Ellabanya blogja

Ellabanya•  2023. március 27. 17:59

Tanyatörténetek 1. Legelünk

A jó barátság egyik alapja a közös étkezés!
 2021 decemberében ez a dolog súlyozottan jelentkezett. Akkor kaptam meg ugyanis Borit, egy 4 napos báránykát. Kubus üvegre aplikált sárga gumikesztyű jobb mutatóujjával próbáltam belediktálni a langyos tehéntejet, azzal a reménnyel hátha életben marad. Kemény 12 óra múlva, már kezdett derengeni barátságunk alapja, és a majdnem örök szerelem a sárga gumikesztyűvel. Jó pár hét múlva a három óránkénti együtt étkezésektől fáradtan, beleegyeztem a fogások bővítésébe. Száraz kutyatáp mint desszert kapott helyet heti egyszer a tej mellett Borám gyomrában. Persze közelharcot kellett vívnia érte a kutyákkal és velem, de mindég ő győzött. Mit árthat egy kis állati fehérje bevitel?! Semmit! Azóta sem tud ugatni. Viszont szépen fűnyíróvá növekedett. 4 hónapos korában bővült asztaltársaságunk egy kis kossal. Húbert névre hallgat. De tényleg! (Főleg ha megkapja a megfelelő mennyiségű nyak, és fül alatti terület vakargatást) Két hónappal idősebb Borinál, de megismerkedésük első pillanatától kezdve hűen kos-lat utána.
 A játék stílusa  némileg eltér  a barinőjétől. Fejjel megy mindennek amivel játszani akar, vagy  ha kedveskedni szeretne. Így, hogy már jóval több mint fél mázsát nyom ez a tulajdonsága kissé ijesztő lehetne, de mivel rászokott arra hogy a pásztorbotom jó nyakvakaró készülék, elég ha letámasztom elé, és ő máris kezesbáránnyá szelídül. 
Ezt a jó szokását csak a frissen ültetett facsemeték nem kedvelik( és a betévedő idegenek  ). Őket is botnak nézi, és rendszeres próbát tesz melyik vakar jobban. Az almafa fele kapitulált (az idegenek is ).
Eltelt szépen, egyetértésben egy egész év, és még plusz pár hónap. A barátságunk töretlen. Viszont minden kapcsolatra időt és energiát kell áldozni. A közös étkezések továbra is fontosak! Úgyhogy mi reggelenként legelünk. Igen, így többes számban! Mind a hárman. Én is! Bár én kicsit csalok, de csak mert nem igazán fér a gyomromba fél órán keresztül  tépdesett friss tavaszi fűmennyiség. Egy kaskát viszek  magammal és abba gyűjtöm a részemet, majd észrevétlen megetetem később a nyulakkal. 
Egymás tányérjából nem illik enni! Na jó a szerelmesek azért elcsábulhatnak ilyen galádságra néha. Bori kedvezményezett, és tépdesheti a füvet közvetlenül Hubi előtt. Ellenben én,  aki ha  ilyenkor nem vigyázok guggoló helyzetből könnyen a hátsómra vagyok lökdösve. De végül is ez érthető, a rend az rend! Elég nagy a mező, ne nyúlkáljak én komoly kosok tányérjába! Boriska megengedi hogy tépdessek előtte, viszont a kaska tartalmára is igényt tart cserébe. A mezei virágok, füvek sokfélesége, ahogy telnek a tavaszi napok úgy változik. Az árvacsalán és a tarackbúza dömping közepett végre megjelentek a pillangósok,és a tarsóka is hozza a virágait már. Egyszóval terülj terülj asztalkám vár minket minden kora reggel,és késő délután is. Viszot ínyenc barátaim néha napján, - úgy körülbelül minden nap, a jószívemnek köszönhetően-  kapnak egy kis kukoricát is ropogtatni. Ez az a fogás amit a két kutyával osztanak meg, és nem velem.  Ó az a boldog emlékezetű kutyatáp!! Ropogtatják a maréknyi tengerit, habzsolva a tenyeremből, vagy a bádog edényből. Ilyenkor egyikük se nem  lát, se nem hall. Olyan csemege ez ami még a világ végét is jelentéktelen epizóddá alacsonyítaná. Olyan finomság amiért a világ végéről -mező legtúlsó széle-  érdemes beszaladni a csengő bádogedény hangjára. ( Pszt! nehogy eláruljátok nekik hogy ez nem a kukorica hangja! Ők szentül hiszik! )

Ellabanya•  2023. március 21. 19:43

Nem versek

Magasról


Nem értem a létet.

