Paulo Coelho epét hány(ik)

Colletus•  2012. augusztus 13. 17:04

Paulo Coelho... Legyen ennyi elég az életrajzból! Megítélésem szerint a közvélemény és jómagam akkor vagyunk kíváncsiak valakinek az életére, pályájára, ha az illető alkotását, tettét, jellemét valamilyen oknál fogva nagyra értékeljük. A köznyelvben ezt úgy szoktuk mondani: Ha már valamit letett az asztalra.

Először is szeretném megkérni a piros szoknyás hölgyet a harmadik sorban, hogy ne szakítson félbe, valóban jogos a felháborodása, és mélységesen egyetértek azzal, hogy Paulo barátunk már sok-sok könyvet írt, és ezeket minden bizonnyal le is tette sokak asztalára. Kérem, üljön vissza, és engedje meg, hogy kifejtsem! Jó, rendben, akkor menjen ki...

A többieknek mondom: Mielőtt elkezdenénk ítéletet mondani, vagy bármilyen módon minősíteni Paulo Coelhot, nézzük meg azokat az idézeteket, amelyeket a legtöbben véltek kiemelkedőnek a "szív funkcióval" a Citatum rendszerében!

4102 regisztrált felhasználó jutalmazta szívvel az alábbi idézetet a szerzőtől (ez egyben a citatum.hu legnépszerűbb idézete):

"Megtanultam, hogy várni a legnehezebb, és szeretnék hozzászokni, tudni, hogy velem vagy akkor is, ha nem vagy mellettem."
  
Hangsúlyozom, ez egy idézet, eszemben sincs plagizálni! Néhány mondatos szubjektív elemzés:
 
Első olvasatra nehezen emészthető az összetett mondat, de már érezhető, hogy itt hádészi mélységek lapulnak. Amikor másodszorra futunk neki, már világosan látjuk, hogy itt két sík dominál és alkot pradox elegyet. Én megtanultam várni. Én szeretnék hozzászokni, tudni. A szerző eddig nem tapasztalta meg a tudás érzését, kiváltképp nem azt a tudást, hogy te vele vagy, akkor is, ha egyébként nem vagy ott. Ij... nem is folytatom tovább, mert ezt felesleges túlragozni. Ez bizony megütötte az epe szintet. 

"Álmodj, amit csak akarsz, menj, ahova szeretnél, légy az, aki szeretnél, mert csak egy életed van, s csak egy lehetőséged, hogy olyan dolgokat csinálj, amit szeretnél!"
  
Hasonlóan népszerű ez az idézet, amely elsősorban újszerűsége miatt érdemelhette ki a 3244 szívet.
 
"Az éhezésnél, a szomjazásnál, a munkanélküliségnél, a szerelmi bánatnál, a vereségnél - mindennél - rosszabb, ha úgy érezzük, hogy senkit, de senkit nem érdeklünk." 

Szerencsére Paulo Coelho ezt nem mondhatja el magáról, mert ő bármit hányik is elénk, ugrunk, hogy felnyalinthassuk. (Akkor vajon honnan tudja?) 

"Ne hagyd, hogy mások véleménye vezessen, amikor olyanokat hallasz, hogy "ez szebb" vagy "az könnyebb". Sok energiádba és lelkesedésedbe fog kerülni, hogy elérd a célod, úgyhogy egyedül te vagy a felelős érte, és biztosnak kell lenned a dolgodban."

Paulo Coelho itt nyomatékosítani próbálja, hogy a sok idézetért egyedül Ő a felelős. Talán akkor köpköd ilyeneket, amikor biztos a dolgában. 

"Az élet állandó kockázatot rejt, és aki megfeledkezik erről, az soha nem készül fel a sors kihívásaira."

Ebben az idézetben a kockázat egy Paulo Coelho idézet, a sors kihívása pedig Coelho maga. 

--- 

Egyelőre ennyi idézetet szerettem volna bemutatni nektek Paulo Coelhotól. Kifejezetten ajánlom, hogy vásároljátok meg az összes könyvét 4-5 ezer forintos darabáron, elsősorban az Ulpius-házban, mert az színvonalban rokonságban áll Coelhoval, ezért bizonyára az összes alkotását megtaláljátok ott.

Bízom benne, hogy Paulo Coelho még több epét hányik majd nekünk, hogy az internetes levelezéseink, az irodalom terjesztésére hivatott weboldalaink, közösségi oldalaink minél többször hirdessék a munkásságát.

 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Colletus2012. augusztus 14. 19:45

Kicsikinga, meglepnek szavaid, de örülök nekik. :) Interneten is találsz tőle könyveket, megvenni nem érdemes...

Kicsikinga2012. augusztus 14. 19:11

Fölkeltette az érdeklődésemet és feltétlenül meg fogom találni a módját, hogy olvassak Tőle, mert anélkül nincs jogom, hogy ítélkezzem fölötte!

