Halmozott írásjelek

Colletus•  2012. február 6. 14:08

A múltkor beszélgettünk a szerkesztőségben arról, hogy a halmozott írásjelek esetében mikor szükséges a javítás. A probléma az volt, hogy nem tudtuk eldönteni, vajon szabályos-e 2 felkiáltójel használata, vagy azt háromra kell javítani.

Pl: Add ide az almát!! Úgy szeretnék bálnává változni!!

A Facebookon található Magyar Helyesírás című oldalon feltettem a kérdést erre vonatkozóan. (Az oldal üzemeltetői a magyarhelyesiras.hu működtetői is egyben). A következő választ kaptam:

"Magyar Helyesírás „Az érzelmek hullámzását vagy erősebb fokát írásjelek halmozásával érzékeltethetjük: Hogy képzeled ezt?! Valóban?? Nem!!! ” (AkH. 240/c.) „Az erőteljes emóció kifejezésére halmozhatók is a felkiáltójelek, legtöbbször hármat használunk a fokozott érzelem vagy indulat kifejezésére.” (Osiris-féle Helyesírás 311.o. és 315. o.) Ezekből az következik, hogy akár két felkiáltójelet is írhatunk. www.magyarhelyesiras.hu"

Nyelvtanilag helyes a forma, ezért ezentúl csak a szerző engedélyével javítjuk az ilyeneket, de én továbbra is azt mondom, hogy a két felkiáltójel használata indokolatlan és rémesen ronda... Olyan, mint amikor valakinek két szál virágot adunk ajándékba. :)

Mi a véleményetek erről?

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Törölt tag2017. február 24. 12:07

Törölt hozzászólás.

Törölt tag2012. február 6. 19:37

Törölt hozzászólás.

zotya682012. február 6. 18:25

csatlakozom Kingához :)

Kicsikinga2012. február 6. 15:53

Az egyik nem illik, a másik nem helyes (itt a látványra utalok), vagyis a versek tudnak kérdezni és felkiáltani az említett írásjelek nélkül is.