Parafrázis/evokáció - válasz egy bejegyzésre

Colletus•  2013. január 21. 13:47

Kedves pályázók!

Egy blogbejegyzésben felmerült, hogy az evokációs pályázatunk kiírása nem volt korrekt, mivel a leírtak alapján parafrázist várunk, és nem evokációt. A pontosítás kedvéért:

A parafrázis újraértelmezés, amikor a forma megőrzésével egy új tartalmú mű születik (lásd Orbán Ottó, Lackfi János, Tóth Krisztina stb.). Az evokáció felidézés, amikor egy műben egy másik ismert alkotást, annak részleteit, szavait, szókapcsolatait ismerjük fel (nem plágium!, tudatos és vállalt átvétel). Pl. Arma virumque cano Zrínyi eposzának kezdetén. De ide lehet sorolni Balla Zsófia "Golyó" című versét, amely egy Születésnapomra evokáció:

Golyó

talált
halál

Ebben az esetben nem a tartalmat, hanem a formát vette át a költőnő, de nem beszélhetünk parafrázisról, mivel a mű csak sejteti a formai átvételt.

A kiírásunkkal kapcsolatban:

"magyar költők verseinek evokációját várjuk tőletek: olyan műveket, amelyek formailag, tartalmilag illeszkednek az eredeti vershez, de a mai magyar kontextusban nyernek értelmet. Igyekeztünk a témához leginkább illeszkedő verseket választani alapul, amelyeket már több költő evokált, hiszen a szöveg szinte kéri az átírást, az új szemszögből történő megközelítést. Az evokációról bővebben itt vagy itt olvashattok."

Szándékosan belinkeltük az evokáció követelményeit, és a "formailag, tartalmilag illeszkednek" rész külön is értelmezhető. Aláírom, hogy a vessző helyett akár / jell is állhatna, de az "evokációról bővebben" részben ezt tisztázzuk.

Ha valaki konkrétan parafrázist küldött nekünk, nem érte sérelem, hiszen szándékosan nem szabtunk kemény korlátokat, így elfogadjuk azt is...

Ha kérdésetek, észrevételetek van a pályázattal kapcsolatban, a hozzászólás mezőben leírhatjátok.

Üdvözlettel,
Jabronka Richárd (Colletus)
koordinátor

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Judit0062017. november 20. 10:54

Hurt Judit:A lélek éneke (evokáció)

Ha minden ember lelkében szép dal szólna,
ez a világ maga a mennyország volna.
Minden lélek tisztán érkezik a Földre,
csak hamis lesz a dal, mit vétkei szültek.
A szép éneket a bűnös nem is hallja,
mindenki más énekét is torznak tartja.

Így lesz a világban pokol és mennyország,
hamis dal szülte irigység és gonoszság.

Pokol-e vagy mennyország?
Mindenki maga választja a dallamát!

mat-star2013. január 21. 21:49

az jó...akkor 131 perc múlva visszanézek:)

Pera762013. január 21. 21:35

Nos, legyen eredményhirdetés?
Lesz. :)
De csak holnap. Addig izguljatok. :)
Szah: megígérem a kölcsönösséget... Eddig is olvasgattalak ám. :))

Colletus2013. január 21. 21:14

http://blog.poet.hu/Colletus/evokacios-p alyazat---vegeredmeny

mat-star2013. január 21. 21:12

és mikorra kapunk végeredményt? :) vagy hűtsem még a pezsgőt?:D

Colletus2013. január 21. 21:03

Az első három helyezett már megvan. :) De még csak én tudom, ti nem. :P A zsűri elnöke épp a többit rangsorolja a pontegyezések miatt.

dreaming582013. január 21. 20:13

szah - azért megnyugodtam, hogy kimondtad itt a végén a ''tutit''
''nem vettem figyelembe, hogy ez egy amatőr oldal, tehát nem az a hely, ahol keresztre kell feszíteni valakit, aki nem profi.'' :)

Marie_Marel2013. január 21. 17:34

Na végre! Éljen a béke! :-)))

szah2013. január 21. 17:32

Javítás: ''hogy ez egy amatőr oldal'', ''nem'' nélkül.