Mi a tét, hogy ittlét legyen ?

Teszek rá!



Csak 15!

 

Csak 15 percet adj  nekem 

úgy, hogy nem kérem 

de érzed jönnöd kell

 

Csak 15 percet amikor  engem 

hallgatsz és csak rám figyelsz

kimondhassam hangosan ami fáj


Csak 15 perc amikor gyenge lehetek

 mert  tudom vigyázol rám

 mint régen anyám óvott

 

Csak 15 percet adj nekem 

 sírhassak most kicsit én 

 ha jönnek a könnyek

 Csak 15 percet....és erős leszek megint....

 

optimista postpopart :)

2013. augusztus 5.

lenne hűs és sós

őszinte és igaz

lenne forró és édes

hűséges és valós

 

legyen őszinte és igaz! 

hűs és sós 

legyen hűséges és valós!

forrón édes


postpopart 2:)

2013. július 8. 15:38

Alcím :  valaki adjon egy zsebkendőt!


Beszáradt szempilla spirálom örül sorsának

Mikor gondolattalanba ásva magam

könnyeim folynak arcomon patakban

 vöcsök hörcsög fakopáncs 

hozza  újra elő régfeledett görcsöm



postpopart fél!!!haiku :)

2013. augusztus 1. 07:17

maradok néma 

pantomimot játszok majd  

süket füleknek


 lehet háború ha néma az ellenfél?



:)..folyt.

Talán  nem ül már többet mellém, hozni édes mosolyt

De mikor értettem szavát megnyugtatott

Vigyáznod kell rá,  őrizgesd ahogy csak tudod

 ....ahogy csak tudom.... 

nehéz feladat....

 

 

szerelmetes postpopart

2013. szeptember 4. 21:14

Szeretlek ...

mint a mákostésztát !


Zombi postpopart

Mint elvétett állat 

üvöltök bele a nyárba

könnyeken át áradó deja vu

Emberibb  halált  is szánhattál volna nekem .....



 

Mire megtanultam egyedül lenni

Végre megtaláltam.Elveszítettem,

hogy örökre velem maradhasson.


Ébredés


Józanodnék ma

keresek valósat, de

így Te sem vagy itt.


hajiku postpopartul 2013 szept.14

csokipudingba fojtott

magány életem

édes pillanatai


postpopart szeptember

2013. szeptember 2. 

hangja van a betűknek ..... már hallom 

mosolya a szónak ...... már látom 

illata  a mondatoknak ...... már érzem 

 

tikkk...takkkk

Nem vagyok fontos

neked időd véges így

időtlen vagyok.


 

 


 

 

 

 

Ellabanya•  2023. március 21. 19:13

A radír

 


Mindég elefántos radírt használt, és nagyon türelmesen, precízen koptatta egyenletes kis, kézbe illő kavics formára. A legszebb az volt, amikor a többismeretlenes egyenletek két vagy több oldalas levezetését javítgatta. Vékony ujjai közt a kis radír. Áradt róla a nyugalom.

Csodáltam érte. Az enyém rothring radír volt, mert azzal a rajzórán könnyebben lehetett boldogulni. Türelem, precizitás híjján az én radírom sosem érte meg a sima kis kavics kort. Vagy eltört, vagy elveszett.

Azóta eltelt jó néhány év. A többismeretlenes egyenleteket már a tanítványok javítgatják, én pedig rajzok helyett könyvtárcédulákról radírozom a ceruzás jeleket. Monoton, unalmas, lélekölő munka lenne...ha! nem lenne a kezemben az a régi fajta - szerencsére ma is kapható - elefántos radír, amit türelmesen, precízen, végtelen nyugalommal, kis lapos kavics alakúra koptathatok.

2018


Ellabanya•  2022. december 25. 16:40

Süss-nevess! és süssön rád a Nap kétfelől :)


Kedves Matektanár Barátnőm! 


Tudományos alapokra helyeztem az ételkészítést,olvasd hát szeretettel,és ha teheted próbáld ki te is.

Neked írom,így egyesszám második személyben lesz ,szóval ,a  vegyél ,tegyél bele ,és egyéb ilyen felszólításokat kell majd hűen követned.


