A folyó vérré változott...

Colletus•  2010. október 5. 21:22

"...a folyó egész vize vérré változott. A folyó halai elpusztultak, s ettől a folyó annyira bűzlött, hogy az egyiptomiak nem tudták inni a vizét. Mindenütt vér volt Egyiptomban."

 

  Devecser, Ajka, Kolontár, Tüskevár, Somlóvásárhely... Ezek a települések váratlanul kerültek reflektorfénybe, és a vörös iszap égető takarója alá. 

 

  Október 4-én, hétfőn 12 óra 10 perckor a MAL Zrt. ajkai timföldgyárának kolontári vörösiszap-tározójánál átszakadt a gát. A sűrű iszap 96-98%-a tározóban maradt. A többi elöntötte az utcákat, percek alatt végzett minden háziállattal, alvadt vérként száradt rá a házak falaira, padlóira. 4 ember életét vesztette, 120-an komoly égési sérüléseket szenvedtek, többen eltűntek, és a termőföld használhatatlanná vált. Olyan a ott a tájföld, mintha a Mars egy hirtelen ötlettől vezérelve Devecserbe költözött volna. A marslakókkal együtt...

 Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a kárt okozó cég igazgatója elmondta, semmiféle veszélyt nem jelent az emberek számára az iszap, hisz annak PH értéke nem túl lúgos, a termőföldnek sincs baja, és radiológiai veszéllyel sem kell számolni. Nem tartja etikusnak, hogy megvonták cégétől a működési engedélyt. - Lám. Egy igazi marslakóval állunk szemben. Úgy látszik, nagyon messziről érkezett közénk Bakonyi Zoltán, az Ajkai Timföldgyár igazgatója, hisz nincs tisztában a földi viszonyokkal. Nyomatékosítom, hogy 120, azaz SZÁZHÚSZ ember komoly égési sérüléseket szenvedett az iszappal való érintkezés által! Javaslom Bakonyi úrnak, hogy vegyen fürdővizet egy kádnyi vörös iszappal dúsított folyóvízben, áztassa magát fél óráig, és utána ezt a nyilatkozatot ismét tegye meg! 

 A nemzetközi média középpontjába került a katasztrófa, 5 különböző országból érkeztek bámészkodni vágyó turisták, DE MAGYARORSZÁG NEM KÉRT NEMZETKÖZI SEGÍTSÉGET!!! - Bizonyára azért, mert olyan, de olyan büszkék vagyunk a helyi erőinkre, katasztrófavédelmi csodálatos szervünkre, hogy otthontalan emberek kárára megőrizzük nemzeti öntudatunkat, és nem kérünk külföldi erősítést. Szennyezett falvak, városok, otthontalan emberek várnak a csodára, de az utak takarítása a tűzoltók és önkéntesek bevonásával is centiméterenként haladva borzasztóan hosszú időbe telik.

 Mindeközben el ne feledkezzünk arról, hogy a folyó vérré változott, ami egyenesen hömpölyög a Duna felé. Gipszet öntenek bele, hogy mérsékeljék a PH szintet, de a 13 helyett 11,5 környékére tudják csak semlegesíteni a lúgot, ami még mindig elpusztít minden élő organizmust az élővízben. 

 NA DE KI VOLT MÓZES? Ki volt az, aki mindezt előidézte? Egy veszélyes anyagokat tároló objektum felépítése valóban ennyire gyenge, hogy egy ilyen óriási katasztrófa egyik pillanatról a másikra csak úgy bekövetkezhet? Kik a felelősök? Ki az, aki nem figyelt eléggé, nem gondolkodott előre, és mágikus botjával vérré változtatta a vizet?

 Talán majd megtudjuk... Talán nem... Első csapás, vagy egyszerű véletlen? Az ott élőknek mindegy. Ezt a tragédiát hosszú évek múltán sem felejti el Magyarország. Kérdés csak az, hogy szorult-e elég segítőkészség a nemzeti öntudatba?

 

Jabronka Richárd 

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Colletus2010. október 6. 13:29

Nem lenne az sem jó... Ha a szemet szemért törvény uralkodna a világon, már mindenki megvakult volna... Akkor pedig egy új rend alakulna ki, és új eszmék, új értékek... Nehéz helyzet ez, és szerintem bűnhődniük kell a felelősöknek, de példát statuálni csak emberséggel lehet. Legfontosabb, hogy minél többen próbáljunk segíteni. Én most viszek egy rakat meleg ruhát az egyik adományközpontba. Hívjátok a vonalat is, 250ft-al támogathatjátok a rászorulókat.

Jagi, rendben van. Poet tali egyik napirendi pontja lesz Bakonyi úr megmosdatása :D

MOROZOWSKY2010. október 6. 12:30

hm...középút...hol kell azt keresni...
az biztos, hogy nem errefelé...

nade nem semmi, h. az igazgató sincs ''tisztába'' a következményekkel...

BLF2010. október 6. 11:34

Csak itt ebben a nyomorult Eu - ban nincs komoly következménye az ilyen gaztetteknek, mert joguk van az élethez. Azoknak is joguk volt, akik meghaltak. Kínában már lógnának. Nesze neked demokrácia. Az sem jó, ami Észak - Koreában van, de az sem, ami itt. Biztos létezik középut.

jagosistvan2010. október 6. 10:59

Na Ricsi, büszke vagyok rád. Ezt nagyon jól megírtad. Ha kell, szívesen segítek megfüröszteni bakonyi zoltánt. Gratex mégéccör. :)

Törölt tag2010. október 6. 09:54

Törölt hozzászólás.

siskaeniko2010. október 6. 08:16

A hét csapás egyike? Hm. Elgodolkodtató.
A saját gondolatom jutott tegnap eszembe, miközben a Híradót néztem.

http://www.poet.hu/vers/54057

Colletus2010. október 6. 08:05

Bizony :(

LIne2010. október 6. 07:52

mintha fel sem fognák a veszélyt, mintha tényleg a Marsról jöttek volna.

LIne2010. október 6. 07:50

Szörnyű tragédia! és szörnyű, ahogy mossák kezeiket az érintettek.
''a kárt okozó cég igazgatója elmondta, semmiféle veszélyt nem jelent az emberek számára az iszap, hisz annak PH értéke nem túl lúgos, a termőföldnek sincs baja, és radiológiai veszéllyel sem kell számolni. Nem tartja etikusnak, hogy megvonták cégétől a működési ''
ez is tragédia.

Törölt tag2010. október 5. 23:02

Törölt hozzászólás.