tudok írni, sok mindent nem értek és nem tudom tökéletesen megérteni, de hit által elfogadom. Egyelőre most ennyit írnék...Szép napokat és jó egészséget kívánok: gyöngyi

okeanus2021. március 7. 17:39

@HarmatiGyongyi:
kedves Gyöngyi!
Meglepően barátságos válaszát köszönöm. Valóban indulatos ember vagyok, -vagy lettem, hosszú pedagógusi munkám alatt- de ezt nem mentség.
Szíves elnézését kérem, ha megbántottam!
Nem fogalmaztam meg negatív kritikát. Nem minősítettem, vagy cáfoltam egyetlenállítását sem, csupán kérdéseket tettem fel, - amire rendre nem kaptam választ.

HarmatiGyongyi2021. március 7. 12:34

@okeanus:
Kedves Angeli úr!
Eszem ágában sem volt Önt "hülyének" néni, inkább bevállalom, hogy szövegértési nehézségekkel küszködöm! Talán furcsa lesz amit most írok, de nagyon megbecsülöm, hogy őszintén megírja nekem amit gondol, bár kissé indulatosnak tűnik. Ezért pedig szeretnék elnézést kérni! Tudja az emberek, ha tetszik az írásom, akkor azt néha kifejezik, de ritkán ír akinek nem tetszik. Végül is Ön eddig az egyetlen negatív "kritikusom", amiért hálás vagyok, segít nehogy még csak véletlenül is elbízzam. Nem dicsekvésből írom, de sok helyen megjelenik a nyomtatott sajtóban és rádióban elhangzik 1-2 írásom, versem, útleírásom, amin én csodálkozom a legjobban. Pár hónapja megkeresett egy szerkesztő, hogy könyvet szerkesztene a verseimből. Természetesen nemet mondtam, még ahhoz sokat kell fejlődnöm, hogy e betűfolyamok miatt élő fákat vágjanak ki.
Egyszer már említettem, hogy nekem terápia az írás, az engem foglalkoztató kérdésekre keresem a választ, válaszokat. Sokszor megfordult a fejemben, hogy nem kéne ezzel foglalkoznom, de nemrégen rám talált egy ídézet, amit szeretnék megosztani Önnel. Nézze el nekem, mint az erdő legrondábban rikoltozó kis madarának, ha "énekemmel" megbántottam.
Attól még, hogy a Bibliáról ill. a Bibliával kapcsolatban sok mindenben nem értünk egyet, ill. másként gondolkodunk mindketten elférünk ebben az erdőben és ki tudja talán még egyszer meghalljuk egymás hangját.
No, most már, hogy ennyi butaságot, összehordtam be is fejezem kis írásomat. Maradok továbbra is tisztelettel és nagyon szép napokat kívánok. Üdvözlettel: gyöngyi

"Bármilyen tehetséged van, használd azt: az erdő is nagyon csendes lenne,
ha csak azok a madarak énekelnének benne, akik a legjobban tudnak énekelni." Henry van Dyke (1852-1933), amerikai író, költő, politikus.

okeanus2021. március 7. 09:55

@okeanus:
bocs: Gyongyi

okeanus2021. március 7. 09:54

@HarmatiGyongyi:
kedves Györgyi!
Vagy engem néz hülyének, vagy szövegértési nehézségekkel küzd!? Én sehol nem állítottam, hogy létezik vagy nem létezik másik teremtő! - ehhez képest mivel ért egyet? A kérdést a kérdőjelről lehet felismerni. Szerintem egyáltalán nem értünk egyet, -ami nem baj - de ne adjon a számba olyasmit, amit tagadok.
Nem hiszem, hogy sok rételme van ezek után bármi kérdést is feltenni; de ha mégis, úgy ...vajon az abszolút jóság, a tökéleteség maga, hogyan teremthetett olyan lényt, aki hajlamos a rosszra??? -vagyis nem tökéletes?
A példázatról: ennyi erővel akár Ábrahám is tekinthető istennek, hiszen ő is kész volt feláldozni fiát...?

Törölt tag2021. március 6. 23:20

Törölt hozzászólás.