Végy egy receptkönyvet ,melynek sorait megfogadva ,mértékegységek,és számok használatától óvakodva kezdj el ebédet készíteni. Matektanárságodat most tedd félre ,és élvezd az arányokkal való kísérletezést, nem kell mindég számolni,mérni. Most a kóstolás ideje jött el !! :) 

A receptkönyvet olvasd át a főzés előtti este,aztán ha lehet másnap már ne vedd elő! Az emlékezet csodákra képes mikor kihagy . Segítségül itt más színnel fogom szedni azokat a sorokat amik a könyvből : Venesz -Túrós a szakácsmesterség kézikönyve -vannak idézve


A kiválasztott családvidámító ,a sült süllő lesz,vajas főtt burgonyával körítve , tartármártással és remoulade(ejtsd: remulád)  mártással.


Első lépésben ,ébredj fel időben, hogy a már megpucolva lejegelt állatot kivedd a mélyhűtőből ,és minél hamarabb tedd langyos vízbe,hogy kiengedjen. Ugyanis a fagyott halat könnyebb irdalni! 

Ez ugye ellentmondás,de mégsem mert ez az állítás csak a szálkaboglya keszegekre és kárászokra vonatkozik , a SÜLLŐNKET  kiengedve dolgozzuk fel.


Készülj fel rá ,hogy a süllő ha épp nem a vízben úszik ,és épp nem csonttá van fagyva ,akkor büdös...vagyis ilyet nem írunk receptbe,úgyhogy helyesbítés : Haladnak erős halszaga van.Úgyhogy minél előbb öntsd nyakon egy fél citrom kifacsart levével,az valamennyit javít az életérzésen.



Munkavédelmi szempontból igen fontos műveleti sorrend következik ezután .

Fogmosás ,reggelizés, fésülködés ,felöltözés, sárga kockás  köténykötés tetszőleges sorrendben elkövetve,kávéivást nem kifelejtve előkeresed a kedvenc vágódeszkádat és az ÉLES késed ,és hadat üzensz a snidlingnek, a petrezselyemnek és egy-egy jó maréknyit icipici apróra vagdosol belőlük. 

Ezután következik a savanyú uborka ,ebből két közepes méretűt meghámozol,és ugyancsak kicsike darabkákra vágsz,mert még halványan rémlik az esti receptolvasásból hogy : 

A meghámozott ecetes uborkát a fűszernövényekkel ( tárkony ,petrezselyem,snidling) együtt finomra vágjuk 


A tárkonyt kihagyod mert nagyon nem szereted :) A főtt burgonyáról viszont nem feledkezel el ,és sebtiben megpucolsz belőle annyit hogy ha a hal nem sikerül,attól még krumpliból jóllakjon a "nép".

 

Mikor eme precíziós műveletek végére értél ,nekifogsz a megmelegedett halacskának.

Először átöblíted.Másodszor is ,mert kissé nyúlós,és az nem kell rá.Majd meggyőződsz róla hogy az este olvasott - szedjük ki a szemét,és rakjunk a szájába krumplit ,és úgy süsük meg ,hülye ötlet ,mert ez a dög keményen harap éles fogaival . Döglötten is !!!Ráadásul ne nézzen rád a szeme lyukával evés közben. Elmész beragasztani vérző hüvelyk ujjadat,majd ez éles késeddel lenyiszálod a nyaktövénél róla a fejet. A megmaradt részét pedig szép türelmesen elkezded beirdalni.Szép nagy szálkák vannak benne ,bevagdalás nélkül is jó lenne ,de mégiscsak elolvastuk tegnap este azt a fránya könyvet,hát csak csináljunk is már belőle valamit : Mindkét oldalát bevagdossuk ,besózzuk,gerincét pár helyen betörjük hogy sütéskor kifli alakúra hajoljon meg .


Követjük hát az utasítást. Amikor kész vagy a munkafolyamattal,az éles kést  vegyszeres vízzel halszagtalanítod,és jó mélyen elrakod a fiókba,hogy a főzés folyamán már nehogy előkerüljön.Ugyanis a mai nap fénypontja következik! Előveszed a hűs spájzból az "Ezerjó olaszrizling száraz fehér bort,melynek cimkéjét tanulmányozva világossá válik számodra, hogy az ételed keleti jelleget fog ölteni ,mert rá van írva az üvegre hogy TÁJ -bor.   //táj-box, táj-masszázs ,tájbor..a következtetés logikusnak tűnik nemde ? //


Ha sikerült kivarázsolni a makacs dugót az üvegből akkor sínen vagy mint József Attila,ha nem sikerült akkor mehetsz keresni egy erős embert a házban,aki kiizzadja. 


Ha már a hideg spájzban jártál ,menj vissza újra morogva hogy elfelejtetted egy úttal megoldani  a dolgot ,mert a cserép sütőtál is kelleni fog a munkafolyamathoz .Azt érdemes előmelegíteni, hogy ne repedjen szét a hirtelen forróságtól.