szah2013. január 21. 17:31

Nem vagy oka semminek, Pera, legfeljebb a békének :)
Lehet, hogy az is közrejátszott, hogy ennyire szigorúan vettem a dolgot, hogy a tanárom, akitől műfordítást tanultam (Géher István, Varró Dani is nála tanult, csak pár évvel később), nem ismert kegyelmet ilyen téren, csak nem vettem figyelembe, hogy ez nem egy amatőr oldal, tehát nem az a hely, ahol keresztre kell feszíteni valakit, aki nem profi. Sebaj, ''everybody's changing and I dont feel the same.'' :)
Pera, a verseidhez mindenképpen benézek, de akkor ez legyek kölcsönös :)

szah2013. január 21. 17:14

kovacsagi
Úristen, Ági, Te kedves vagy :)
Elsőre sem akartam rosszat, olvassátok vissza, hogy fajult el lépésről lépésre. Elmentünk egymás mellett, nem figyeltünk a másikra. Hiba volt. Köszönöm a gesztust, Pera. Kedvelem ezt a közösséget, különben nem lennék itt, építeni szeretném, nem bontani. Gondolom, látjátok, hogy nem fércművekkel rontom a színvonalat :) Szép estét Nektek.

Pera762013. január 21. 17:12

Szah, nehogymár én lennék az ok. :)
Nem én kezdtem el a párbeszédeket és nem is baj az, ha elkezdődött, hiszen értelmes eszmecserékkel nem lehet ártani... ha jól visszaolvasol, mintha csitítgattam is a kedélyeket, ahogy tudtam. Nekem ez a szokásom, nem a provokáció...
Örvendek, hogy a versed hagyod... A pontozások nem befolyásolják senki itt, vagy esetlegesen máshol elhangzott véleményét...
Annak meg még jobban örvendek, hogy a béke jobb. :) Én is ezt vallanám...
Amint meg látom, eléggé tisztában vagy bizonyos fogalmakkal, örömmel veszem, ha időd engedi, és nálamnál járogatsz véleményekre. Előre kösz. :))

kovacsagi2013. január 21. 17:09

De ha te is tudsz így szah, akkor elsőre miért nem? Örülök, hogy bent hagytad a versed.

szah2013. január 21. 17:04

Pera76
Ez már normális hang, ha így kezdted volna, el sem jutunk idáig. Az érvelésed ül, valóban mindenki beleszólhatna mindenbe, ha nekem itt utat adtok. A versem maradhat a pályázat része. Tudom, hogy nem fog nyerni semmit, ismervén a sztori előéletét, de nem is azért engedem vissza, hanem jelzésértékként, egyfajta békejobb gesztusként, hogy lássátok, nem ellenetek vagyok, és hogy elüljön ez a felesleges harc.

Pera762013. január 21. 16:43

Kár, hogy a versedre nem szeretnél a pályázat részeként tekinteni tovább.
Szah, hidd el, én próbállak megérteni, de az álláspontom te is elfogadhatnád.
A te javaslatodra nem mondtam, hogy rossz ötlet, sem azt hogy jó. De más pontozási rendszert csinálni vagy/és elhatárolni, hogy evokáció és parafrázis, utólag értelmetlenség, mert a pályázati feltételekben eredetileg ez nem volt benne. Ha meg valakinek jóindulatán múlik az, hogy esetlegesen parafrázisokat is lehessen értékelni, figyelembe venni, ha már azokat is küldtek be a versírók: ez nem lehet baj..
Azt elhiszem viszont, hogy tudsz különbséget tenni parafrázis és evokáció között, hoztál is azokra példákat. Hanem a kutya ott van elásva, hogyha elfogadnánk a te ötleteid, pár perc múlva itt lenne egy másik, vagy tíz másik személy, más ötletekkel... S akkor lenne kalamajka. A feltételek módosításának ezért nem hiszem, hogy értelme lenne. A pályázat lezárult, a pontozások, értékelések folyamatban, az eredményhirdetés is meglesz...
remélem, le van ez itt tudva...
Köszönöm.

Marie_Marel2013. január 21. 15:25

Írtam már, nem kell véresem komolyan venni...
Sokan nem tudták, félreértelmezték esetleg, de mind tanultunk belőle és született jó sok új vers, és ez a lényeg. Nem vérre megy a dolog.

''jó szóval oktasd, játszani is engedd szép, komoly fiadat!''

Talpas2013. január 21. 14:58

Sok hűűű-hóóó stempliért.

Ez szerintem parajevo.

szah2013. január 21. 14:53

Kérlek Benneteket, hogy az én versemet ne kezeljétek a pályázat részeként. Kint hagyom, de az ''evokáció'' címkét leveszem, nem kívánok versenyezni vele.

szah2013. január 21. 14:51

Ha kimoderáljátok a válaszom egy személyemre sértő megjegyzésre, akkor vegyétek ki a megjegyzést is, úgy fair.
''2013. január 21. 14:38''

szah2013. január 21. 14:50

Colletus:
Na, végre egy egyenes mondat. Köszönöm.