Kicsikinga2012. augusztus 14. 19:06

Én most színt vallok!
Képzeljétek el, hogy Képeslapküldő szolgálat útján láttam ilyen idézeteket és nem küldtem el, mert nem szeretem az ilyesmit!
Tehát nem tudtam, hogy kicsoda, és még most sem tudom!
Micsoda szégyen, de amint itt befejezem, azonnal utána nézek!
Éppen a napokban gondoltam át, hogy az illető hölgyet is, aki a Harry Potter-t írta majd egyszer talán felelősségre fogják vonni!
Hogy miért?!
Arra biztosan sokan tudják a választ!
Én soha nem adtam volna a gyermekem kezébe a könyveit!

Pera762012. augusztus 14. 18:00

Nemé olvassa a halandó/esendő emberréteg Rejtőt is? :)
Kicsik a határok. A ponyvás-szekér által húzott porfelhő látványa és a vasúti menetrend-szerinti járatok által való sín-megcsillogtatás között ki-ki ízlésének, bukszájának, hangulatának, baráti ajánlásoknak, rekláméknak megfelelően tud válogatni. Ő jó reklámmester.
Én több Coelho kötetet elolvastam, de volt olyan is, mit nem bírtam végigolvasni. Mert a történet kezdete sem, a vége sem volt tetszetős, s mert irodalmi értéket nem találtam benne. Amit elolvastam végig: tetszett. Tetszettek a történetek, az a misztikum, mi bennük van, s hogy a jó és rossz harca általában meseszerű végekkel zárul. Habár a való nem mindig heppiend.
A hétköznapi emberek sorsán át - és most sablonos leszek - univerzálisan ábrázol.
Tény és való, hogy az idézetei is közszájon forognak. Vannak jó köpései. Vannak nem olyan jó köpései. És vannak semmilyenek is.
Azt nem szeretném, ha iskolákban tanítanák. De biztos még fogom olvasni.

gyermek2012. augusztus 13. 21:35

Nem tudom. Én személy szerint Benedek Elek apónk meséit szívesebben és nagyobb hittel olvasom, mint Coelhohót.
Meg köllene tanulni alig ismert szerzők írásait olvasni. Hihetetlen milyen igaz kincsek rejlenek felfedezetlen a kortárs könyvmindenségünkben. Csak azok nem ilyen szappansíkban folynak történéseket, s így nem lehet oly könnyidén részünké tenni.

Törölt tag2012. augusztus 13. 20:28

Törölt hozzászólás.

starlit2012. augusztus 13. 19:09

bocs kimaradt egy ''r'' egyre megy...:)))

starlit2012. augusztus 13. 19:07

biztos, hogy lennének... az emberek nagyon befolyásolhatóak... s nem mindegy kit teszel melléje...

vannak különbségek... vannak jobbak... de ez most egye megy...
róla volt szó... nem másról..:))

Colletus2012. augusztus 13. 19:03

Örülök, hogy benéztél, és elmondtad a véleményedet. Egy óra keretében azért leülnék az ''emberekkel'' egy kis összehasonlító elemzésre, közös gondolkodásra Coelho és egy másik szerző között. Lehet, hogy lennének véleményváltoztatások. :)

starlit2012. augusztus 13. 19:02

még valamit: Köszönöm, hogy reagáltál... azért vártam...:)

starlit2012. augusztus 13. 18:59

tudom, hogy erős volt ''gyűlölködés'' szó... ezért is tettem idézőjelbe...
tudom, te nem azért írtad ezt a kritikát meg...

azt is tudom, hogy ha mindig mindenre bólogatunk, az sem fog jót szülni...
de itt az ember érzései úgy is felülkerekednek ( lám a tiéd is) és hagyjuk az embereket had döntsék el, mi tetszik nekik és mi nem...

három vélemény lehet....
1. közömbös... nem foglalkozom vele, nem válaszolok...
2. tetszik nekem, helyeslem...
3. nem tetszik, ezért ellenzek minden kritikát...

vélemények ütköznek, vélemények cseréje van ilyenkor...

én elmondtam a magam véleményét... s nem vitatkozni akartam...
ha úgy vetted... még egyszer mondom...bocsánat... de amit éreztem az olvasás után... el kellett mondanom...

Colletus2012. augusztus 13. 18:49

Kedves starlit!

Szerintem félreértettél. Eszemben sincs gyűlölködni.