HarmatiGyongyi2021. március 6. 17:48

@Mikijozsa:
Kedves Miklós!
Köszönöm a hozzászólást, teljesen egyetértek Veled....
Üdvözlettel: gyöngyi

Mikijozsa2021. március 6. 17:46

@HarmatiGyongyi: ennek az a tanulsága, hogy a sok ába közt elvész a gyerek, mert ez a sok mindenféle csakis arra jó, hogy vita alakuljon ki, ami már nem szeretet, tehát haszontalan

HarmatiGyongyi2021. március 6. 17:34

@Mikijozsa:
Kedves Miklós!
A Biblia üzenete a szeretet üzenete, elég hacsak a János 3:16 igére gondolunk! Szeresd felebarátodat, mint saját magadat elv valóban elegendő lehetne a sok szörnyűség megszüntetéshez amiket felsoroltál, ha az isteni önfeláldozó szeretet (Agapé) talaján állna, de a mi emberi szeretetünk oly sokféle, van anyai szeretet, baráti szeretet, házastársi szeretet és sajnos majomszeretet is létezik. Ezt leginkább egy kis verssel tudnám kifejezni:

Somló György: Mese arról ki hogyan szeret...
https://abekessegszigete.blogspot.com/2016/03/somlo-gyorgy-mese-arrol-ki-hogyan-szeret.html

Békés napokat kívánok: gyöngyi

okeanus2021. március 6. 17:06

Ezt a hozzászólást a szerzője törölte.

HarmatiGyongyi2021. március 6. 13:03

@okeanus:
Kedves Angeli úr!
Köszönöm a látogatását, nagyon megtisztelő, hogy újra elolvasta írásomat.
Egyetértek Önnel, nincs másik Teremtő. Azonban miért akart volna rosszat teremteni? Az viszont igaz, hogy szabad erkölcsi lényként megteremtve megkaptuk a döntési képesség szabadságát. Választhatunk rosszul is, persze annak minden következményével együtt. Akiknek gyermekeik vannak azok ezt sokszor meg is tapasztalhatják. Isten nem robotokat teremtett, akik csak egyféle képpen működnek. Nem kényszeríti ránk akaratát. "Az Úr pedig a Lélek; és ahol az Úrnak Lelke, ott a szabadság."
(2. Korinthus 3: 17) Isten az Ő végtelen bölcsességében előre látta, hogy meg van a lehetőség a szabad döntés nyomán a vétkezésre, ezért született meg a Megváltás terve...(János 3:16). Szeretnék egy rövid, 6 perces kis videót ajánlani, HÍDMESTER a címe:
https://www.youtube.com/watch?v=tdAc6t_9-_0
Megkapó történet, felrázó és nagyszerű hasonlattal szemlélteti Isten szeretetét!!!! A folyó fölött ívelő hidat a forgalom függvényében nyitják és zárják. A hídmester feladata hogy akadálymentes legyen a közlekedés a vasút és a hajózás számára is.
A Hídmester magával viszi kisfiát munkahelyére és ez a tette sorsdöntővé válik. Egy véletlen meghibásodás következtében döntenie kell; halálba küldi a mit sem sejtő vonaton utazó embereket és megmenti gyermekét,
vagy feláldozza gyermekét és megmenti az utazókat.

A történet emlékeztet az Úr döntésére, aki látva a halálba rohanó embereket megmentette fia, Jézus feláldozásával, (aki ezt önként szeretetből vállalta) az emberiséget.
(Több országban Most - The Bridge címmel jelent meg ez a 2003-as cseh film.)
Békés napokat kívánok! Üdvözlettel: gyöngyi

Mikijozsa2021. március 5. 21:10

a Biblia nem istentől van - nekünk újból evangelizálni kell az emberiséget s az nem Bibliázás, ami csak félrevezet, hanem a szeretet üzenete, amihez elegendő egyetlen ige: Szeresd felebarátod, mint tenmagad...na, ha ezt betartana mindenki - akkor nem lesz többé kizsákmányolás, kapitalista önzés, átverés, békétlenség, elnyomás, hazug pártoskodások... nem lesznek nép ellenségek, ország ellenségek, nem lesznek háborúk, nem lesz faj üldözés, nem lesz lopás, gyilkosságok - embertelen bánásmód az elesettekkel. nem lesz svájcifrankos banki uzsora kirablás, átverés, megtévesztés, gyarmatosító kamatlábak stb stb

okeanus2021. március 5. 20:54

"....nem Istentől származik a rossz és a gonoszság."
-hanem kitől? Van másik Teremtő is?