Colletus2013. január 21. 14:47

Szah, köszönjük, nem szükséges megoldást keresni egy nem létező problémára. A pályázat értékelésének menetén nem változtatunk. Megértésedet köszönöm!

szah2013. január 21. 14:44

kovacsagi:
És ha újraolvasod, amit írtál, rájössz, hogy voltaképpen Te kötekedsz, én megoldást keresek.

szah2013. január 21. 14:43

kovacsagi:
Indultam a pályázaton. Evokációval. Igazival. Ha utánanéztél volna, akkor nem írnál butaságokat.

Törölt tag2013. január 21. 14:42

Törölt hozzászólás.

szah2013. január 21. 14:41

Pera, nem értesz. Ez messze van a kákán csomót kereséstől.
Ha a lottón behúzod mind a 90 számot, odaadják a nyereményt utólag azzal a felkiáltással, hogy közte vannak a nyerőszámok is?
Ne nézzük hülyének a poetes közösséget. Egyszerűen lusták voltak utánanézni.
Minden itt volt az orruk előtt:
http://blog.poet.hu/kovacsagi/evokacio
Ez alapján még a sima kizárás is jogos, persze, azt nem akarjuk, ugye?
A felvetésem nem elég frappáns kiút?

Colletus2013. január 21. 14:36

Sokkal nagyobb zavart okozna, ha a kiírástól eltérően értékelnénk parafrázisokat és evokációkat. Aki írt egy marha jó parafrázist, ami evokációként is értelmezhető, nem tudja majd hova tenni a dolgot... nem lesz külön értékelés, részemről ezt lezártnak tekintem.

Pera762013. január 21. 14:36

Nem a kiírókon múlott, hogy milyen versek kerültek be a pályázatra. A feltételek elolvasása egyfajta tájékoztatás, és mindenki saját tehetsége szerint azt nyújtott, amit tudott. Mert a verseket az alkotók alkották.
Jó, helyesbítek: az alkotóktól függött, miket írtak. Ki mennyire informálódott, milyen felkészültséggel rendelkezik, mennyire tehetséges...
De a kákán csomókat nem kell keresni.
:)

szah2013. január 21. 14:35

cseszlováknál a pont.

szah2013. január 21. 14:34

Colletus:
Nem kevertétek, csak hagyjátok, hogy keveredjenek. Ti nyilván tisztában vagytok a fogalmakkal, nem Rátok vonatkozott a megjegyzés.

Colletus2013. január 21. 14:33

Szerintem a formai parafrázis (teljesen új vers, azonos formával) is értékelhető az evokációkkal együtt, mivel akkor van értelme átvenni valamelyik vers formáját, ha azzal fel akarjuk idézni magát a művet. Nem áll szándékunkban külön értékelni, a kiírás egyértelmű volt, amiről itt beszélünk, csak szőrszálhasogatás...

szah2013. január 21. 14:32

Értelek Benneteket, és tényleg nem bántásból írom, amit írok, egyszerűen ezt gondolom, és szeretném, ha Ti is átlátnátok, mi volt a ''vita'' tárgya. A dupla pályázat ötlete nem tetszik?

cseszlovak2013. január 21. 14:31

szah felvetése tisztességes és korrekt megoldás lehet:

''Megoldás lehet - ha bevállaljátok:
Evokáció ÉS parafrázis pályázat, külön a két vonal két győztessel, két első és második helyezettel.
Nem az vezérel, hogy nyerjek, ha gondoljátok, vegyétek ki az egyetlen pályázatomat a versenyből, sőt, zsűrizni is segítek, ha gond a mennyiség.
Azt gondolom, ebből így lehet profin, minden igényt kielégítve, minden félreértést feledtetve, mindenki szájízének tökéletesen megfelelve kijönni. ''

ugyanis ott van akár valódi problémának is: mivel olyan sokan - a zöm, 80-90% - ''egyszerű'' formai parafrazeálást csináltak, azok, akik tartalmi evokációval neveztek, szinte elsikkadnak a többi között - lett légyen akármilyen (jó/rossz) is a szövegük. és ez ''velük szemben'' nem fair.

Pera762013. január 21. 14:30

Irodalmi fogalmak összekeveréséről szó nincs.
Itt csak arról van szó, hogy a verselők talán nem mind tudták, mi mi. De mint jeleztem, vannak zsűritagok, kik döntőképes állapotban vannak...
Megkérlek szépen, hogy tartsd tiszteletben őket, az oldalt.

