Majd elfelejtettem

Edeke•  2014. január 2. 14:40

Kapormártással locsolt, töltött karalábé bulgurral

Hozzávalók:

Negyven deka darált hús, meg
Négy zsenge karalábé,
Vöröshagyma, egy kis fejű
Fokhagyma két gerezd és...

Egy csomag friss petrezselyem,
Kaporból egy csokorral,
Bulgurból meg nyolc dekagramm,
Együtt, egy szép tojással.

Tejszínből meg három decit
(szigorú tíz százalék)
Ételízesítőként bele
A bors, meg a só pont elég.

Alapléhez:

Tegyünk ételízesítőt
Csöpp szerecsendióhoz,
Só kell ide, bors kell bele,
Mit egy liter víz felold!

Elkészítés:

A bulgurunk rotyogjon vagy
Tíz percig a fazékban,
Aztán elzárt gázon hagyjuk,
Puhuljon ott magában...

Darált húshoz hozzáadjuk,
A tojást, a vöröshagymát,
A petrezselymünknek felét,
No, meg a két fokhagymát.

Belekeverjük a bulgurt,
Borsunk, sónk is belemegy,
Alaposan masszírozva
Kapunk kafa elegyet.

Meghámozott karalábénk
Alját szeld egyenesre!
Tetejét is hasonlóan,
S a belét mindet szedd ki Te!

Megtöltjük a karalábét
Az előbb kapott masszával,
S mit kikapartunk Mi az előbb,
Megy egy lábos aljára.

Arra megy a karalábé,
S ha túl sok massza lett,
A maradékból gombócokként
Tegyünk mellé egy keveset.

Az alapléhez felforraljuk
Minden hozzávaló részt.
S ellepetjük vele Mi a
Lábosba tett eredményt!

Fedő alatt gőzöltetjük,
Míg a zöldség megpuhul,
Aztán minden töltött dolgot
Szedjünk ki a lábasbul.

A maradékot dzsamiszkoljuk
Turmixgépünkkel össze,
Aztán hozzáöntsük gyorsan
A félretett tejszínt, YE!

A maradék petrezselymet
És a kaprot is bele,
Kapros szósszal tálalhatjuk,
(a nyálam most gyűlt össze)

Jó étvágyat! (bár azt azért
Itten meg kell jegyeznem,
Nem öncélú volt, hogy készült,
E versszerű receptem.

Olvastam, hogy kis hazánkban,
Éheznek a gyerekek!
Itt van hát a megoldás, hogy:
Ki megsüti, egye meg!

Ne rontsák a statisztikát,
Szégyent hozva mireánk,
No problem! Ha spanyol volnék,
Azt hiszem, ezt mondanám.

Megoldottam hát e gondot
Véglegesen, azt hiszem,
Sok éhező gyerek eztán
Hálás lehet majd nekem.

Jövő héten ajánlok majd
Egy egzotikus nyaralást,
Mert úgy hallottam, magyar honban
Nem nyaral sok polgártárs!

Biztos ennek az az oka,
Hogy nem sejtik, hova menjenek!
Hát megmondom én, csak olvassák
El majd az én versemet!)

Tárárárá táráráré bumbsztiné!
Tárárárá táráráré bumbsztiné!

A remekműben bemutatott receptúra valós, elkészíthető. Jóétvágyat!

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Molnar-Jolan2014. január 3. 20:03

nem mindegy, hogy borsot, vagy borsót ja :)

Edeke2014. január 3. 19:30

vigyázz, mert egy vessző elírása a szakácskönyvben katasztrófát okozhat...

Molnar-Jolan2014. január 2. 22:15

Jav: a húsgombócok előtt egy vessző fölösleg van. :)

Molnar-Jolan2014. január 2. 21:49

Nagyjából olyan, mint a töltött káposzta tölteléke, kis petrussal megbolondítva, Erdélyben karalábélevélbe is burkolják, a húsgombócokat, tőtikének hívják.

Törölt tag2014. január 2. 20:55

Törölt hozzászólás.

Edeke2014. január 2. 16:00

Akkor javítom a kezdetét:
-Végy egy közepes turbánt......

Törölt tag2014. január 2. 15:52

Törölt hozzászólás.

Edeke2014. január 2. 15:42

Nincs otthon bulgurod? Hát ez, már a fürjtojásos XXI. század
(amúgy én sem tudom még most sem, hogy az mi)

Törölt tag2014. január 2. 15:34

Törölt hozzászólás.

Holdontul2014. január 2. 15:20

Kedvenc Stahl Judit mondatom: Ugorjunk le érte a legközelebbi hipermarketbe:)