Mindég frissen ,rendeléskor sütjük meg,úgy hogy a tálalás időpontjára készüljön el ,mert így érvényesülnek finom ízei 


Így tehát halacskát beirdalva,besózva és zsemlemorzsával egyik oldalát megszórva békén hagyod a vágódeszkán pihenni.


Felteszed főni a megpucolt krumplit,ehető méretű gerezdekre vágva,szemes borssal és babérlevéllel.


Majd hozzákezdesz a tartármártás elkészítéséhez.

Majonézhez hozzátesszük a mustárt,megsózzuk ,enyhén megborsozzuk / Cayenne borssal vagy fehér borssal/

és csipetnyi porcukorral ízesítve ,habverővel simára keverjük,Folytatva a keverést,annyi tejszínt és fehérbort adunk hozzá hogy a tartármártásunk a megkívánt sűrűségű legyen.



Nem - nem  ,NEM nyúlkálunk a mértékek után! A szakácskönyvben úgyis nagy adag volt kiszámolva,emlékezz csak ,700 g csak a majonéz,2 dl a bor...ez rengeteg,hagyatkozz az ösztönökre,és arra a mondatra emlékezz vissza ,hogy : 


Finom,pikáns ízű mártás,zamatait a mértéktartó harmonikus ízesítés biztosítja.egyik ízesítő se kerüljön túlsúlyba,mert az megbontja az ízek összhangját.


Főleg ne felejtsd el szem előtt tartani hogy az a bormennyiség amit nem teszel bele a mártásba az a kis pohárkádba kerülhet és a főzés folyamán szép nyugodtan megiszogathatod. Spórolj vele tehát!


Ne feledd, a süllő nem kaszinótojás!! Ne  készítsd  olyan sűrűre hogy az összes  mártás   a bemártott kanálon maradjon.


Kis adagokban tedd a hozzávalókat a tálkába ,és sűrűn kóstolgasd a művet. Ha késznek nyilvánítottad ,tegyél a tetejére alufóliát,vagy folpakkot,és rakd a hűtőbe.Nagyon romlandó  a tejszín miatt úgyhogy etesd meg még  aznap a háziakkal mindet.  

Tejszín hiányában tejföllel helyettesíthetsz ,de ne legyen túl savanykás mert torzítja az ízeket


Ezután jöhet a remoulade (ejtsd: remulád).Nem baj ha még  mindég nem tudod kiejteni helyesen,ízleni fog ! 


A majonézzel összekeverjük a mustááááÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ


Észreveszed hogy kifutott a krumpli amit feltettél főni ,de szerencsére  nem puhult még szét,úgyhogy gyorsan leszűröd róla a vizet ,kiszedegeted közüle a babérleveleket,és

apró vajdarabkákat teszel közé,ami elolvad a jó forró szeleteken.Majd petrezselyem levelet aprózol rá,ízlés szerinti mennyiségben. 


Ezután jön újra a hűtlenül magára hagyott remoulade( ejtsd: remulád)


A majonézbe már belekevertük a mustárt,ehhez adunk egy kis citromlevet,és tejszínt. Előkeressük a munkánk elején összevágott fűszernövényeket,és az uborkát. Fontos hogy a fűszernövényeket pépszerűvé vágjuk bele mert így érvényesülnek maradéktalanul harmonikus ízeik,úgyhogy ha  még nem elég pépes,és még összehangoltak a kézmozdulataid az akaratoddal a bor ellenére,  akkor még vagdalj rajtuk ,aztán mehetnek a mártáshoz. Hogyha remeg a kés a kezedben ,vagy nehezen észrevehetőnek tűnik,akkor inkább maradjon darabos a mártás!!

 Ne feledd sózni ,és borsozni ,miközben kóstolgatod erősen.

A tartárhoz képest sokkal szimpatikusabb ez a mártás,mert ebbe még véletlenül sem szabad fehérbort keverni ,szóval a kis pohárkát kikóstolgatva ismét újratöltheted.

A remoulade (ejtsd: remulád) mártás is romlandó,jobban mint a tartár,ennek is gyorsan hűtőben a helye tálalásig.