Ha semmit nem tennénk szóvá, semmiről nem fogalmaznánk meg kritikát vagy ellenvéleményt, egy helyben toporzékolnánk, és semmi esélyünk nem lenne megkülönböztetni egy jóízű ételt egy rosszízűtől. Ha az étteremben sózva kapjuk a somlóit, bizonyára reklamálunk. Ha nem ettünk még mást, csak sózott somlóit, mert minden étteremben azt teszik elénk, nincs módunk panasszal élni, mert nem tudjuk, hogy mi a különbség édes és sós között. A művészet ennél jóval összetettebb, és persze egyéni megítélés kérdése, hogy kinek mi tetszik, de nem mindig a populáris szerző a jó szerző, és a magam részéről úgy gondolom, hogy ki kell állnom Coelho ellen, ki kell állnom az Ulpius-ház ellen, és nem azért, mert ezeket szeretik az emberek, és fogyasztják, mintha muszáj lenne, hanem azért, mert tudom, hogy közhelyes, semmitmondó álművészetről beszélünk. Sajnos ez ömlik ránk mindenhonnan, és fontos a szelekció. Ebben semmi gyűlölködés nincs, de ami szar, az szar... és ezt ki kell mondani. Az sem tesz jót, ha tehetségtelen borzadmányoknak adunk szívet, vagy pozitív hozzászólást. Ez önértékelési problémákhoz vezethet, és beüt a teljes képzavar.

Ez nem arról szól, hogy kibe lehet belekötni, kibe nem... ettől még emberek maradunk!

starlit2012. augusztus 13. 18:41

még valamit szeretnék... s utána tényleg nem szólalok meg...

minden emberbe bele lehet kötni... belém is, s hidd el beléd is...

(csak nem érdemes... mert emberek vagyunk... és szeretünk...nem pedig ''gyűlölködünk...'')

starlit2012. augusztus 13. 18:22

404 - A kért oldal nem található.

''Az egyik percben nincs semmid, a másik percben meg többet kapsz, mint amit el tudsz fogadni.'' - Paulo Coelho

érdekes itt is az ő idézetét használja a poet... s milyen nagy igazság van ebben az idézetben is...!

starlit2012. augusztus 13. 18:22

Az a véleményem, hogy nem illő az embereket megszólni, minden ember más és más... minden ember mást tart értéknek...
s ha ennyire felkapott Paulo Coelho, akkor azt az emberek szeretik... ( sokan )
Tudom te is elmondtad a véleményedet... én is... és bocsáss meg nekem, ha ezzel megbántottalak... de én most is így érzem...

Üdvözlettel, és szeretettel: starlit

starlit2012. augusztus 13. 18:20

köszönöm, hogy visszatetted...

Colletus2012. augusztus 13. 18:02

''Igen, mert a hány a helyes, és a hányikkal Coelho egyediségét akartam tükrözni. :)''

Colletus2012. augusztus 13. 18:01

Azért ne keverjük Coelhot a nagyokkal... ő ugyanis a közhelyektől egyedi!

starlit2012. augusztus 13. 18:01

ja és a hány:))) nem ikes ige:)))
(tudom, hogy tudod, de nem hagyhattam ki...)

starlit2012. augusztus 13. 18:00

olvastalak...

Több idézetet olvastam ''Paulo Coelho''-tól... van amelyiket szeretem, s van amelyiket kihagyom...mert nem értem....

de ezt több ''nagyról'' is elmondhatjuk...

Colletus2012. augusztus 13. 17:58

Már megszoktam, hogy széllel szemben... :)

''Tudom, hogy nincs esélyem, de hiszem, hogy van!'' /Jabronka Richárd/ xD

Törölt tag2012. augusztus 13. 17:56

Törölt hozzászólás.

dreaming582012. augusztus 13. 17:54

Hmmm - úgy látom, valaki itt nagyon nem szereti Coelho bácsit ;-)

19702012. augusztus 13. 17:46

Azt mindenképp!:-))

Colletus2012. augusztus 13. 17:44

Reméltem, hogy lehet érezni az iróniát a mondandómban...

19702012. augusztus 13. 17:44

A nők nagy része szereti Coelho-t, én is! Bár egyhuzamban több könyvét elolvasva, kicsi csömört okozhat...pedig, én szeretem Coelho-t!:-)
A ''hányik''-ból azt olvastam ki, hogy Te nem szereted!:-)

Colletus2012. augusztus 13. 17:36

Igen, mert a hány a helyes, és a hányikkal Coelho egyediségét akartam tükrözni. :)

designo2012. augusztus 13. 17:35

Ezt a hozzászólást a szerzője törölte.

designo2012. augusztus 13. 17:34

Ezt a hozzászólást a szerzője törölte.

19702012. augusztus 13. 17:31

Szándékos, hogy ''hányik''?

Colletus2012. augusztus 13. 17:29

Veronikát olvastam. Nem egyezik a véleményünk. Persze, ez nem baj. :)

designo2012. augusztus 13. 17:27

Ezt a hozzászólást a szerzője törölte.