Elnyel az Anyag!

DanyiDenesDezso•  2021. február 27. 13:50  •  olvasva: 76

Beküldött vers a 2021-es Hervadó szépség mottójú Magyar Költészet Napja Poet pályázatára  

 – V E R S E N Y E N    K Í V Ü L –

 

 

 

Elnyel az Anyag!*

 


Hervadó szép virág-lelked*

holtig hévvel hordozod…

Istentől kaphat életre

bárki csak újabb* jogot.

 

Elpattannak most bensőnkben

múltunk fáradt ínjai,

s lehullnak,  jaj-zörrenéssel

torz jövőnknek* hídjai!…

 

Koporsóívű életünk

cirádás, – zord ravatal!

Elnyel húsvér-test végzetünk,

s e lüktető csönd, zsivaj…

 

*******

Lábjegyzet

* Elnyel az Anyag: „porból vagy te, és ismét porrá leszel ” – mondta ki ítéletét az embernek Isten az Édenkertben.(1 Mózes 3:19)

* virág-lelkünk: a személyiségünk, az örökölt és szerzett genetikánk, ’arcunk’ megőrzése,… ahogy tavalyi pályaművében fogalmazott Kustra Ferenc is: amit „védenem kell, hogy el ne veszítsem arcomat”, mert akkor létünket adjuk föl, s eltűnünk a mindenségben. – Kivéve persze Isten emlékezetéből, ahol minden ember genetikai kódjának biztonsági másolatát őrzi Teremtőnk, amiből föltámaszthat/reprodukálhat bárkit, – ahogyan mi pl. a számítógépünkön visszaállíthatunk a helyére bármit a lomtárból, amit ideiglenesen pusztulásra ítéltünk… (Ézsaiás 26:19, János 5:28-29, Jelenés. 20:12-13, Lukács 20:38)

* újabb élet: ”az utolsó harsonaszóra a halottak föltámadnak romlatlanságra… mert szükséges, hogy e halandó test halhatatlanságot öltsön magára” (1Korinthus 15:52-53, Ézsaiás 25:8)

* torz jövőnk: ”mivel hallgattál feleséged szavára, és ettél arról a fáról, amiről azt parancsoltam, hogy ne egyél, átkozott legyen a föld miattad, fáradságos munkával élj életed minden napján, tövist és bogáncskórót teremjen neked, egyed a mezőnek füvét, s orcád verítékével kenyered, míg vissza nem térsz a földbe, mert abból vétettél” – mondta a férfinak Isten, mielőtt kiűzte feleségestől a Paradicsomból. (1 Mózes 3:17-19)

 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

DanyiDenesDezso2021. február 28. 13:27

@kevelin:

E kegyetlen témából írt versről ez maximális értékelés, kedves sorstársnőm, Kevelin!

Bárcsak már emlékeznünk kéne rá, hogy ilyeneket kellett írnunk e dögletes világban, valamikor... De most még ez a valóság. Nem csoda, ha kevesen lelkesednek érte. (Meg az ilyen realista hit-versekért is...)

Ám még mindig érdekesebbnek és élhetőbbnek tartom sírva megvallani a fájó igazat, mint félrefordított, fölcsapott orral fújtatni csillámporos hazugságokat... Igaz, ez már nemcsak világnézet, hanem lelkiismeret dolga is… Az meg nem garanciális. – Saját költségen lehet csak javíttatni... valahol… az Égben… ami persze földig ér… lassan 2000 éve… ha csak a Krisztustól számítjuk… (Nem mintha előtte az ókori pogányok nem ismerhették/kereshették volna… Melyik népnek hogy sikerült… )

Szerető köszönettel, Dénes

kevelin2021. február 27. 16:34

Nagyon tetszik,èrtelmes, jó vers.