Most pedig térj vissza a süllőhöz,illetve először az órához.Meg kell róla győződnöd hogy már csak háromnegyed órácska van az ebéd elfogyasztásának idejéig.Ha ez a tény még láthatóan nem áll fenn akkor egész nyugodtan mérd le ,hogy az üveg bor hány kis pohárka összesen,de mivel az üvegbe körülményes visszaöntögetni ,használj jegyzet füzetet,és strigulázzd -már úgyis agyadra mehet a mérés nélküli főzés,itt kiélheted matekos ösztöneidet


Ha eljött az idő,a sütőtálat beteheted a NEM előmelegített sütőbe ,pár kanál zsírral,had melegedjen jól át. Amikor forró ,óvatosan ,kezeidet óvva bele emeled a halat,úgy, hogy a prézlis fele legyen alul.Majd a felső részét is beszórod a zsemlemorzsával.ezután nincs más hátra mint aggódva figyelni ,hogy milyen ütemben sül Ő .

Félidőben lehet fordítani,tehát :Rostsütő hiányában serpenyőben kevés felhevített zsírban mindkét oldalát piros - ropogósra  sütjük meg.

Így a recept vége felé közeledünk elárulhatom végre, hogy hivatalosan ez a süllő ROSTON egészben sütve .


Ha kész ,előmelegített halas tálon azonnal tálaljuk ,tálpapírra téve az orrával és a farokrészével felfelé,két oldalán megtámasztva,vajas petrezselymes burgonyával.Díszítő zöldet és citromot teszünk mellé.


De mivel mi már az elején lenyakaztuk az istenadtát,szabadon követjük az instrukciókat.Leöntjük a hal alól a zsírt ,és a szép kis sütőtálunkat továbbra is előnybe részesítve a krumplit mellé stócoljuk a halunknak. Majd citromkarikákkal díszítjük.


Elhelyezed  a megterített asztal közepén, hangos "MINDENKI AZ ASZTALHOZDEMÁN!!! " kiáltozással mellé készíted a hűtőből sebtiben kivett tartár és remoulade (ejtsd: remulád)  mártásodat -ugye már így a végére milyen szépen kiejted? Hála az ebéd keleti jellegének -, és nyugodtan letelepszel te is az asztalhoz, bízva abban, hogy a többieknek is ízleni fog.


Jó étvágyat hozzá!


2013


Ellabanya•  2022. december 25. 16:31

Tündér van....Királynő nincs, és kész!

A buborékokban tündérek laknak. Nem hiszed ? Ehhh...lesd meg őket.Egyszerű. Kutyulsz jól habzó vizet, tudfürdőből a legideálisabb, és szerzel egy szívószálat, vagy végső esetben egy tollat amit kibelezel. Ügyesebbeknek -mint az én kisfiam - sima kézmosáskor is sikerül szép nagyot fújni csak a mancsocskákat haszálva. Tehát elkezded megalkotni a buborékot...száll ...száll...lehet elkerekedett gyermekszemekkel lesni  rajta a csudaszép színeket. Órákon át! Van mindegyikben egy szivárvány színű híd, azon ücsörög a tündérke. Mosolyog is .Sőt! néha kacarászik,attól függően hogy milyenre sikerül fújni a buborékot körülötte.Amikor kipukkan a varázsgömb ,figyeld csak meg jól! A tündérke kireppen, és csak a szoknyácskájának egy csipkedarabja marad neked,ami szép lassan aláhull, ő pedig tovareppen a varázsvilágba.

A nagy cserép gyúrótálakban - amikben az anyukák ,nagymamák dagasztják a

 kalácstésztát, -  kicsi királynők vannak. Ha odafigyelünk, hagyjuk hogy előjőjjenek, akkor amikor készül a tál, lesz egy kis királynőnk. Bizonyíték képp feldobtam a korongra egy nagy rögöt ma reggel, középre húztam, jó erős szorításokkal, mert az ekkora tálhoz már elég sok agyag szükségeltetik. Pörgött a korong a lábam alatt, vizes kezem alatt alakult a forma, és szép lassan, óvatosan előtűnt a kis királynő. Először a koronája, majd a dereka a kis pofija végül a szoknyáscskája. 5 csentis piciszépség bújt elő a nagytál közepéből.


Kiemeltem születése helyéről, és megmutattam kisfiamnak, hozzáfűzve a mesét. Rámnézett és mosolyogva ezt mondta :


- Anya te még mindig buggyant vagy.

- De hát  most miért ? 

- Nem születnek királynők tálból.

- Miért ne ? Buborékba lakhatnak tündérek ? 

- Igen ! Azok teljesen biztos hogy ott vannak!!! ..na de tálakból születő királynők??!!!


A buborék Tündér az valami olyan szerzet mint a Télapó...az VAN....na de  pici gyúrótál-királynők ....mehetek én  a bizonyítékaimmal a búsba :)

/2013 körül/