Colletus2013. január 21. 14:30

Szah, szerintem nem kevertük össze-vissza a fogalmakat. :)

szah2013. január 21. 14:30

Pera76
Átmentél egy kicsit szürreálisba. Olvasd vissza magad:
''nem a kiírókon múlott, hogy milyen verseket küldtek be az alkotók, s nem is az alkotókon''.
De igen, sajnos mindkettőn múlott.

Pera762013. január 21. 14:28

Nem. Nem érzem komolytalannak, mit mondtam.
Nem mindenki olyan felkészült, hogy tudja... Hidd el. Én megértettem, hogy te tisztában vagy, de nem mindenki.
Vannak zsűritagok, kik erre a feladatra jogosultak, és biztos vagyok benne, jól megoldják a pontozást. :)

szah2013. január 21. 14:26

Az, hogy az oldal amatőr irodalmi oldal, nem ok arra, hogy összevissza keverjük az irodalmi fogalmakat. Épp a fordítottja volna a feladat.

szah2013. január 21. 14:24

Pera76
''sokan, kik nincsenek tisztában az evokáció határának fogalmával, parafrázist is küldhettek be''
Ugye, ha újra elolvasod, Te is érzed, hogy ez így komolytalan?

szah2013. január 21. 14:22

zsűrizni = szétválogatni evokációt és parafrázist :)

Pera762013. január 21. 14:19

Szah, sokan, kik nincsenek tisztában az evokáció határának fogalmával, parafrázist is küldhettek be. S lássuk be, a határ fogalma is eléggé tágas. :)
Te szerinted okos ötlet lenne-e kizárni őket a pályázatról, mert nincsenek felkészülve magas irodalmi szinten teljesíteni? Hiszen ez, mint már sokszor volt hangoztatva, egy amatőr irodalmi oldal... Amatőr verselgetőkkel.
A pályázati feltételek ki vannak írva, ismétlem, nem a kiírókon múlott, hogy milyen verseket küldtek be az alkotók, s nem is az alkotókon.
Fölöslegesen nem szükséges port felverni. Megértettem álláspontodat, de fogadd el te is a másét.

szah2013. január 21. 14:19

Sajnos én is az utolsó nap néztem bele a kiírásba, és kezdtem neki a versírásnak. Nekem egyértelmű volt az evokáció, ezért nem parafrázist küldtem be, de így utólag a leírás valóban okozhatott félreértéseket. Ha hamarabb látok neki, írtam volna Neked, mint ahogy a probléma felmerültekor - ne legyen titok - meg is tettem.
Félreértés ne essen, nem hibáztat senki senkit (örülünk, hogy színesítitek poetes életünket).

Megoldás lehet - ha bevállaljátok:
Evokáció ÉS parafrázis pályázat, külön a két vonal két győztessel, két első és második helyezettel.
Nem az vezérel, hogy nyerjek, ha gondoljátok, vegyétek ki az egyetlen pályázatomat a versenyből, sőt, zsűrizni is segítek, ha gond a mennyiség.
Azt gondolom, ebből így lehet profin, minden igényt kielégítve, minden félreértést feledtetve, mindenki szájízének tökéletesen megfelelve kijönni.

Colletus2013. január 21. 14:10

Akkor ezért elnézést kérek, szah, de ha előbb írsz nekem a feltüntetett címen: palyazat@poet.hu, válaszolok, és a kiírást is pontosítottuk volna a rendelkezésre álló 20 nap során...

szah2013. január 21. 14:10

Evokáció pályázat, de elfogadunk parafrázist is...
Olyan ez, mint a versmondóverseny, ahol utólag bejelenti a zsűri, hogy az is versenyben van, aki népdalt énekelt :)
Az a baj, hogy utólag már nem lehet kibogozni, a tyúk volt-e hamarabb, vagy a tojás, vagyis hogy a kiírás vitt-e félre, vagy a pályázók voltak lusták elolvasni a vonatkozó blogbejegyzéseket (ahol egyébként tisztázták a különbségeket).

szah2013. január 21. 14:02

Még egy apró kiigazítás: senki nem mondta, hogy a pályázat kiírása nem korrekt. Azt mondtuk (mat-star mellett én is), hogy nem pontos. Ez azért nem ugyanaz.

szah2013. január 21. 13:59

Ezzel az erővel elég lett volna ennyi: evokáció ÉS parafrázis pályázat.
Többet nem is kellett volna írni, és nincs utólagos magyarázkodás.
Jelzem: én azért nem küldtem be parafrázist, mert a kiírás evokációról szólt...