Reflektálás a fehérporos borítékra

Colletus•  2010. január 11. 21:56

Ezt a cikket az antifasiszta.hu-ra írtam. Városom melletti kis faluban történt az eset. Úgy gondolom, hogy tanulságos lehet. (A cikk tényközlő, nem politikai jellegű írás, személyes véleménnyel fűszerezve. Az antifasiszta.hu a MEASZ nevű civil szervezet tulajdona, tehát nem politikai párt áll mögötte.)

 

„Egészségedre!”

„Egészségedre!” Ez a felirat állt azon a fehér port tartalmazó tasakon, amelyet Politzer Sándor A Pápa és Környéke Zsidó Kulturális és Hagyományőrző Egyesület elnöke kapott egy borítékban. A levelet Vácott adták fel és a feladója ismeretlen.

Az olvasók nagy része ismerheti már a fehér poros boríték szimbolikus jelentését. A 2001. szeptember 11-ei terroristatámadás után volt közkedvelt ez az „ajándékcsomag”, amelyben a lépfene kórokozóját, az anthrax baktériumot juttatták el a nemkívánatos személyeknek. Természetesen sok hamis levelet is küldtek megfélemlítés céljából. Ezek nem tartalmaztak veszélyes anyagot. Vaszaron is ez történt. Egy magát terroristának tituláló személy, vagy közösség feladta a borítékot. A hírértéke körülbelül ennyi volt az eseményeknek. Nézzük meg Politzer Sándor szemszögéből is a történteket!

Délelőtti órákban járunk. A postás érkezik és a ládában hagy egy borítékot. A család egyik tagja kimegy, beviszi azt a házba, majd felbontja. Hatalmas ledöbbenésére nem egy írott papírt, hanem egy gyanús anyaggal teli tasakot talál benne. Képzeljük el a reakciót! A szoba elhagyása, a hatóságok értesítése, akik meg is érkeznek vegyvédelmi felszerelésekkel. A házban kisgyermekek tartózkodnak, akik nem tudják mire vélni a történéseket. Nagyon megijednek. A nagyszülők talán még jobban, mivel a híradóból már ismerik az esetleges következményeket. A házat fertőtlenítik, kikerül a biológiai veszély tábla, a fehér port lefoglalják és kivizsgálásnak vetik alá. Addig a család retteg, hogy vajon tényleg egészségükre válik-e, amit a boríték felnyitásakor beszippantottak.

Mindezt miért? -Talán az egy hónappal ezelőtti Holokauszt-megemlékezésen mondott beszédem szúrhatta valakiknek a szemét, amelyben az egyre nagyobb teret nyerő szélsőségek ellen emeltem fel a hangom.- Nyilatkozta a sértett.  Tehát innen fúj a szél? Valaki megpróbálta gyakorolni a szólásszabadsághoz való jogát, élni a demokrácia lehetőségeivel. Ám másvalaki korlátozni kívánta Politzer Sándor megnyilvánulását. Talán, mert az általa említett szélsőségek közé tartozik. Tagja azoknak a terroristáknak, akik ilyen tetteket hajtanak végre. Bombával fenyegetőznek, fehér poros borítékokat küldenek. Mindent megtesznek annak érdekében, hogy megfélemlítsék és elnyomják a másikat. Sajnos az ilyen emberek vallják magukat demokratának és igazi magyar hazafinak.

Mit gondol erről Politzer Sándor? – A félelemkeltés aljas módja ez, de én nem ijedek meg! Nem félek, és ugyanúgy folytatom tovább a munkámat. – Reflektált a történésekre az egyesület elnöke. Bátor ember az, aki ezek után sem vonul vissza. Kiáll a jogaiért és a véleménye mellett. Kívülállóként azt kell mondanom, hogy mindannyian tanulhatunk Politzer Sándortól a demokráciáról.

A nyilatkozata szerint nem rettent meg az érintett, de az a néhány óra hatalmas behatást gyakorolhatott a család életébe, amikor várták a vizsgálat eredményét. Ha a feladónak ez örömet okozott, akkor csak annyit üzenek neki: „Egészségedre!”

 

 

Richard Gordon

 

 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

kistili.2010. január 12. 05:44

folytatom...

''Fehér port és egy üzenetet tartalmazó boríték érkezett az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) központi irodájába a szerdai postával.Egy országos kereskedelmi bank nevében feladott borítékban küldték a fehér port és egy üzenetet: ''El lehet innen menni!''