Spenót

Aradi_Gabor•  2022. április 15. 06:50  •  olvasva: 150

Ne szépítsük, sokaknak futkós nevedtől hideg a hátán,

Pici-kori evés trauma nehezedhet az áldozatok vállán.

Nekem valahogy mégis mindig finomnak tűntél képzeld,

Zöööld, rettenthetetlen nyelvem súgta, kell, hogy ízleld.


Perzsiában születtél, leánykori neveden mint palák,

Szaracénok Európa szívébe hoznak el, mind falánk.

S így lesz egyszerre két neved, előbb latinon át paraj,

Később adatik, hogy Frank-Talján spenótként szárnyalj.


És ott volt az a híres, verekedős, vicces amerikai tengerész,

Ki mindekit laposra pofozva konzervből volt tőled merész.

Persze amikor a világ dolgait értettem már kicsit végre,

Tudtam meg, hogy Popeye ereje csakis a mese beszéde.


De az is kiderült hamar, hogy belőled jó (spenót) paraj,

Tányéromon nem csak főzelék fodorhat foghagymás tarajt.

Bármikor salátás tálam megtöltöm színültig levelesre veled,

Vagy aprón krémbe, mártásba, töltelékbe ízesre kevered.


Főt leveddel akármit ha kell harsányabb zöldre színezek,

Gyógyír vagy, Jóska maradékod issza mert ő gyomorbeteg.

Ó és a spenótos lasagne! Már csurog az államon a nyálam,

De klasszikus Főzelék + tükörtojást nem üti semmi nálam.


S tudom én: ne gyakran mer’ magad vagy a csupa, csupa,

Nehézfém, hegy vitamin és még oxalát vagy mi a csuda.

Vigyázok hát veled te mirelit zöld levelű jó ízű csoda,

Bár van aki utál de az én szív-gyomrom fel nem ad téged soha. 



És a szórakó előadásában is…

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!

Aradi_Gabor2022. április 16. 13:01

@DanyiDenesDezso: Csodálatos volt amit írtál és ahogy megfogalmaztad, a kis gazdaságotokról. Született városlakóként biztos, hogy túl romantizálom, de a lélek nyugtató ereje vonzását határozottan érzem. Én is voltam lakto vegetáriánus egy félévig még egy másik évezredben és határozottan érdekes élmény volt számomra tisztán érezhető testi és lelki előnyökkel. De a családi tradíciók és a “különcködésből” származó szociális súrlódások nyomására visszatértem a ragadozó életmódhoz. Tolsztoj és G. B. Shaw mellé akik zseniálisak, mindenféleképpen beraknám Shakespeare-t, Hemingway-t és abszolút nem túl populáris választásként Walt Withman-t a 19. századból.

A disznóval kapcsolatban nekem az igazi kellemes felfedezés az a mangalica volt. Nemcsak sportos mivolta miatt sokkal egészségesebb húsa az átlag hízónál, hanem azok az egyedek akikkel még táplálékláncba való belépésünk előtt találkoztam, lenyűgözően szociálisak, értelmesek és barátságosak voltak.

Köszönöm kedves ajánlás odat az árpával és a többivel kapcsolatban, ezeket ígérem ki is fogom próbálni, azt viszont sajnálattal kell jelentenem hogy a sóskával én hadilábon állok, oly mértékben, hogy már az édeskés illata meg érzésétől bokszkesztyű alakba ugrik a gyomrom.

Várom már nagyon a hétfőt és vele az újjászületést. Neked és családodnak is sok örömöt és boldogságot kívánok a húsvéti ünnepekre 😊⛪

DanyiDenesDezso2022. április 15. 20:51

Épp ma ültettem 1 sor spenótot a kertben, mert rákaptam a zsenge levelek natúr ízére pár esztendeje, és kifejezetten így ízlik leginkább. Talán mert gyerekkoromtól vonzódok a nyers növényi aromákhoz, meg voltam is néhány évig családommal 30 év múlva lakto-ovo-vegetariánus, persze csak azért, mert kisparaszti gazdaságunkban kecske- és tehén-tej, sajt, túró, tejföl, stb... valamint tojótyúk, méztermelő ismerős egyaránt rendszeresen előfordult... De akkor már az idős, jeges Dunában úszkáló, maratonfutó Schirilla-félék voltak egészség-eszményképeim, Tolsztojról, G. B. Shaw-ról nem is beszélve... Nem török persze lándzsát a húsfogyasztás miatt, hisz nem hittem volna én se, ha zsidónak születek, hogy a legfinomabb falatokat a legbüdösebb disznóból lehet elkészíteni!... ha csak nem magam tartok sertést kimérésre-feldolgozásra-eladásra is, és nem közvetlenül győződök meg erről...
Teremtőnk irgalmas kárpótlása ez a tisztátalan állatokat zabáló pogány népek felé királyi gesztusként... hiszen csak az Özönvíz után engedte meg Noénak JHVH Isten a tisztának számító húsok evését, Péter apostol pedig megkapta a 'teljes feloldozást' a Keresztyény Görög Iratok szerint.

No de kissé elkanyarodtam a spenóttól, jobban ízlik nekem a sóska pl., még nyersen is, de ha már ráéreztem nyersen a spenótra, csak egy klassz szakácson múlik, hogy főttételként is kedvencemmé válhasson. Örülök, hogy Neked bejött, mert nagyon tartalmas növény, lehet, vetekszik a legújabb sztárzöldséggel, a brokkolival is, ami nekem már rendszeres az étlapomon. Nem beszélve a szupergabonáról, az árpáról, s ezeket a Te figyelmedbe is ajánlom, mint rokon érzelmű gasztromókusnak.

Jó étvágyat mindhalálig, utána meg még jobbat - ha már föltámadtunk! Üdv, Dénes